La 27a edició del Manga Barcelona, que se celebrarà del 29 d’octubre a l’1 de novembre de 2021 de Fira de Barcelona Montjuïc, suposa el retorn de la gran festa del manga, anime i cultura japonesa a la presencialitat. Un retorn molt esperat que es desenvoluparà al seu lloc habitual, fent ús dels pavellons 1, 2, 2.1, 5 i la Plaça Univers, però amb alguns canvis pel què fa a la ubicació de certs espais per a adaptar-se a les exigències de la situació sanitària. Aquesta cita anual organitzada per FICOMIC comptarà amb una àmplia oferta d’activitats que inclouen conferències, taules rodones, entrevistes i trobades amb autors/es, sessions de signatures, tallers, gastronomia, projeccions de pel·lícules, concerts, concursos i altres activitats relacionades amb la cultura popular i tradicional japonesa.

Malgrat les dificultats per a portar convidats des del Japó, la connexió entre el Manga Barcelona i el país d’origen del manga i l’anime continua sent fort, així que farem bon ús de la tecnologia per a bastir ponts i que els assistents al Manga Barcelona puguin tenir contacte virtual amb alguns autors convidats. Aquest serà el cas de dues autores guanyadores del prestigiós Japan Media Arts Festival, com són Hirako Waka (autora de My broken Mariko) i Kohinata Marco (autora de Hei no naka no Biyoshitsu). També hi haurà connexions amb el Museu Tokiwa-so, els anomenats apartaments del manga, i amb uns coneguts per al públic del Manga Barcelona, el grup de ball Takarabune i l’especialista Ukon Takafuji. De manera presencial, enguany comptarem amb artistes com Carles Dalmau i Laia López (autors dels últims cartells del Manga Barcelona), Kenny Ruiz (Tezucomi, Planeta Manga, autor del cartell del 25 Manga Barcelona), Jimi Macías (guanyador del Premi de Bronze del Premi Internacional de Manga del Japó amb Intransextellar), Wade Otaku i Drawill (Blood Moon), Eric Cuaresma (SpaceDrum), Jorge Arranz (Otro Japón), Marta Coca i Jose Luís Maravall (Threason); tots participaran en xerrades, taules rodones i, per descomptat, les esperades sessions de signatures.

Tornem també a la nostra sala de cinema, l’Auditori, que enguany s’ha desdoblat, i tindrà una versió presencial i una altra online amb la col·laboració de FILMIN. Els espectadors de la nostra sala de cinema podran gaudir de sessions molt especials. Un de les grans estrenes serà l’última pel·lícula de Mamoru Hosoda, Belle, després del seu pas pel Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya (Sitges). Comptarem amb una sessió especial sobre el fenomen del moment, Tokyo Revengers, amb la projecció de dos episodis de l’anime i un col·loqui posterior amb el distribuïdor de l’anime i l’editor del manga a Espanya. Coincidint amb els 20 anys de l’estrena de El viaje de Chihiro hi haurà una projecció especial de la pel·lícula. Enguany, a més, s’inicia una col·laboració amb un dels estudis d’anime més populars dins i fora del Japó: Toei Animation. Amb la seva col·laboració, podrem gaudir de la pel·lícula del 15 aniversari de la franquícia Pretty Cure, que serà del gust de fans de les magical girls. La imatge real també tindrà cabuda en la programació, amb una pel·lícula que també ha triomfat en el festival de Sitges, es tracta de Más allà de los dos minutos infinitos (Beyond the infinite two minutes). Altres pel·lícules a destacar són The Deer King, Penguin Highway i Josee, los tigres y los peces. Finalment, i a falta de confirmar alguna pel·lícula més, comptarem amb la presència del director Borja Crespo, que ens presenta el curtmetratge Hikikomori, un petit conte que barreja la cultura otaku amb el confinament.

A la plataforma FILMIN es podran veure alguns dels mateixos títols projectats a l’Auditori i alguns més, entre ells èxits recents de l’anime com El tiempo contigo, Seven Days War, Hello World, Digimon Adventure: Last Evolution Kizuna. Pel què fa a pel·lícules d’imatge real, a més de la versió que Macoto Tezka, fill de Osamu Tezuka, ha fet del manga del seu pare, Barbara, també es recupera un clàssic crucial per al cinema japonès com és Rashomon, d’Akira Kurosawa. I aquells que gaudeixin de Más allà de los dos minutos infinitos, tindrem online la pel·lícula del mateix director que ha trencat tots els rècords: One Cut of The Dead. Finalment, s’inclouen tres programes del Japan Media Arts Festival, amb una selecció d’animes, videoclips i altres peces audiovisuals guanyadores del festival. El pack Auditori Manga Barcelona de FILMIN es pot adquirir en la plataforma per 10.95€.

