Silvia Pascual Vicente, 27 març 2024
El 28 de febrer del 2024, l’Organització Mundial de Propietat Intel·lectual (OMPI), a través de la Divisió de Propietat Intel·lectual i Tecnologies de Frontera, va publicar la guia titulada “Generative AI. Navigation Intellectual Property” per tal d’ajudar les organitzacions que adopten eines generatives d’intel·ligència artificial a comprendre els riscos de propietat intel·lectual i considerar possibles salvaguardes.
En primer lloc, l’informe estableix que la intel·ligència artificial generativa permet la creació de nous continguts en resposta a una sol·licitud de l’usuari, que introdueix descripcions breus sobre el que desitja. Continua assenyalant que aquestes eines basen les vostres respostes en l’aprenentatge automàtic, principalment a través de pàgines web, podent ser tant informació lliure i gratuïta com contingut protegit pel dret d’autor, així com una combinació de totes dues.
A continuació, l’informe fa esment als principals riscos i problemes associats a aquests models, entre els quals s’inclou que la manca d’una regulació i un desenvolupament complet pot portar diferències considerables en els termes sota els quals els desenvolupadors atorguen llicències per a les seves eines, inclòs lenfocament sobre els secrets comercials i altra informació confidencial, la propietat dels resultats, la disponibilitat dindemnitzacions i les obligacions dels usuaris per mitigar els riscos mitjançant la implementació de personal, seguiment i formació. D’altra banda, assenyala que els resultats que genera poden ser inapropiats o il·lícits, incloent-hi informació incorrecta, infraccions de propietat intel·lectual, deepfakes, etc.
Derivat d’aquesta situació, els diferents governs i entitats han començat a fer la regularització de l’ús d’aquestes eines. A nivell europeu, com va informar l’Institut Autor el 13 de març de 2024, el Parlament Europeu va aprovar la “Llei d’Intel·ligència Artificial” per tal de protegir els drets fonamentals, la democràcia, l’Estat de dret i la sostenibilitat mediambiental davant les eines d’Intel·ligència Artificial generativa que comporten un alt risc, a la qual s’impulsa alhora la innovació. A més, algunes organitzacions internacionals com ara la UNESCO i l’OCDE han publicat les seves orientacions sobre l’ús responsable de la intel·ligència artificial.
D’altra banda, l’informe inclou recomanacions destinades a mitigar els efectes i riscos associats a l’ús d’eines d’intel·ligència artificial, com ara la verificació de la configuració de les eines, comprovar com s’emmagatzema i es monitoritza la informació per part dels proveïdors de les eines i assegurar la confidencialitat de la informació, així com limitar l’accés a la informació personal establint un accés restringit.
En relació amb la propietat intel·lectual, el document identifica com a riscos principals l’ús de contingut protegit per a l’entrenament de les eines d’intel·ligència artificial. Així mateix, destaca que s’ha dut a terme la regulació en alguns països a través de l’aplicació d’excepcions com l’ús legítim, la mineria de textos i dades o la còpia temporal, però la manca d’harmonització entre països i l’aplicació encara desconeguda daquestes excepcions genera incertesa.
En aquest sentit, assenyalen que cal tenir en compte la possibilitat d’utilitzar eines que estiguin entrenades amb contingut autoritzat, en domini públic o propi. A més, recomana la revisió dels termes i les condicions de les eines per conèixer i garantir l’abast de la titularitat dels drets del contingut generat, a més de documentar el paper dels humans en el procés de creació. Pel que fa a això, el document porta a col·lació la guia desenvolupada per l’Oficina de Dret d’Autor dels Estats Units que estableix els criteris per al registre d’obres que continguin material generat per l’ús d’intel·ligència artificial i, d’altra banda, la sentència del Tribunal de Beijing que va determinar la protecció pel dret d’autor d’una obra creada amb la participació de la intel·ligència artificial, perquè considera que el demandant va realitzar “certa inversió intel·lectual”.
Article publicat per Instituto Autor, clica aquí per accedir a l’article sencer