CEDRO (Centre Espanyol de Drets Reprogràfics) ha llançat una nova aplicació, SAR, que se suma als serveis que ofereixen als seus socis per lluitar contra la pirateria. Aquesta eina està dirigida sobretot a xarxes socials i plataformes en les que els usuaris pugen continguts.
Jorge Corrales, director general de CEDRO, afirma que «en aquest moment, la pirateria de llibres, diaris, revistes i partitures en xarxes socials i plataformes és realment preocupant, per això és de tanta utilitat SAR». A més, com explica Corrales, «permet lluitar contra els usos il·lícits en les plataformes digitals en les que els usuaris pugen continguts, activitat que serà regulada pròximament a Espanya quan es transposi l’article 17 de la Directiva de Drets d’Autor al Mercat únic Digital». I afegeix que «SAR també podria proporcionar als autors i editors informació immediata i precisa sobre els usos que aquestes plataformes realitzen de les seves obres».
Com funciona SAR
SAR és una aplicació que localitza les còpies de llibres, publicacions periòdiques i partitures en aquestes xarxes i plataformes, les transforma en empremtes digitals i les compara amb la biblioteca d’empremtes digitals de CEDRO.
Corrals assegura que «amb aquesta tecnologia aconseguim una major eficiència en la lluita contra la pirateria a l’identificar les còpies pirates de forma automàtica a través de les empremtes digitals», i aclareix que «aquest sistema detecta tant obres textuals, com imatges i partitures».
Biblioteca d’empremtes digitals
CEDRO ha creat una biblioteca d’empremtes digitals d’obres del seu repertori, en què els editors poden integrar els continguts que publiquen. Per a això, han de descarregar-se una aplicació, allotjada a l’Àrea privada de socis (a la secció Serveis-SAR) i seguir les instruccions assenyalades en aquesta secció.
Segons Corrales, «es tracta d’un repositori digital segur, ja que CEDRO no emmagatzema contingut de les obres, sinó que les transforma en empremtes digitals amb les que es realitza la comparació i s’identifica la infracció».