Notícia publicada a El País el 21 de novembre de 2020. Consulteu l’article original de la notícia clicant aquí: “Els salons del còmic i el manga demanen ajuda institucional”

L’organització, en ERTO i sense ingressos aquest any, cerca finançament i espais a l’aire lliure per salvar les cites del 2021

Els salons del Còmic i del Manga de Barcelona son els més grans d’Espanya i els segons d’Europa (després dels d’Angulema i la Japan Expo de París, respectivament). Però la seva grandesa (112.000 i 152.000 visitants l’any passat) està sent, per la pandèmia de coronavirus, la seva desgràcia: suspès el primer a la primavera i desplaçat a un frugal esdeveniment virtual el segon l’octubre passat, la pèrdua d’ingressos el 2020 ha estat del 95%, cosa que deixa en situació molt delicada tant la celebració dels salons com la mateixa entitat organitzadora, Ficomic. Amb els seus set treballadors en expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i tramitant un crèdit bancari, l’entitat sense ànim de lucre responsable dels dos esdeveniments ha iniciat converses informals amb Generalitat i Ajuntament per buscar fórmules de finançament i formats per al 2021, amb l’esperança de reprendre els salons amb tota la seva esplendor el 2022.

“No podem permetre’ns no fer res l’any que ve, però sense ajuda institucional serà impossible; els nostres salons són, per definició, de masses: congreguen molta gent, els expositors són molt grans i hi ha molts convidats nacionals i estrangers… És molt improbable que el 2021 puguem fer ni el del Manga, a 12 mesos vista, i qualsevol format no ens serveix, com sí que li ocorre a altres sectors del món editorial”, apunta Meritxell Puig, directora general de Ficomic. L’entitat va ser creada el 1989, està composta pels gremis d’editors, distribuïdors i llibreters de Catalunya i s’autofinança amb els ingressos que generen els dos salons.

La jivarització dels salons és complexa: Còmic Barcelona va allotjar l’any passat 180 expositors en 52.000 metres quadrats i va requerir gairebé un milió d’euros de pressupost; Manga Barcelona va mobilitzar 121 expositors (de més volum) en 78.000 metres quadrats, amb una partida de gairebé 1,5 milions d’euros. Tots dos es van celebrar en una Fira de Barcelona que, avui, “està tancada i no sabem com estarà a la primavera”, recorda Puig.

La responsable està analitzant ja una llista d’espais, principalment a l’aire lliure, que poguessin acollir una versió “relativament reduïda” de la convocatòria de Còmic, que es retardaria “a maig o juny”. Però tots els escenaris estan oberts: des d’un Moll de la Fusta (a imatge del que va fer la Setmana del Llibre en Català al setembre) a un doble espai mixt (un pavelló i la plaça de l’Univers “descarregada de restauració i destinada a expositors” de la mateixa Fira de Barcelona), passant, evidentment, per una edició cent per cent digital. El problema, en tots els casos, seria el cost, que avui la malmesa tresoreria de Ficomic no pot assumir. “Les empreses paguen per un estand del qual esperen una rendibilitat, un retorn, que nosaltres hem de tornar en gent; si aquesta gent, per restriccions sanitàries, no arriba, quin és el preu d’això i qui n’assumeix els costos?”, planteja Puig.