• Durant el 2018 les vendes de llibres d’interès general mantenen un lleuger creixement respecte l’any anterior per cinquè any consecutiu

  • El Gremi confia que el llibre serà un any més un dels principals regals durant els dies de Nadal i de Reis

Roda de premsa del president del Gremi, Patrici Tixis, celebrada a la seu del Gremi el dia 10 de desembre al matí

El Gremi d’Editors de Catalunya reclama que s’activin els plans de foment del llibre i de la lectura aprovats per les tres administracions de l’Estat ara fa un any, la implementació dels quals ha quedat encallada durant el 2018. Aquests plans inclouen mesures estratègiques importants com a accions de foment de la lectura a escoles i municipis, la renovació i creixement dels fons de les biblioteques publiques, suport a la internacionalització, ajuts a les llibreries i defensa dels drets d’autor i de la propietat intel·lectual, entre d’altres.

El Gremi creu que és necessari adoptar un gran pacte d’Estat que permeti afrontar un dels principals reptes que té no només el sector editorial, sinó el conjunt de la societat, que és la de fomentar l’afició per la lectura des de l’escola, de protegir la creació intel·lectual i donar un clar suport a les llibreries com a agents culturals.

El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, ha assenyalat, en la tradicional roda de premsa per fer balanç del sector editorial, que «els responsables públics haurien d’entendre que frenar accions estratègiques per fomentar l’afició per la lectura i endarrerir mesures de fons que impulsen tota la cadena de valor del llibre, des dels escriptors a les llibreries, és negar eines a la societat per accedir a la cultura, o, el que és el mateix, pel seu progrés social i pel desenvolupament dels seus ciutadans.»

En aquest sentit el sector editorial reivindica més inversió pública per crear nous lectors i fomentar l’afició per la lectura. Patrici Tixis ha assenyalat que «des d’una perspectiva estrictament empresarial creiem que temes com el foment de la lectura mereixerien aparcar la gesticulació política i destinar recursos a posar en marxa els plans aprovats.»

El president del Gremi d’Editors de Catalunya ha fet també una valoració positiva de l’evolució del sector editorial pel que fa al llibre d’interès general, que «espera que acabi tenint un creixement positiu per cinquè any consecutiu i que la campanya de Nadal i la de Reis esdevingui l’impuls definitiu.»

Patrici Tixis ha recordat que «després del canvi de paradigma que ha viscut el món del llibre amb la irrupció de les noves tecnologies i els nous hàbits de consum en el temps d’oci, hem aconseguit innovar i presentar una oferta variada en contingut i plataformes. Seguim treballant per innovar encara més i aconseguir que els continguts dels llibres guanyin en transversalitat en altres formats i que, al mateix temps, el llibre signifiqui pels aficionats als continguts televisius i de les xarxes socials una gran experiència per reviure les seves emocions a través de la lectura».

També ha senyalat que «El llibre en paper segueix sent el principal motor d’activitat del sector editorial ja que suposa prop del 95% de les vendes mentre que el llibre digital representa el 5% restant; malgrat això la darrera enquesta d’hàbits de lectura a Catalunya indica que al voltant del 20% del lectors ho fan en suport digital». En aquest sentit, ha destacat que l’anunci de la reducció de l’IVA digital per part de Brussel·les és una molt bona notícia pel lector. «Esperem que el Govern Espanyol faci els canvis legislatius perquè es pugui aplicar ben aviat», ha conclòs.

Pirateria a la xarxa: 419 milions de descarregues il·legals de llibres a l’any

Patrici Tixis ha destacat que s’han produït avenços en el terreny de la lluita contra la pirateria gràcies a una esmena a la Llei de la Propietat Intel·lectual recentment aprovada al Congrés i que ara ha de passar el tràmit al Senat que permetrà tancar aquelles pàgines webs que incompleixin reiteradament la legislació allotjant continguts il·legalment.

Tot i així la pirateria segueix sent un dels principals problemes de la indústria editorial. Segons la darrera enquesta de la Coalición de Creadores, en el darrer any es van produir 419 milions de descàrregues il·legals de llibres. Aquest volum suposa un lucre cessant de 200 milions d’euros.

El president del Gremi d’Editors de Catalunya ha senyalat que calen molts més recursos perquè el Ministeri de Cultura desencalli les denúncies contra les pàgines webs il·legals. Aquest 2018 cap de les denúncies presentades a la Secció II de la Propietat Intel·lectual s’han començat a tramitar.