El Gran Escenari es trasllada al pavelló 2.1, així que caldrà pujar la famosa rampa per a poder recuperar algunes cites que ens vam perdre per la pandèmia. Torna el cosplay amb el concurs ECG Fan Experience, torna el K-Pop Assault i torna al concurs de karaoke amb Just Sing! Tot això amenitzat amb exhibicions de idols i K-Pop. Els i les artistes que oferiran grans actuacions enguany seran Víctormame, RUKI i Bunny Kaisui. La part més tradicional la tindrem representada amb els concerts organitzats per Fundació Japó de shamisen i koto de mans de Hibiki Ichikawa i Luke de Denshonen arribats des de Londres. Les estrelles del streaming també tenen cabuda un any més, ja que Wade Otaku i Bleda & Vulvarde oferiran alguns xous plens de divertides propostes relacionades amb l’anime i el manga.

La Plaça Univers estarà molt animada gràcies a la presència del Dance Stage, una proposta que ja va triomfar en passades edicions, amb música i coreografies de K-Pop, a més d’allotjar el nostre concurs Otaquiz, que ofereix la possibilitat de convertir-se en Otaqueen o Otaking del Manga Barcelona. Tot això comparteix espai amb una exposició que rescatem, la del 25 aniversari, que ara es converteix en la del 27 aniversari amb alguns afegits. A la plaça també hi haurà els habituals food trucks i la zona per a menjar.

Espai Daruma en col·laboració amb el Consolat General del Japó a Barcelona i la Fundación Japón, són els responsables d’omplir de tallers l’espai Japan Experience. Aquesta secció serveix per a endinsar-nos una mica més en la cultura japonesa, moderna i tradicional, a través de tallers que permetran al visitant aprendre les bases per a escriure, aprendre japonès o escriure el seu nom en katakana, practicar la cal·ligrafia amb els kanji, elaborar el seu propi Daruma i fins i tot un pai-pai, i també tindran l’oportunitat de viure el repte de la Escape Room: The Samurai Challenge, entre moltes més activitats. I parlant de tallers, com és ja tradició, l’Escola Joso serà present en el Manga Barcelona amb el seu taller Mangaxperience Joso, amb una sèrie de propostes que inclouen un concurs, poder veure a autors professionals en ple treball i una Royal Graphic Rumble, una batalla entre artistes.

Torna també la zona Manga Sport, on els assistents podran suar la samarreta una estona provant diferents reptes esportius (aquesta vegada, sense contacte), i on podran gaudir també amb la zona Budo Experience, amb una variada selecció de disciplines d’arts marcials japoneses i fins i tot lluites de sabres làser.

Enguany canvia de lloc, però no de sabor. La secció dedicada a la gastronomia japonesa, Nihon Ryori, torna capitanejada per Roger Ortuño per a oferir-nos una cuidada selecció de receptes i xefs que ens delectaran preparant deliciosos plats japonesos. Serà també l’escenari de l’emocionant concurs de menjar ramen, amb un suculent premi. Enguany, Nihon Ryori es troba a la planta baixa del Palau 5. Com és habitual, els seus comparses són els restaurants i els dolços japonesos, situats al Palau 2, on el públic podrà trobar un més que necessari avituallament.

Aquest any l’esdeveniment s’expandeix més enllà de les fronteres de Fira de Barcelona per a realitzar tres activitats que tindran lloc en l’edifici de Casa Seat en Passeig de Gràcia 109. El divendres a la tarda, editors i autors guanyadors dels Premis Manga Barcelona, que es lliuraran el divendres a les 12.30h a l’Auditori de Fira de Barcelona, s’asseuran junts per a parlar de les obres guanyadores. El dissabte a la tarda, programa doble, amb Laia López i Carles Dalmau, responsables dels dos últims cartells del Manga Barcelona, que faran una xerrada i podran trobar-se amb els seus fans. I després Oriol Estrada Rangil, assessor de continguts del Manga Barcelona, farà la xerrada Ciutats del Futur, sobre com el manganime ha imaginat el futur. Per a poder assistir a aquests esdeveniments gratuïts serà necessari reservar entrades a través de la nostra pàgina web (https://www.manga-barcelona.com/ca/casa-seat.cfm).

Les entrades han volat, però encara hi ha una possibilitat de gaudir del Manga Barcelona. A l’edició online ja vàrem anunciar que la virtualitat havia arribat per a quedar-se, i enguany part de la programació de xerrades, presentacions editorials, actuacions a l’escenari i els tallers de cuina japonesa es podran veure per streaming a través de la pàgina https://www.manga-barcelona.com/live. Podeu consultar la programació en streaming a la web de Manga Barcelona.

Per a acabar, tot l’equip de Manga Barcelona vol agrair al seu públic el suport rebut durant l’últim any i mig. Els seus ànims i alegria contagiosa han ajudat a tirar endavant una edició molt il·lusionant al mateix temps que complicada. Volem també agrair-los la seva paciència, ja que no ha estat fàcil arribar fins aquí.

També des de Ficomic volem agrair a la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i el Ministerio de Cultura y Deporte pel seu suport en aquests temps difícils, així com la seva aposta cada vegada més gran pel món del còmic.

Més informació: