L’escriptora Corina Oproae, nascuda a Romania el 1973 però establerta a Catalunya des del 1998, va obtenir ahir, dijous 19 de setembre, el XX Premi Tusquets Editors de novel·la 2024, per la seva obra La casa limón, sobre els anys de descomposició del règim del dictador romanès Ceausescu narrats des dels ulls d’una nena.

El jurat, presidit per Antonio Orejudo i format per Bárbara Blasco, Eva Cosculluela, Silvia Hidalgo i Juan Cerezo, en representació de l’editorial, han acordat per unanimitat premiar aquesta obra, que consideren una novel·la «extraordinària i singular a la literatura espanyola, per la seva escriptura precisa i evocadora, crua i onírica, i pel testimoniatge de vivències històriques de l’Europa de l’Est».

«Aquesta novel·la, lírica i emocionant, narra una infància a Romania i l?experiència de la caiguda del comunisme al si d?una família de classe mitjana que fa front a successives catàstrofes íntimes», recull la sentència.

Corina Oproae és narradora, poeta i traductora, i encara que nascuda a Romania, escriu en català i castellà, ha expressat que «La casa llimona sorgeix d’una necessitat que desborda el poema, l’espai literari que fins ara he habitat amb més naturalitat. Escriure és per a mi una feina d’introspecció, és baixar al soterrani mateix de l’ésser i tornar a la superfície amb la sensació que m’ha revelat alguna cosa».

L’escriptora ha afirmat que aconseguir el Premi Tusquets suposa una alegria i un honor, però també “una clara acceptació en un sistema literari” al qual no pertany per naixement, i ha dit que no va escollir escriure en una llengua diferent de la materna, sinó que va ser la llengua la que la va triar a ella.

Article publicat a Publish News, clica aquí per accedir-hi