- Amb el lema «España, talento en viñetas», el Ministeri de Cultura organitza juntament amb Acción Cultural Española i la col·laboració de la Sectorial del Còmic, un ampli programa cultural que celebra la creativitat actual i rememora la història del còmic espanyol.
- La riquesa creativa, la bibliodiversitat, la pluralitat lingüística i la igualtat de gènere són els eixos del programa, en què participaran creadors i creadores en totes les llengües oficials.
- L’acció consolida l’aposta del Ministeri de Cultura pel sector espanyol del còmic i en reforça l’estratègia d’internacionalització del llibre espanyol
Amb una delegació de més d’un centenar de professionals, Espanya desembarcarà com a País Focus al 52è Festival Internacional del Còmic d’Angulema (França) del 29 de gener al 2 de febrer. El programa, presentat pel ministre de Cultura, Ernest Urtasun, posarà en relleu la qualitat i diversitat del còmic espanyol a la prestigiosa cita francesa, la més important al voltant del ‘novè art’ que se celebra a Europa.
A l’acte, celebrat a la seu de l’Institut Francès, a Madrid, han participat juntament amb el ministre la directora general del Llibre, del Còmic i de la Lectura del Ministeri de Cultura, María José Gálvez; AC/E), Inmaculada Ballesteros; el president de la Sectorial del Còmic, Alejandro Casasola; delegació espanyola; i, donant la benvinguda, el ministre conseller encarregat de Negocis interí de l’Ambaixada de França a Espanya, Aymeric Chuzeville.
Creativitat, bibliodiversitat, pluralitat lingüística i igualtat
Amb el lema «España, talento en viñetas»i un cartell dissenyat per Max (Francesc Capdevila Gisbert), primer guanyador del Premi Nacional de Còmic el 2007, Espanya celebrarà com a País Focus del festival francès el gran moment creatiu del còmic espanyol i, alhora, rememorarà la seva història. El programa, organitzat pel Ministeri de Cultura juntament amb Acció Cultural Espanyola (AC/E) i amb la col·laboració de la Sectorial de Còmic, girarà al voltant de quatre eixos estratègics: la riquesa creativa amb la gran varietat de mercats del còmic espanyol; la bibliodiversitat; la pluralitat lingüística; i la igualtat de gènere, abordant el paper de la dona i la visió del sector des d’una perspectiva feminista.
La delegació espanyola comptarà amb autors de prestigi nacional i internacional, entre ells, alguns dels guanyadors de les diferents edicions dels Premis Nacionals de Còmic convocats pel Ministeri de Cultura des del 2007. De fet, hi seran tant el primer guardonat, Max, com la flamant guanyadora de la darrera edició, Bea Lema. També se citen autors espanyols llorejats amb els prestigiosos Premis Will Eisner de la Indústria del Còmic, com Salvador Larroca, David Aja, Bruno Redondo o Juanjo Guarnido, entre d’altres. A més, hi intervindran tant artistes amb una llarga trajectòria com Marika Vila o Albert Monteys; com a joves creadors com Nadia Hafid, Yeyei i Alba Chan. Hi participaran, així mateix, expertes i investigadores del món del còmic com Elisa McAusland o Ana Merino.
Entre les múltiples activitats que tindran lloc al Pavelló d’Espanya destaquen les taules rodones sobre còmic i memòria o vinyetes i feminisme, així com les converses al voltant de grans figures de la història del còmic espanyol. En total, l’agenda proposa set classes magistrals i trobades amb el públic; i més de vint taules rodones sobre les temàtiques més variades: ‘Genealogies i còmic’, ‘Còmic i memòria’, ‘Escriure amb dibuixos’, ‘El boom dels 80’s’, ‘Pop popular i folklore’, ‘Creant lectors’, ‘Vinyetes i feminisme’, ‘Història del còmic espanyol: homenatge a Ibáñez’, ‘Els temps del TBO: homenatge a Josep Coll’ o ‘Còmic social’, entre d’altres.
L’espai, creat per l’estudi de disseny multidisciplinari especialitzat en espais culturals i museografia Jesús Moreno i Asociados, compta amb una superfície de 245 metres quadrats i està organitzat en diverses seccions: una zona d’activitats on hi haurà programació ininterrompuda; una zona professional destinada a trobades professionals entre agents del sector; i una exposició. També donarà cabuda a una mostra bibliogràfica que oferirà una panoràmica de l’edició del còmic a Espanya, amb obres de tots els participants de la delegació espanyola.
Quatre exposicions repartides per la ciutat
La proposta d’Espanya com a País Focus a Angulema s’amplia amb un programa expositiu amb diversos formats distribuïts a diferents enclavaments de la ciutat. Així, l’exposició ‘Constel·lació gràfica’, produïda en col·laboració amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), planteja un recorregut pels universos de nou autores espanyoles, a tall d’exploració de tots els canvis que han modificat radicalment l’ecosistema del còmic a Espanya i que han permès el sorgiment d’una ‘constel·lació’ d’autores avantguardistes.
Per part seva, el Pavelló d’Espanya acollirà una exposició de les obres que han estat guardonades amb el Premi Nacional del Còmic al llarg de les seves divuit edicions; mentre que l’Espace Jeneusse donarà visibilitat a tres col·leccions d’autors espanyols amb presència al mercat francès: Hooky de Miriam Bonastre Tur; ‘Les hericornias’ de Kid Toussant i Verónica Álvarez; i ‘Atlas i Axis’ escrita i dibuixada per Pau. A més, l’Atri de la Plaça de l’Ajuntament albergarà la mostra «Espanya talent en vinyetes: una visió històrica, del present i del futur del còmic espanyol».
Programa professional
Durant el festival es desenvoluparan diferents activitats a l’Espai professional, com la presentació de Barcelona Còmic Pro; una taula sobre estratègies d’internacionalització; o la presentació del ‘Llibre Blanc del Còmic a Espanya’, un document promogut i elaborat per l’Associació Sectorial del Còmic amb el suport del Ministeri de Cultura i d’Acció Cultural Espanyola (AC/E), que ofereix una radiografia completa del sector i ha despertat interès als altres països, per ser un estudi integral amb un enfocament innovador.
Espanya comptarà, a més, amb un estand dins del Mercat Internacional de Drets (MID) del festival, que s’oferirà a les editorials espanyoles per a les activitats comercials.
Suport al sector del còmic
La presència espanyola a Angoulema se suma a les diferents iniciatives que des del Ministeri de Cultura es realitzen en suport al sector espanyol del còmic, com la celebració cada 17 de març del Día del Cómic y del Tebeo; el grup de treball dedicat al còmic a la Mesa del Llibre; la presència institucional a la Comic Con de San Diego 2023; o el desenvolupament duna línia d’ajuts específics per al sector.
Així mateix, consolida l’estratègia d’internacionalització del llibre espanyol, que es reflecteix en l’important paper que ha desenvolupat Espanya com a convidat d’honor en diferents esdeveniments internacionals del sector editorial els darrers anys: Frankfurt (2022), Calcuta (2023), Panamà i Guadalajara (2024) i Bogotà (2025).