Durant el matí d’avui, dilluns 19 de desembre, ha tingut lloc a la seu del Gremi una trobada amb els mitjans de comunicació on el president de l’entitat, Patrici Tixis, ha fet un balanç sobre el sector editorial català.
- El llibre en paper segueix liderant la recuperació del sector
- Els dos principals reptes del sector són frenar l’augment de la pirateria i aconseguir el creixement del nombre de lectors de llibres
- El sector proposa cinc mesures per frenar els 390 milions de descàrregues il·legals de llibres a la xarxa entre les quals hi figura un gran acord amb anunciants i operadors telefònics per impedir la publicitat en les pàgines web pirata, i la renovació de títols a les biblioteques
- Satisfacció al Gremi per la campanya de la Generalitat «Fas 6 anys. Tria un llibre», que fomenta el llibre i la lectura entre els infants i a les escoles i per l’anunci de la rebaixa de l’IVA digital al 4%
- La Cambra del Llibre de Catalunya ha pres l’acord d’impulsar la candidatura de la Festa de Sant Jordi com Patrimoni Immaterial de la UNESCO
Barcelona, 19 de desembre de 2016
El Gremi d’Editors de Catalunya estima que el sector editorial creixerà lleugerament durant el 2016, per tercer any consecutiu, impulsat per les vendes del llibre en paper.
Les previsions del Gremi d’Editors de Catalunya es fonamenten en la bona evolució que ha tingut el sector en el seu conjunt, tant en el llibre d’interès general com en el llibre de text.
El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, ha assenyalat que “el segon semestre d’aquest any ha estat més dinàmic que el primer i esperem que la campanya de Nadal i de Reis ens permeti tancar l’any amb dades positives de creixement”. I afegeix que “aquestes dades ens permeten afirmar que la recuperació del sector s’està consolidant any rere any”.
En aquests context el sector destaca que els dos reptes principals per l’any vinent són la lluita contra la pirateria i la creació de nous lectors.
El 45% de llibres piratejats s’han editat els últims 12 mesos
El sector editorial reclama al Govern espanyol i al conjunt de les Administracions més contundència per frenar el creixement de la pirateria a tot Espanya. Segons les dades de l’estudi sobre pirateria a Espanya que publica anualment la Coalición de Creadores, en el darrer any es van descarregar 390 milions de llibres il·legalment, dels quals un 45% a títols editats en els últims dotze mesos. Segons aquest mateix estudi en l’últim any la pirateria de llibres ha crescut un 16% amb 55 milions més de descàrregues il·legals que l’anterior.
Un dels grans problemes que té la lluita contra la pirateria és la lentitud del sistema judicial, per la qual cosa amb la reforma de la Llei de la Propietat Intel·lectual que va entrar en vigor ara fa dos anys, es va impulsar un mecanisme administratiu d’acció ràpida anomenat Secció Segona de la Comissió de la Propietat Intel·lectual, que depèn del Ministeri de Cultura. Aquest sistema, ideat per frenar la pirateria de forma més ràpida, no ha funcionat perquè el promig d’instrucció d’un expedient és de prop de 15 mesos.
El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, assenyala que “no és possible que dos anys després de l’entrada en vigor d’una reforma de la Llei de la Propietat Intel·lectual que buscava, precisament, reduir la pirateria, aquesta hagi crescut. Ja és hora que el nou Govern abordi aquest problema de forma seriosa ja que afecta directament un sector que aporta el 0,4% al PIB espanyol, té més de 200 filials a Amèrica Llatina i Europa i del qual depenen més de 30.000 llocs de treball directes i indirectes a tot Espanya”.
El sector editorial estima que el volum de negoci que es deixa d’ingressar com a conseqüència de l’apropiació indeguda de llibres és de l’ordre dels 200 milions d’euros anuals. Aquesta quantitat és el doble del que es consumeix legalment a Espanya en llibre digital (103 milions d’euros) i que representa el 5% de la facturació total del sector, segons les dades de l’estudi de Comerç Interior que anualment publica la Federación de Gremios de Editores de España. En canvi, un 24% dels lectors reconeix que llegeix llibres digitals.
Davant d’aquesta situació el sector editorial proposa cinc mesures per lluitar contra aquest fenomen creixent:
- Aplicar amb rigor i contundència les sancions que preveu la Llei de la Propietat Intel·lectual per frenar de forma immediata la pirateria a través de la Secció Segona de la Comissió de la Propietat Intel·lectual que depèn del Ministeri de Cultura
- Formalitzar un gran pacte entre els operadors de telefonia, els creadors de continguts i els anunciants per que la publicitat no arribi a les pàgines web que es comprovi que tenen continguts pirates. Aquest sistema ja funciona a altres països com el Regne Unit
- Definir un sistema d’avisos que adverteixin l’usuari que accedeix a contingut il·legal quan entra en una pàgina pirata
- Incloure en el currículum escolar continguts sobre propietat intel·lectual a les assignatures troncals. Formació específica per professors en matèria de propietat intel·lectual
- Campanyes públiques de suport a la creació i al consum legal de continguts culturals
Patrici Tixis recorda que mesures com les anunciades pel Ministre d’Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo, i pel seu nou Secretari d’Estat de Cultura, Fernando Benzo, en la línia de que vol dedicar més recursos a la Sección Segunda de la Comisión de la Propiedad Intelectual per que puguin lluitar amb velocitat i eficàcia contra les pàgines web que allotgen continguts il·legals “van en la direcció adecuada”. “Es molt important -assenyala Tixis- que tothom tingui consciència que la producció de continguts culturals ha d’estar remunerada i que qui vol apropiar-se d’un contingut de forma il·legal està cometent un robatori ”.
