El Gremi reclama un Pacte d’Estat pel Llibre i la Lectura que redueixi la distància dels índexs de lectura amb els dels països del nostre entorn
El Gremi d’Editors de Catalunya estima que a finals de 2021 el sector del llibre al mercat espanyol haurà superat àmpliament els nivells de vendes previs a la pandèmia gràcies a l’increment de la lectura i a les llibreries de proximitat. El creixement global dels llibres de ficció, no ficció i de literatura infantil i juvenil el 2021 superarà en un 15% els nivells de 2019.
«L’any 2021 ha estat un any marcat clarament per la consolidació del creixement de la lectura que s’havia disparat el 2020, en plena pandèmia, i per la confirmació que les llibreries de proximitat s’han convertit en el motor principal de la connexió dels autors i els lectors», assenyala Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya.
El sector del llibre és la primera indústria cultural a Catalunya amb un volum de facturació de l’entorn dels 1.200 milions d’euros, que dona feina de forma directa i indirecta a més de 25.000 persones. Les editorials associades al Gremi d’Editors de Catalunya representen en l’actualitat el 52% de tota la producció editorial espanyola. El Gremi està integrat per 185 empreses que representen més de 375 segells editorials.
Recuperació dels grans esdeveniments del sector
L’any 2021 el sector editorial ha estat caracteritzat per la recuperació dels grans esdeveniments que anualment se celebren al voltant del llibre com la diada de Sant Jordi, la Setmana del Llibre en Català, la Feria del Libro de Madrid, LIBER o el Manga Barcelona. Segons el president del Gremi, «afortunadament hem pogut celebrar tots aquests esdeveniments, encara que, en alguns d’ells, amb limitacions a la participació dels lectors com a conseqüència dels efectes de la situació sanitària que hem viscut, sobre tot en la primera part de l’any».
Juntament amb els grans esdeveniments s’han produït diversos fenòmens que han contribuït a la consolidació del sector, a banda del creixement de la ficció, la no ficció i la literatura infantil i juvenil, com ha estat l’impuls del llibre de fons gràcies al comerç electrònic i l’explosió del còmic, en especial del còmic japonès (Manga) que ha avançat en vendes al còmic nord-americà per primera vegada a la història, segons dades del mercat.
El llibre electrònic consolida el fort creixement de 2020
Respecte al llibre electrònic, cal destacar que l’any 2021 ha consolidat el creixement que va experimentar el 2020 amb la pandèmia i representa el 7% de la facturació del conjunt del sector. Una de les característiques ha estat el creixement important de l’audiollibre que se situarà al voltant de l’1% de les vendes del sector.
Tímida recuperació de l’exportació
En el sector de l’exportació també s’ha notat una clara millora respecte a l’any 2020 en el que la caiguda va arribar a ser del 26%. En el 2021 s’ha iniciat una recuperació que es va començar a notar amb una certa força durant el segon semestre d’aquest any, sobre tot després de la celebració de LIBER.
Pacte d’Estat pel Llibre i la Lectura
El president del Gremi d’Editors de Catalunya va recordar que les diferents administracions estan treballant en diferents plans de foment de la lectura donat que «tenim encara uns índexs de lectura que estan allunyats dels índexs de lectura dels països del nostre entorn competitiu i no podem deixar perdre aquesta extraordinària oportunitat de consolidar el llibre com un dels entreteniments culturals essencials per al desenvolupament de les persones».
Tixis va reclamar un Pacte d’Estat pel Llibre i la Lectura: «Des de les institucions del món del llibre estem impulsant un Pacte d’Estat Pel Llibre i la Lectura que impliqui totes les forces polítiques i que comprometi uns pressupostos i unes accions per fer créixer els índexs de lectura a mig i llarg termini. Només amb un compromís de totes elles es podran mantenir plans eficaços que vagin més enllà d’una legislatura».
El president del Gremi d’Editors de Catalunya va recordar que «Els països del nostre entorn, que són més competitius i estan més ben preparats, tenen també uns nivells de despesa per càpita en llibres molt superiors a la nostra. Cal que les administracions facin esforços per acostar tothom al llibre perquè entenem que és la millor manera de donar eines a la societat per afavorir no només el creixement personal sinó també el professional».
Fons Next Generation
Pel Gremi d’Editors de Catalunya els fons Next Generation han de representar un impuls per la modernització del sector i per incrementar l’eficiència en tots els processos productius gràcies a la digitalització. Segons el President del Gremi, «aquests Fons són necessaris per poder tenir mesures concretes de caràcter estratègic que permetin la modernització i digitalització de tota la cadena de valor del llibre, fer créixer l’hàbit lector i potenciar les llibreries i les biblioteques».
El Gremi d’Editors de Catalunya celebrarà aquesta tarda la 36a Nit de l’Edició que organitza cada any i on es lliurarà el Premi Atlàntida, el Memorial Fernando Lara, el Premi de Traducció Ángel Crespo i reconeixerà les editorials que compleixen aniversaris rodons.