La inscripció és gratuïta.
La sessió està prevista de 10.00 h a 12.30 h a la sala d’actes Santa Mònica (Rambla Santa Mònica, 7 de Barcelona).
L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), organitza un mòdul formatiu per donar a conèixer les novetats i les darreres actualitzacions de l’àmbit jurídic i fiscal que afecten empreses i professionals del sector cultural.
Es programaran sis sessions presencials que es duran a terme al llarg de 2023 i, sota la mirada de juristes experts i professionals del sector cultural, es tractaran temes com ara L’Estatut de l’Artista: actualitat, èxits i reptes; La contractació d’obres alienes a la producció audiovisual; La irrupció del digital en les arts visuals i la seva derivada jurídica; Els incentius fiscals per a produccions audiovisuals nacionals i internacionals; El sector editorial: permeabilitat i transformació constant, o Les noves tecnologies, creadores de contingut?
L’objectiu és fer una actualització dels continguts jurídics i fiscals més rellevants relacionats directament amb el sector cultural. Es combinaran sessions específiques d’una disciplina cultural amb d’altres de caràcter més transversal, amb temes comuns per a tots els àmbits.
Les sessions seran eminentment pràctiques, a partir de les quals els assistents podran, a més d’estar al dia, aclarir dubtes o adquirir nous coneixements útils per a la seva activitat professional. Aquest mòdul està adreçat als professionals del sector cultural que desenvolupen habitualment tasques de gestió jurídica i fiscal dins de les seves organitzacions.
Serà Patricia Riera Barsallo, advocada col·legiada de l’ICAB i especialitzada en drets d’autor, la coordinadora del mòdul i qui moderarà les sessions.
Avui parlem de…
La contractació d’obres alienes a les produccions audiovisuals
La segona sessió del mòdul jurídic d’enguany tractarà sobre la contractació d’obres o continguts de tercers utilitzats habitualment en les produccions audiovisuals, sobretot en les que tenen a veure amb els sectors del llibre i la música. Quines tipologies de contractes hi ha, quins elements cal tenir en compte i quines són les diferents casuístiques que es poden donar a l’hora d’establir acords i fer contractes.
La sessió anirà a càrrec d’Enric Enrich, advocat de referència i llarg recorregut, especialista en drets de propietat intel·lectual de les indústries de l’audiovisual, la música i les arts plàstiques. Patricia Riera Barsallo conduirà la sessió, afavorirà el diàleg amb el ponent i convidarà el públic a participar-hi amb experiències, dubtes i problemàtiques sorgides en el procés contractual de la producció d’una obra audiovisual.
L’objectiu de la sessió és actualitzar i explicar les novetats en matèria de contractació audiovisual de manera didàctica i dinàmica.
Temes per tractar:
-
Introducció del dret de la propietat intel·lectual en l’obra audiovisual.
-
Adaptació d’obres literàries en format audiovisual. Contractes d’opció i posterior cessió de drets. El rol de l’autor de l’obra literària en l’obra audiovisual.
-
Música i audiovisual: llicències de músiques preexistents i contractació de composicions específicament per a l’obra audiovisual.
-
Llicències d’imatges o gravacions de tercers.
-
Contractes de producció utilitzats habitualment entre productores espanyoles i plataformes.
Sessió adreçada a professionals del sector audiovisual, musical i del llibre que gestionin contractes i drets d’autor.
PROGRAMA
10:00-10:10h: Benvinguda institucional, a càrrec d’Àlex Pi, director de l’Àrea de Desenvolupament i Transformació Empresarial.
10:10-10:20h: Presentació de la sessió i del ponent, a càrrec de Patricia Riera Barsallo, coordinadora del mòdul, advocada col·legiada de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB ) i especialitzada en drets d’autor.
10:20-12:00h: Actualització i novetats sobre la contractació d’obres alienes en les produccions audiovisuals, a càrrec d’Enric Enrich, en relació amb els temes mencionats anteriorment. Diàleg obert entre Patricia Riera-Barsallo i els assistents.
12:00-12:30h: Torn obert de paraules i tancament.
PONENTS
Titular del despatx d’advocats Copyrait – Enrich Advocats. Exerceix com a advocat a Barcelona des de 1980. Va establir el seu propi despatx Copyrait – Enrich Advocats, especialitzat en dret de l’entreteniment, especialment en les indústries de la música, l’audiovisual i les arts plàstiques. Actualment, exerceix com a advocat i consultor en associació amb el despatx Croma, especialitzat en tecnologia i projectes digitals.
Enrich és professor en l’àmbit de drets d’autor ―concretament en àrees de música a la International Music Business School i en els programes de màster del Conservatori del Liceu de Barcelona―, i en el Màster de Producció Musical a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). També és professor en l’àmbit de la fotografia, en el Màster de Fotografia i Disseny a l’escola Elisava, i en el Màster en Fotografia i Disseny Online a SHIFTA; i en l’àrea de l’audiovisual en el Màster en Producció Executiva Audiovisual Blanquerna, a la Universitat Ramon Llull. Enrich és àrbitre de l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI) i de la Independent Film and Television Alliance (IFTA), i mediador a Neutrales (JAMS International).
Advocada col·legiada de l’ICAB especialitzada en drets d’autor, Patricia Riera és llicenciada en Dret per la Universitat Oberta de Catalunya i diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Barcelona.
Els darrers quinze anys ha desenvolupat la seva activitat professional en l’àmbit de la gestió col·lectiva dels drets d’autor. Fins al 2019, com a delegada de CEDRO a Catalunya i, des del 2020, com a assessora del Departament de Relacions Internacionals d’AISGE.
És professora col·laboradora de la UOC, on imparteix l’assignatura de Propietat Intel·lectual del grau en Dret, i professora i ponent en diferents màsters del món de l’edició i específics en propietat intel·lectual.
És membre de la Junta Directiva de l’associació Aladda, que agrupa advocats especialitzats en drets d’autor, i membre de DENAE.