En aquest sentit, el president del Gremi ha precisat que l’anunciada rebaixa de l’IVA dels llibre digitals del 21% al 4% i que ha d’entrar en vigor en els propers mesos “és una gran notícia que ha de permetre que el mercat dels llibres electrònics es dinamitzi”.
13 minuts diaris a la lectura
Respecte al repte de crear nous lectors, Patrici Tixis assenyala que “a Espanya dediquem 13 minuts diaris a la lectura com a promig, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística sobre utilització del temps, davant, per exemple, de les quasi 4 hores diàries que es dediquen a l’oci televisiu”.
En aquest sentit, el Gremi d’Editors de Catalunya destaca la iniciativa que ha començat aquest any la Generalitat de regalar un llibre als infants que han complert sis anys a Catalunya perquè iniciïn la seva biblioteca personal. Aquest projecte ha culminat amb un èxit extraordinari i que ha portat 38.000 infants a les llibreries catalanes.
De cara al 2017 el Gremi destaca també l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per impulsar el paper de la ciutat com Capital Literària que ja es va demostrar l’any passat amb el suport a la primera edició del Fòrum Edita Barcelona que es repetirà l’any vinent el mes de juliol, i que es traduirà en noves iniciatives l’any vinent, tal com es va comprometre el primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni.
La Festa de Sant Jordi, Patrimoni Immaterial de la UNESCO
La Cambra del Llibre de Catalunya, institució que reuneix el Gremi d’Editors de Catalunya, el Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya, el Gremi de Llibreters de Catalunya i el Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya, va prendre l’acord, en la seva darrera reunió del mes de desembre del comitè executiu i ratificat pel Plenari, d’impulsar la candidatura de la Festa de Sant Jordi i la Rosa com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO.
La Cambra considera que la Festa de Sant Jordi, com a expressió d’una cultura que estima els llibres i que està simbolitzada per la unió del llibre i la rosa en una tradició més que centenària, es mereix un reconeixement internacional d’aquestes característiques.
El president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, creu que “la candidatura tindria moltes possibilitats d’èxit i hem iniciat ja els tràmits amb la Generalitat de Catalunya per coordinar les accions necessàries per poder fer-ho realitat”.
Gremi d’Editors de Catalunya
El Gremi d’Editors de Catalunya representa la pràctica totalitat de les empreses editorials que operen des de Catalunya. Segons el darrer informe “Comercio Interior del Libro en España” editat per la Federación de Gremios de Editores de España, les editorials amb seu a Catalunya facturen 1.116,16 milions d’euros l’any 2015, xifra que representa el 49,5% del que s’edita a Espanya.
A Catalunya es concentren gairebé 300 empreses, que donen feina directa a més de 4.600 professionals, i conformen un espectre editorial ampli i heterogeni que engloba des dels grans grups editorials, ben posicionats en l’àmbit mundial, fins a un important nombre d’editorials mitjanes i petites que editen tant literatura com llibres científics, tècnics i jurídics, llibres de text, obres de divulgació, diccionaris i enciclopèdies, infantil i juvenil i còmics, entre d’altres.
Durant el 2015, el sector editorial català va editar 126.988 exemplars. Actualment, Barcelona co-lidera amb Madrid l’edició de llibres a Espanya. Catalunya produeix prop del 56% dels exemplars editats a tot Espanya i edita el 49,5% de les vendes que hi ha al conjunt d’Espanya.
El sector, que ha experimentat un procés de concentració en els darrers anys, aposta per la innovació i la internacionalització per impulsar una indústria que, malgrat la crisi dels darrers anys, comença a despuntar.
Respecte al consum cultural a Catalunya, 6 de cada 10 catalans ha llegit un llibre en el darrer any, el 66,6% en castellà, el 27,8% en català, i la resta en més de 25 altres idiomes.
La 31a Nit de l’Edició, aquest vespre
Aquesta trobada amb mitjans de comunicació precedeix la celebració de la Nit de l’Edició, que tindrà lloc avui dilluns 19 de desembre, a les vuit del vespre a la Filmoteca de Catalunya. Durant la Nit de l’Edició, que serà presidida pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i comptarà amb l’assistència del tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, i del director general d’Indústries Culturals i del Llibre del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, José Pascual Marco, es lliurarà el Premi Atlàntida a Isabel Coixet, així com guardons a diferents empreses i professionals del sector editorial.