Les reunions amb compradors, jornades professionals i presentació de novetats seran virtuals
Del 27 al 29 d’octubre, torna el saló Liber, aquest cop totalment digital per salvar les limitacions provocades per la pandèmia i contribuir a reactivar el sector. En la seva 38a edició, organitzada per Fira de Barcelona i la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE), Liber esdevindrà a través d’una exclusiva plataforma on-line un centre d’exportació, vendes i coneixement per a la indústria del llibre en espanyol en un moment molt necessari per recuperar l’impuls comercial. Hi exposen 200 empreses de 8 països, hi haurà trobades de negoci amb 1.300 compradors i prescriptors clau internacionals; i se celebraran més de 30 conferències, debats i taules rodones en streaming per prendre el pols al llibre, la lectura i el mercat editorial.
El nou concepte de fira que proposa Liber -adaptat a la situació generada per la Covid19 i escurçant distàncies gràcies a la tecnologia-, suma en un entorn digital a professionals de tota la cadena de valor del llibre, generant oportunitats de negoci dins i fora d’Espanya, coneixement i debat sectorial, així com contactes comercials d’interès per dinamitzar el sector. La indústria editorial espanyola va facturar 2.420,64 milions d’euros el 2019 i va editar 82.347 títols, segons dades de la FGEE.
El president de la FGEE i del comitè organitzador de Liber, Miguel Barrero, subratlla la importància per al sector de mantenir aquest any la fira: “La celebració de Liber en format digital ens permet iniciar o reforçar el contacte comercial amb clients i prescriptors dins i fora d’Espanya, posant especial focus en els mercats de Llatinoamèrica. A més, la nostra fira comptarà amb un potent programa d’activitats on-line perquè els professionals del món del llibre puguem intercanviar opinions i experiències que ens ajudin a detectar tendències que impacten en el nostre sector i que serveixin per superar l’actual situació”.
Oferta editorial
Liber aplegarà en una plataforma digital unes 200 empreses i entitats editores que exhibiran en els seus estands virtuals novetats en diferents gèneres i temàtiques, així com el seu catàleg de fons editorial o altres productes i serveis per al món del llibre. A més d’informació i documentació, els expositors poden fins i tot enllaçar amb els seus propis sistemes de comerç electrònic per generar vendes amb pocs clics. Aquests estands virtuals estaran oberts de 10.00 a 22:00 per salvar la diferència horària i proporcionar atenció comercial personalitzada a professionals de països Llatinoamericans.
També participaran institucions, associacions i gremis d’editors d’Andalusia, Catalunya, Euskadi, Galícia, Comunitat Valenciana, i Balears. Així mateix destaca la presència dels segments de llibre religiós; llibre de text; edició acadèmica i universitària; i llibre infantil i juvenil. A més d’Espanya, hi ha firmes d’Alemanya, EUA, Índia, Itàlia, Mèxic, Paraguai i Rússia.
Compradors prescriptors de 64 països
Gràcies a la tecnologia, Liber ha duplicat respecte l’any passat el nombre de compradors, prescriptors i bibliotecaris convidats a participar en trobades de negoci amb els expositors, que es realitzaran mitjançant xat i videotrucades. Així, a través de tres programes específics, la FGEE, en col·laboració amb diverses institucions, ha seleccionat 1.300 representants d’institucions i professionals clau del mercat del llibre de 64 països -majoritàriament d’Europa i Llatinoamèrica, a més dels EE.UU i Canadà-, per participar en aquestes reunions amb les quals s’espera reactivar les vendes del sector editorial a l’exterior. De fet, un terç de les exportacions anuals de la indústria del llibre espanyola es concreten a Liber. Entre els convidats hi ha importadors, distribuïdors, llibreters, compradors de drets, així com responsables d’organismes públics i biblioteques, agents literaris, professors d’universitat i editors.
Jornades Professionals
Paral·lelament, Liber és avui un reconegut fòrum de coneixement, reflexió i debat del sector editorial gràcies a les seves Jornades Professionals que enguany es retransmetran en streaming, ampliant així el seu abast i audiència. El programa inclou més d’una trentena d’activitats entre taules rodones, conferències, i presentacions en què està prevista la participació de 90 experts i representants dels diferents sectors implicats en la cadena del llibre.
Es parlarà dels efectes de la pandèmia sobre llibres i lectura, la comercialització editorial, la propietat intel·lectual o el mercat únic digital, tot i que també hi haurà lloc per altres assumptes de caràcter transversal relacionats amb el foment de la lectura, les biblioteques, les llibreries, les ajudes i premis, tendències en il·lustració, correcció o traducció, i la producció de determinats gèneres com l’assaig o l’edició acadèmica.
Foment del llibre i la lectura
Una de les novetats d’aquesta edició és la inclusió d’un cicle de conferències que tindrà lloc durant el matí del 28 d’octubre per avançar en l’objectiu que el sector editorial, com a primera indústria cultural del país, està reclamant: articular un Pacte d’Estat que permeti posar en marxa una estratègia a llarg termini per reconèixer el valor de la lectura i la contribució social del món del llibre.
En aquest sentit, la filòloga i escriptora Irene Vallejo, autora de “El infinito en un junco” (Siruela) presentarà el “Manifest per la lectura” com a defensa i posada en valor dels beneficis i aportacions dels llibres a la societat. Per la seva banda, la directora general del Llibre i Foment de la Lectura del Ministeri de Cultura i Esport, María José Gálvez, abordarà les mesures que el seu departament té previst desenvolupar per reactivar el llibre i impulsar la lectura a Espanya. Finalment, Liber destacarà el valor del llibre com a ambaixador del nostre patrimoni cultural en el mercat internacional donant a conèixer el programa d’Espanya com a país convidat d’honor a la Fira del Llibre de Frankfurt 2022.
Igualment, amb motiu de la fira, la FGEE lliurarà el dia 27 d’octubre a l’Arts Santa Mònica els Premis Liber que reconeixen la trajectòria i el treball desenvolupat per diverses persones i entitats vinculades al món del llibre.
L’escriptora xilena Isabel Allende; la sèrie “El vecino” de Netflix; la web literària Zenda; la Biblioteca Pública Municipal Eugenio Trías de Madrid; i la cadena de llibreries Elkar del País Basc i Navarra són els guardonats aquest any. Per la seva banda, l’homenatge Liber 2020 recaurà en la directora editorial de Penguin Random House, Núria Tey. Previ a aquest acte, tindrà lloc la cerimònia d’inauguració oficial de Liber presidida pel ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodriguez, acompanyat de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa; i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
Liber té periodicitat anual i se celebra a Barcelona i Madrid de manera alterna. Està patrocinat pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX Espanya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i el Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO). Hi col·laboren el Gremi d’Editors de Catalunya, Acció Cultural Espanyola (AC / E) i Associació d’Editors en Llengua Catalana.
Plataforma on-line
Per accedir com a visitant a la plataforma LiberDigital on tindrà lloc la fira, cal registrar a través del web del saló (www.liber.es). Si no es disposa de codi d’invitació facilitat per les empreses expositores i entitats de sector, el preu de l’entrada serà de 10 euros. Els professionals del món del llibre podran confeccionar agendes, contactar directament amb les editorials expositores a través de xats i videoconferència per mantenir trobades de negoci, assistir a totes les jornades i activitats de la fira que es retransmetran en streaming, així com interactuar des del mòbil o l’ordinador amb ponents i altres assistents a l’esdeveniment.