L’objectiu principal d’aquesta sessió es ajudar-vos a identificar la desinformació i les seves múltiples formes així com reflexionar sobre les causes i conseqüències d’aquest fenomen. La sessió tindrà una orientació eminentment pràctica, en la qual es farà una introducció a les tècniques de verificació digital. S’exposaran els processos i eines per verificar informació, fotografies, vídeos, continguts falsos generats per Intel·ligència Artificial i continguts i comptes de xarxes socials.
Els punts que es tractaran son:
- La desinformació: glossari essencial
- Causes i conseqüències del fenomen
- Desinformació camaleònica: mil maneres d’enganyar
- Com contrastar una informació
- Com analitzar informació científica i de salut
- Com verificar fotografies i vídeos
- Com examinar un compte de xarxes socials
- I nosaltres, què podem fer?
- Materials i recursos útils contra la desinformació
Ponent:
Marta Montagut és doctora en Comunicació per la Universitat Rovira i Virgili, coordinadora del Màster de Comunicació Estratègica de la URV, investigadora i periodista. Ha publicat articles sobre comunicació política, framing i ràdio en revistes com Journalism Studies o Radio Journal. Després de diversos anys com a periodista radiofònica (COM Ràdio, Cadena SER, Catalunya Ràdio), ara es dedica a la investigació i la docència.
Actualment treballa en l’anàlisi crítica de la metàfora en els discursos polítics i en temes de memòria i postmemòria en els productes mediàtics i culturals. Forma tàndem amb Nereida Carrillo des del principi per impulsar i donar continuïtat al projecte d’educació mediàtica Learn to Check.
Dia i hora: Dimecres , 20 de març de 2024. De 10 del matí a 12 del migdia.
Per tal de garantir una correcta organització de l’acte cal realitzar inscripció.