-
La fira comptarà amb l’oferta de prop de 250 editorials i empreses procedents de 13 països
-
Les jornades professionals abordaran els reptes del sector amb la Intel·ligència Artificial, la sostenibilitat, la comercialització i el foment de la lectura com a elements clau del seu futur
La 42ª edició de Liber, la Fira Internacional del Libro, arriba de l’1 i al 3 d’octubre amb l’objectiu de tornar a ser motor de negoci, pont cap a nous mercats i punt de trobada d’un sector en ple canvi i desenvolupament. Aquesta cita, clau per a l’exportació i promoció del llibre en espanyol, mostrarà al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona les darreres novetats de la indústria. Comptarà amb l’oferta de prop de 250 editorials i empreses de 13 països, i reunirà un centenar d’experts per debatre sobre les tendències i els reptes del sector.
Organitzada per Fira de Barcelona i promoguda per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE), Liber presenta una oferta variada de novetats i fons bibliogràfics produïts a Espanya: des dels grans grups, a la petita i mitjana edició, passant per l’edició independent, la cientificotècnica i acadèmica, o la més especialitzada en àmbits com el llibre religiós, llibre didàctic, educatiu o la literatura infantil i juvenil, entre altres.
També hi seran presents empreses que proveeixen productes i serveis relacionats amb la producció, distribució i comercialització de llibres, incloent-hi formats digitals com a llibres electrònics, audiollibres i podcasts, a més d’associacions professionals.
La fira comptarà amb la presència d’institucions públiques i entitats amb participacions col·lectives de Madrid, Galícia, Andalusia, Barcelona, País Basc, Comunitat Valenciana i Astúries, així com segells internacionals, sobre tot els procedents de la Xina, Grècia i Itàlia, interessats a la venda de drets editorials per a la traducció i comercialització d’obres en altres mercats hispanoparlants.
A més, haurà un extens programa d’activitats dins de les seves jornades professionals que abordaran temes com la intel·ligència artificial, la sostenibilitat, el foment de la lectura, la venda de drets i la propietat intel·lectual, entre altres temes rellevants per al sector del llibre.
Trobades de negoci
Amb l’objectiu de donar major impuls a les transaccions comercials, Liber 2024 ha convidat 680 professionals clau en la compra i prescripció de llibres espanyols, de més de 65 països, contactats a través del Programa de Compradors, que s’ha desenvolupat en col·laboració amb els Oficines Econòmiques i Comercials d’Espanya i l’ICEX Espanya Exportació i Inversions, i el Programa de Prescriptors d’Interès Prioritari, organitzat amb Acció Cultural Espanyola (AC/E).
Amb aquesta combinació d’exposició comercial, intercanvi de coneixements i networking, Liber 2024 espera atraure a més de 7.000 professionals, dels quals el 40% seran internacionals. L’objectiu és impulsar les vendes de la producció editorial espanyola, tant a nivell nacional com a l’estranger, destacant especialment el seu impacte en els mercats de Llatinoamèrica i Estats Units. S’estima que un terç de les exportacions anuals del sector editorial espanyol es generen en aquesta feria.
En aquest sentit, el president de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya i de la Fira Internacional del Llibre, Liber, Daniel Fernández, explica que “Si bé hem travessat aquests darrers anys un context socioeconòmic complicat, el sector editorial gaudeix de bona salut. Liber és l’escenari propici per aprofitar aquesta situació, i créixer als mercats exteriors. Reunir els diferents agents del sector ens permetrà debatre sobre els desafiaments que haurem d’afrontar en el futur a curt i mig termini”.
Jornades Professionals
Organitzades per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE), les jornades professionals de Liber 2024 comptaran amb 194 ponents que exploraran al llarg de les 75 sessions previstes les tendències més recents del sector, com l’ús de la IA, els nous models de venda, la sostenibilitat, l’auge de l’audiollibre, el foment de la lectura a la infància, el present i el futur de les biblioteques, la impressió sota demanda i l’adaptació a les noves normatives, entre altres reptes.
Així mateix, amb motiu de la fira, la FGEE atorgarà els Premis Liber, que reconeixen la trajectòria i el treball de diverses persones i entitats vinculades al món del llibre. En aquesta edició, Santiago Muñoz Machado serà guardonat com l’autor hispanoamericà més destacat; Miguel García rebrà l’Homenatge Liber 2024 al seu treball com a editor; i la pel·lícula “El mestre que va prometre el mar”, dirigida per Patricia Font, serà premiada com la millor adaptació audiovisual d’una obra literària. L’espai ‘La Cultureta’, del programa ‘Más de uno’ d’Onda Cero, dirigit per Carlos Alsina, serà reconegut amb el premi al Foment de la Lectura a Mitjans de Comunicació.
D’altra banda, el guardó a la categoria de Foment de la Lectura en biblioteques obertes al públic es lliurarà al projecte Espazo Lectura, de la comarca de Val Miñor a Pontevedra. Finalment, la Llibreria Gil, de Santander, rebrà el premi Boixareu Ginesta al llibreter de l’any. La cerimònia de lliurament dels premis tindrà lloc al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) el proper 2 d’octubre.
Coincidència amb Graphispag
Una de les novetats principals d’aquest any és la coincidència amb Graphispag, la fira líder en la indústria gràfica i la comunicació visual a Espanya. En aquest sentit, cal destacar que el 95% del negoci editorial continua depenent del llibre imprès. Així, els assistents tindran l’oportunitat d’explorar les darreres innovacions en tecnologia gràfica, tintes, papers, acabats i tècniques d’impressió. A més, podran conèixer els avantatges de la impressió sota demanda, tiratges curts, personalització i ecoedició, cosa que els permetrà crear publicacions més atractives i sostenibles.
Liber té periodicitat anual i se celebra a Barcelona i Madrid de manera alterna. Està patrocinat pel Ministeri de Cultura, l’ICEX Espanya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i el Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO). Hi col·laboren el Gremi d’Editors de Catalunya, Acció Cultural Espanyola (AC/E) i l´Associació d’Editors en Llengua Catalana.
La indústria del llibre, la primera indústria cultural d’Espanya, va facturar 2.856,75 milions d’euros l’any passat, xifra que representa un increment del 5,1% respecte el 2022, i va editar 85.077 títols, segons dades de la FGEE.
Barcelona, 26 de setembre de 2024
TALL DE VEU de Daniel Fernández, president de la FGEE i de Liber aquí
DESCARREGA EL DOSSIER DE PREMSA aquí
Inauguració oficial de Liber 2024 presidida pel ministre de Cultura, Ernest Urtasun
30 de setembre. 19.00h. Sala 5.1 CC5. Recinte de Gran Via
Lliurament Premis Liber 2024
2 de octubre. 20.00h. MNAC