La fira marca un punt d’inflexió per recuperar les xifres de vendes en el exterior prepandèmia
En la seva 40a edició, Liber ha facilitat l’esperat retrobament presencial de la indústria editorial espanyola amb clients vinguts d’arreu el món, demostrant que la recuperació del nivell d’exportacions de llibres prepandèmia està encaminada. Destaca el creixement de la internacionalitat dels assistents, que frega el 40% i dobla el percentatge de la darrera edició presencial de Barcelona el 2018. En un ambient propici per a les reunions de negocis i el tancament de comandes, els visitants han valorat especialment la qualitat de les novetats i fons bibliogràfics oferts pels gairebé 300 expositors participants.
Liber és una de les grans plataformes comercials per al llibre en espanyol que genera, en tres dies, contactes professionals i negociacions obertes que suposaran al darrer trimestre de l’any exportacions per valor de més de 110 milions d’euros, segons estimacions de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) que promouen la fira.
El president de la FGEE i del comitè organitzador de Liber, Daniel Fernández, ha assegurat: “Després de 40 edicions, Liber ha mostrat que segueix molt viu i que té un futur esplendorós com a punt de trobada i de negoci del sector del llibre en espanyol. Estem molt satisfets per la important activitat comercial que s’ha desenvolupat al saló, per l’excel·lent participació de Colòmbia, així com per l’assistència a les diferents jornades on s’han debatut reptes sectorials com els nous models de comercialització o la sostenibilitat” .
Expectatives superades
Aquesta edició de Liber, organitzada per Fira de Barcelona, ha superat les previsions i n’ha atret 8.500 professionals, un 40% internacional, de fins a 60 països, principalment d’Amèrica i Europa. Aquest alt percentatge d’internacionalitat reflecteix un canvi de tendència als mercats editorials exteriors, ja sense restriccions per la pandèmia, i un augment de l’interès pels autors i llibres produïts a Espanya tant en espanyol com a la resta de llengües cooficials. De fet, les exportacions de llibres espanyoles representen el 3,20% de tot el comerç mundial del llibre.
Entre els assistents, destaquen els 450 compradors i prescriptors internacionals clau en l’adquisició i distribució de llibres a mercats exteriors convidats directament per l’organització amb el suport de les institucions i entitats patrocinadores i col·laboradores. S’estima que, gràcies als professionals vinguts a través dels programes d’internacionalització, s’han fet més de 5.000 reunions de negocis. A aquesta xifra caldrà sumar les entrevistes virtuals entre els expositors i un altre miler de professionals estrangers seleccionats que no ha pogut viatjar a Barcelona que es podran fer encara durant la setmana que ve a través de la plataforma digital del saló.
Així mateix, Liber també ha atret un important nombre de professionals nacionals vinculats a les cadenes de valor i subministrament del llibre interessats a contactar amb els seus proveïdors o clients, conèixer catàlegs editorials i comprar novetats, així com productes i serveis relacionats amb la producció, comercialització i distribució de llibres.
Colòmbia, bons resultats
També Colòmbia, país convidat d’honor aquest any, s’emporta una bona impressió del seu pas per Liber. La delegació colombiana ha destacat la qualitat dels contactes professionals realitzats i la visibilitat aconseguida a la fira espanyola per donar a conèixer la seva producció editorial, així com el programa d’ajuts per a la traducció dels seus autors a altres llengües. Colòmbia ha participat amb un estand amb 81 segells representats, 50 professionals i diverses activitats de negoci i culturals, com ara el concert-lectura per commemorar els 40 anys de la concessió del Premi Nobel al seu escriptor més universal, Gabriel García Márquez.
Jornades professionals i premis
Durant els darrers tres dies, més de 130 ponents han abordat en 55 taules de debat, els reptes més immediats per al sector editorial vinculats a la innovació, la sostenibilitat, la comercialització i els models de negoci digitals per al llibre. Es calcula que, en conjunt, prop de 1.500 persones han passat per les Jornades Professionals de Liber.
Finalment, una altra de les activitats més esperades de la fira va ser el lliurament ahir dels Premis Liber que concedeix la FGEE i que reconeixen la trajectòria i la feina desenvolupada per diverses persones i entitats vinculades al món del llibre. L’autor i editor Pere Gimferrer; l’escriptora Soledad Puértolas; el periodista de Ràdio Nacional d’Espanya, Ignacio Elguero; la pel·lícula “Pan de limón con semillas de amapola”; la Llibreria Ramon Llull de València i la Biblioteca històrica de l’IES Isabel La Catòlica de Madrid han estat els guardonats aquest any.
Liber 2022 ha estat patrocinat pel Ministeri Cultura i Esport, l’ICEX Espanya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i el Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO). Hi han col·laborat el Gremi d’Editors de Catalunya, Acció Cultural Espanyola (AC/E) i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.
La propera edició de Liber se celebrarà del 4 al 6 d’octubre del 2023 a Madrid i tindrà Polònia com a país convidat d’honor.