Bodour Al Qasimi, presidenta de la International Publishers Association, ha posat el focus en la “resiliència” del sector, i ha destacat que “al món editorial som flexibles, sobretot som tossuts i no llençarem la tovallola”
El Forum Edita, organitzat pel Gremi d’Editors de Catalunya i la UPF Barcelona School of Management, ha tancat la setena edició i ha superat els cinc-cents participants en una jornada en què s’ha posat l’accent, entre altres temes, en les possibilitats del metavers i en els reptes que afronta la propietat intel·lectual.
Silvia Leal, experta internacional en tecnologia i assessora de la Comissió Europea, ha fet una ponència per explicar les possibilitats cognitives del metavers. “Per entendre el metavers cal llegir dues novel·les de ciència ficció que van inspirar els seus creadors: Snow Crah, de Neal Stephenson, i Ready player one, d’Ernest Cline”. “El metavers pot anar a favor del sector editorial, a Ready playeroneles persones es reuneixen per veure pel·lícules o per llegir. Al metavers els escriptors poden presentar les seves obres o relacionar-se amb els lectors. Si el metavers s’ha inspirat en els llibres, no els extingirà”, ha assegurat.
Ibán García del Blanco, diputat al Parlament Europeu, i Daniel Fernández, president de CEDRO i de la Federación de Gremios de Editores de España, han ressaltat que ara Brussel·les és el gran camp de batalla en la lluita contra la pirateria. “El que fa Europa és exigir responsabilitat a les grans plataformes”, ha explicat García del Blanco.
Cristina Gallach, comissionada per a l’Alianza por a la Nueva Economía de la Lengua, impulsada pel Govern d’Espanya, ha presentat el pla PERTE, centrat en la Recuperació, Transformació i Resiliència per modernitzar el país amb fons europeus. “Si no invertim en llengua, i en noves tecnologies, podem tenir una regressió davant d’idiomes com l’anglès”, ha subratllat.
Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i Montserrat Ayats, coordinadora del Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya, han presentat el projecte impulsat pel Govern de la Generalitat, que estarà basat en tres eixos principals: foment de l’hàbit lector, increment de l’índex de lectura i, especialment, de la lectura en català. Actualment, han explicat, la mitjana de lectura és un llibre per trimestre i ciutadà.
Luiz Schwarcz, fundador de la Companhia das Letras i autor, ha explicat, a través d’una entrevista enregistrada en vídeo, com és el món de l’edició al Brasil. “L’ èxit per a un editor és ser invisible, es basa a mostrar l´escriptor i el text”, ha afirmat.
Bodour Al Qasimi, presidenta de la International Publishers Association, ha ofert la ponència de clausura del fòrum, i ha posat el focus a la “resiliència” del sector. “Al món editorial som flexibles, sobretot som tossuts i no llençarem la tovallola. Cap mercat editorial en solitari no pot afrontar els reptes del futur, la col·laboració és bàsica. Hem de formar un front comú amb visió unificada”, ha conclòs.
Durant les dues jornades del Fòrum Edita d’enguany, també s’han proposat debats sobre la vocació literària, l’auge del còmic i la novel·la gràfica, i s’ha subratllat la importància del llibre científic, a més d’abordar els reptes de sostenibilitat ecològica que afronta el sector, així com l’impacte que segueix tenint l’onada digital. També s’ha explicat com serà la presència d’Espanya com a convidada d’honor a la Fira del Llibre de Frankfurt, al pavelló del qual (que es dirà “La teoría de las cerezas”) hi participaran 185 convidats durant els cinc dies que durarà la fira.