• El Dia del Llibre culmina una bona setmana de vendes a tot Catalunya, segons el Gremi de Llibreters.

  • L’esperit festiu de la Diada recupera els carrers de manera segura.

La Cambra del Llibre de Catalunya, integrada pel Gremi de Llibreters, el Gremi d’Editors, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, el Gremi de Distribuïdors, el Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica, fa un balanç positiu de la participació ciutadana i preveu haver superat el milió de llibres venuts per Sant Jordi. Arreu el bon temps ha acompanyat la Diada, una de les més esperades dels últims anys, i ha animat la compra de llibres per part dels ciutadans al llarg de tota la jornada. Per altra banda, la Cambra vol agrair molt especialment a la ciutadania la resposta i suport a la cultura i al llibre i la seva responsabilitat davant les mesures sanitàries per la Covid19.

Pel que fa a les vendes de Sant Jordi, segons el Gremi de Llibreters, han estat millors del que s’esperava, situant-se al voltant del 75% de les que es van generar l’any 2019. Tot i que les xifres definitives no es coneixeran fins la setmana vinent, després de consolidar les dades completes de tota la setmana, ja es pot dir que s’ha superat el milió de llibres venuts.

Una Diada segura

Malgrat les mesures sanitàries per la Covid19 i la complexitat organitzativa d’aquest Dia del Llibre, la Cambra celebra que ha estat una jornada ordenada i segura. A diverses ciutats de Catalunya, moltes llibreries han habilitat des de dimecres una parada al carrer, la qual cosa ha ajudat a esponjar la compra de llibres i ha evitat les aglomeracions. També fa un balanç positiu dels onze espais perimetrats a la ciutat de Barcelona amb signatures i parades que s’han habilitat per a la compra del llibre i la rosa. A la capital catalana, en conjunt hi ha hagut unes 490 parades davant dels establiments de llibreries i floristeries i, en els 11 espais públics perimetrats, unes 180 parades de venda de llibres i roses amb 31 espais de signatures. Durant tot el dia hi ha hagut una gran afluència de públic que, de manera ordenada, ha anat accedint als recintes.

En diverses localitats de Catalunya per garantir la seguretat del públic s’han buscat noves ubicacions. És el cas de Girona, on s’ha creat un nou espai perimetrat a la plaça de la Copa (la Devesa); a Reus, on han deixat la tradicional plaça del Mercadal per situar-se la plaça Sant Jordi, o bé a Vilanova i la Geltrú, on la diada ha deixat la tradicional ubicació a la Rambla Principal per anar a la plaça del Mercat. A altres llocs s’han mantingut les ubicacions tradicionals però adaptant-les als protocols de seguretat i prevenció. És el cas de Manresa, Vic i Mataró. A Lleida, la diada s’ha dut a terme a l’Avinguda de Francesc Macià.

Els llibres més venuts

Els llibres més venuts de ficció en català, per aquest ordre, són: ‘La dona de la seva vida’ (Columna Edicions), de Xavier Bosch; ‘Consumits pel foc’ (Proa), de Jaume Cabré; ‘Tàndem’ (Ediciones Destino), de Maria Barbal; ‘L’home que va viure dues vegades’ (Columna Edicions), de Gerard Quintana; i ‘Canto jo i la muntanya balla’ (Anagrama), d’Irene Solà.

Els més venuts de no ficció en català, per aquest ordre, són: ‘A cor obert’ (Columna Edicions), d’Oriol Mitjà; ‘Paraules d’Arcadi’ (Angle Editorial), d’Arcadi Oliveres; ‘El dia que vaig marxar’ (Univers Llibres), d’Albert Om; ‘Les hores greus’ (Símbol Editors), de Quim Torra; i ‘L’armadura del rei’ (Ara Llibres), d’Albert Calatrava, Eider Hurtado i Ana Pardo.

Els més venuts de ficció en castellà, per aquest ordre, són: ‘Sira’ (Editorial Planeta), de María Dueñas; ‘Independencia’ (Tusquets Editores), de Javier Cercas; ‘El juego del alma’ (Suma de Letras), de Javier Castillo; ‘Transbordo en Moscú’ (Seix Barral), d’Eduardo Mendoza; i ‘El arte de engañar al Karma’ (Suma de Letras), d’Elísabet Benabent.

Els més venuts de no ficció en castellà, per aquest ordre, són: ‘El humor de mi vida’ (Harper Collins), de Paz Padilla; ‘El infinito en un junco’ (Siruela), d’Irene Vallejo; ‘En tierra de Dioniso (Acantilado), de María Belmonte; ‘Niadela’ (Errata Naturae Editores), de Beatriz Montañez; i ‘La armadura del rey’ (Ara Llibres), Albert Calatrava, Eider Hurtado i Ana Pardo.

Els més venuts de literatura infantil i juvenil en català, per aquest ordre, són: ‘Gràcies. Història d’un veïnat’ (Animallibres Editorial), de Rocio Bonilla Raya; ‘Sant Jordi i el drac. Minipops’ (Combel Editorial), de Meritxell Martí Orriols; ‘Sant Jordi de les Galàxies’ (Combel Editorial), de Jaume Copons Ramon; ‘Etiquetes’, (Bindi Books), de Joan Turu Sánchez; i ‘Parla bé, collons’ (Montena), de La Incorrecta.

Els més venuts de literatura infantil i juvenil en castellà, per aquest ordre, són: ‘El campamento’ (Editorial Planeta), de Blue Jeans; ‘Exi. Bienvenidos a Glitch Cityt’ (Editorial Planeta), d’Exi; ‘Los Compas y la maldición de Mikecrack’ (MR Ediciones), Mikecrack, El Trollino y Timba Vk; ‘Trolardy y el pan dorado’ (Mr Ediciones), Trolerotutos y Hardy; i ‘Los Compas escapan de la prisión’ (MR Ediciones), Mikecrack, El Trollino y Timba Vk.

Agraïment

La Cambra del Llibre agraeix la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès que ha facilitat les seves instal·lacions per tal d’organitzar el dispositiu de comunicació que l’entitat estableix cada any per atendre l’interès dels mitjans.

Més informació: