El megaprojecte presentat per Javier Milei inclou la derogació de la llei 25.542, que estableix el preu únic dels llibres. Més enllà del que és econòmic, com impacta aquesta llei? Quines són les conseqüències de la seva eliminació? Ho expliquen en diàleg amb LNM dos referents de llibreries independents de Còrdova.

Al setembre de 2023 va ser el segon Congrés Nacional de Llibreters i Editors. Una de les taules on es va discutir sobre les pràctiques i l’estat actual del sector va ratificar la importància del preu fix dels llibres com a norma fonamental per mantenir la diversitat de llibreries, protegir les independents i garantir un accés equitatiu a la literatura. La llei sobre la qual van parlar llibreters i editors és la 25.542, sancionada el novembre de 2001 i que és coneguda com a “llei del llibre” o “llei de defensa de l’activitat llibrera”. El 27 de desembre de 2023 el Govern Nacional va publicar el projecte de Llei “Bases i Punts de Partida per a la Llibertat dels Argentins” que, a l’article 60, la deroga.

Què diu la llei que Milei busca eliminar

La 25.542 estableix que els editors, importadors o representants de llibres han de fixar un preu uniforme de venda al públic o consumidor final dels llibres que editi o importi. Alhora estableix els descomptes que es poden fer sobre determinats llibres. “La llei només fa que sigui regular el preu de venda al públic del llibre; no rep fons de lEstat. El que garanteix és la bibliodiversitat, que hi hagi un univers del llibre i d’editorials petites que sense aquesta llei no existirien perquè el mercat quedaria concentrat als grans grups”, explica Santiago Rodríguez de la llibreria El Espejo.

La llei només fa que sigui regular el preu de venda al públic del llibre; no rep fons de l’Estat. El que garanteix és la bibliodiversitat

Article publicat a La Nueva Mañana, clica aquí per accedir-hi