Article de José Luis Ávila
La xifra de títols censurats es va triplicar en només un any des dels 3.500, segons la investigació de l’organització PEN América
Les prohibicions de llibres creixen a nivells preocupants. El curs escolar 2023-2024, els casos van passar de 3.362 a més de 10.000, segons el reporti de PEN America, una organització que defensa els drets humans i la llibertat d’expressió amb focus en l’accés a la literatura. Al capdavant de les restriccions hi ha Florida i Iowa, amb al voltant de 8.000 prohibicions derivades de lleis estatals. Districtes escolars d’altres Estats també van limitar un nombre més gran de llibres aquest any, com Elkhorn a Wisconsin, amb un veto de 300 títols en només uns mesos.
Les xifres presentades a l’estudi podrien ser inferiors a les reals perquè les prohibicions d’aquest tipus no solen ser denunciades. Tampoc no s’hi inclouen les nombroses denúncies de censura tova, com les restriccions per motius ideològics en la compra de llibres per part dels centres escolars, la retirada de col·leccions de les aules i la cancel·lació de visites de certs autors i altres activitats vinculades amb la promoció de la lectura.
“Seguint les tendències d’anys anteriors, les prohibicions d’aquest darrer any inclouen de manera aclaparadora històries amb persones o personatges de color i persones LGBTQ+. També observem com els casos de prohibició de llibres es dirigeixen cada cop més a històries sobre dones i nenes que inclouen representacions de violacions o abusos sexuals”, es pot llegir a l’informe de PEN America.
Com en els darrers anys, hi ha dos factors clau darrere aquest moviment: la legislació estatal i la influència de grups conservadors. “Les campanyes coordinades d’una minoria de grups i actors individuals exerceixen una pressió indeguda sobre els consells escolars i els districtes, cosa que es tradueix en la presa de decisions excessivament cauteloses pel que fa a l’accessibilitat dels llibres a les biblioteques de les escoles públiques . Els atacs a la literatura a les escoles persisteixen malgrat la impopularitat d’aquests grups que defensen els drets dels pares i les enquestes que mostren una àmplia oposició a la prohibició de llibres”, sosté la investigació.
Article publicat a El País, clica aquí per llegir l’article sencer