Article publicat a VilaWeb el 20 d’octubre de 2021. Fes clic per veure l’article original

L’obra narra l’assassinat de Guillem Agulló a mans d’un grup nazi i l’intent posterior de falsificar la realitat dels fets

L’escriptora, llibretera i col·laboradora de VilaWeb Núria Cadenes ha guanyat el premi Lletra d’Or 2021 a obra publicada per la novel·la documental Guillem (Amsterdam), que narra l’assassinat de Guillem Agulló i tot l’intent posterior de falsificar la realitat sense escrúpols. L’assassinat de Guillem Agulló, l’11 d’abril de 1993, va ser un exemple esgarrifós de la impunitat amb què actua el feixisme, sota la protecció de les forces policíaques i del sistema judicial, i amb la vergonyosa complicitat d’una premsa capaç de manipular la realitat fins a l’extrem de presentar la víctima com a botxí.

Quan Guillem es va publicar, a principi del 2020, poc abans de la pandèmia, Núria Cadenes explicava en una entrevista a VilaWeb: “És tan salvatge el que va passar que, quan revisava la documentació, fins i tot a mi, que vaig anar al judici, em costava de creure que fos real. Per això crec que s’ha de tornar a explicar. Hi ha molta gent que gràcies a aquesta feina col·lectiva que s’ha fet sap que en Guillem el va assassinar l’any 1993 a Montanejos un grup nazi. Però no se sap què va passar després. No se sap prou de la campanya que hi va haver per a intentar presentar el mort com el violent i els assassins com si no ho fossin; de tot el que van fer els jutges; de què va fer la Guàrdia Civil; de què va fer la premsa.” (Podeu llegir l’entrevista sencera: “El que va passar amb en Guillem Agulló va ser una autèntica pel·lícula de terror, amb una maquinària que trinxava persones.”)

Avui, quan ha recollit el premi Lletra d’Or –el segon que rep l’obra després del VIII premi València Negra–, reconeixia que se sentia aclaparada, com si no s’ho cregués. I en aquest estat emocional, emocionat, ha explicat a VilaWeb: “Sóc molt feliç que hagi guanyat Guillem, però he de dir que em sento aclaparada, perquè és un premi que comença amb Salvador Espriu! I és la Rodoreda de Mirall trencat i és M. Àngels Anglada i Maria Aurèlia Capmany i Jaume Cabré i Joan F. Mira i Enric Casasses…! És molt gros. Pensa que quan en Mira es muda, es posa la fi a la solapa!”

“Em sento molt honorada, perquè nosaltres som la continuació de tots aquests grans escriptors, que d’ençà del 1956 es van inventar aquest premi tan bonic. I és bonic que una novel·la com Guillem rebi aquest premi, perquè més enllà d’explicar la realitat, també té la voluntat de perdurar. La història de Guillem Agulló ha de perdurar, no ens n’hem d’oblidar. I aquest reconeixement ajuda. Perquè la literatura és feta per a moltes coses, però també per perdurar en el temps. I una història tan actual com la d’en Guillem, d’impunitat, un premi com aquest, permet que es continuï llegint. I si commou, ja haurem fet el fet.”

Si vols llegir l’article sencer clica aquí