El sector editorial acumula una dècada de pujades que es van disparar amb l’aparició del coronavirus
Com una bala. La venda de llibres a Espanya continua disparada després de la pandèmia. La Federació de Gremis d’Editors ha presentat avui l’avenç de les dades del 2023 i el resultat és un augment del 5,1% a la facturació, que arriba als 2.856 milions, la principal indústria cultural espanyola, i un creixement del 3,3 % en exemplars, gairebé sis milions de llibres més, fins als 184,27 milions, uns quatre per espanyol i any, encara que, com ha recordat el president de la Federació de Gremis d’Editors, Daniel Fernández, encara un de cada tres espanyols no compra cap llibre si no és per obligació, mentre que hi ha un altre terç que compra un mínim de deu llibres cada any.
Las ventas de libros en la última década, sobre todo desde el covid, han crecido un 30%. No solo suben las ventas de libros, sino que, remarca Fernández, si a principios de los noventa parecía que el libro en papel estaba agonizando hoy su salud es inmejorable: de los 2.856 millones de facturación, 2.700 son por libros en papel –un crecimiento del 5,1%- y solo 144 millones son por libro digital, cuyas ventas además parecen haberse estabilizado y solo crecen un 3,5%. Este año los audiolibros han doblado su facturación hasta los 6,70 millones, pero aún son testimoniales.
Tampoc no han mort, malgrat els mals auguris, les llibreries, a les quals els va de fet molt bé, amb vendes per sobre del creixement del sector. El 37,8% dels llibres es ven a llibreries, que han augmentat un 6,5% la facturació, i un altre, 20,3% es ven en cadenes de llibreries, que han guanyat un 7,4% més. Baixa la venda a hipermercats, que representen un 8,6% del total, quioscos (un 2,9%) i clubs del llibre, que ja només són un 1,4% del total i cauen un 9,4%.
Article publicat a La Vanguardia, clica aquí per llegir l’article sencer