Article publicat a la CCMA el 21 d’agost de 2023. Fes clic per veure l’article original

La biblioteca Gabriel García Márquez, ubicada al districte de Sant Martí, és distingida com la millor biblioteca del món en el congrés de Rotterdam

Gabriel García Márquez creia que la seva feina s’assemblava a la d’un fuster. Deia que treballava amb la realitat, un material tan dur com la fusta.

Aquest pensament de l’escriptor colombià, que va viure a Barcelona vuit anys, va inspirar –en part– la construcció de la biblioteca barcelonina que l’homenatja i que porta el seu nom. La fusta domina aquest edifici imponent de sis pisos i en redueix l’impacte ecològic.

La façana representa un conjunt de llibres apilats. I anuncia tota una aventura literària que justament comença quan es travessa la porta. A dins, s’hi combinen els espais diàfans amb racons íntims delimitats per cortines de gasa. Hi ha 140 punts dissenyats per promoure la lectura i el pensament.

Tots aquests elements arquitectònics, creats per Elena Orte i Guillermo Sevillano, de l’estudi madrileny Suma Arquitectura, van ser reconeguts l’any passat amb el Premi Ciutat de Barcelona d’arquitectura.

I ara ha estat un dels punts clau perquè la Biblioteca Gabriel García Márquez hagi rebut el Premi Internacional a la Millor Biblioteca Pública del 2023. La Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries ha anunciat des de Rotterdam, als Països Baixos, que la biblioteca barcelonina havia estat la guanyadora.

Les altres candidates finalistes eren la Janez Vajkard Valvasor Krškov d’Eslovènia, ubicada en un antic monestir caputxí; la City of Parramatta d’Austràlia; i la Shangai Library East de la Xina, un colós de 115.000 metres quadrats.

Més d’un centenar de biblioteques de tot el món havien presentat la seva candidatura per aconseguir aquest prestigiós premi, que està dotat amb una xifra modesta de poc més de 4.000 euros.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí