El programa #CretividadDesbordante plantejava un retut homenatge a figures importants del sector editorial espanyol.
El camí a Frankfurt 2022 ha arribat al final. Més de 400 editorials, institucions i agències literàries espanyoles van ser presents a la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt que es va inaugurar el 19 d’octubre i va romandre oberta fins al 23 d’octubre passat. Espanya ha tingut un paper destacat en aquesta edició, ja que, per segona vegada, ha estat el país convidat d’honor d’aquesta fira; la primera ocasió va ser fa 31 anys. Aquest any s’ha triat el lema Espanya, un país de #CreatividadDesbordante. T’oferim un resum dels actes més destacats:
L’espanyol i el poder econòmic de la llengua a l’era digital
Nadia Calviño, vicepresidenta primera del Govern, Miquel Iceta, ministre de Cultura i Esport i Luis García Montero, director de l’Institut Cervantes van debatre sobre el PERTE de la Nova Economia de la Llengua. Una oportunitat que consideren única per aprofitar el potencial de l’espanyol com a factor de creixement econòmic a l’era digital en nombroses àrees com la ciència, la tecnologia i la cultura.
Cristina Gallach, comissionada especial per a l’Aliança per la Nova Economia de la Llengua del Govern d’Espanya, va ser l’encarregada de moderar la trobada on es va arribar a la conclusió que la IA i la digitalització ofereixen grans possibilitats a l’espanyol, llengua que parlen gairebé 600 milions de persones. Una conjuntura que, com es va posar de manifest, el govern espanyol vol aprofitar destinant recursos per donar suport a nombrosos projectes transformadors en l’àmbit digital.
Poètica de la memòria a Frankfurt 2022
Els escriptors Fernando Aramburu, Vicente Molina Foix i Vicente Valero van dialogar sobre la memòria. Aquesta funció del cervell que té les pròpies regles i una melodia que també li és pròpia i amb la qual crea el seu relat particular, entre la revisió del passat i el qüestionament del present.
La invenció dels llibres
María José Gálvez, directora general del Llibre i Foment de la Lectura va ser l’encarregada de moderar la taula on van participar les escriptores Irene Vallejo i Marta Sanz. Parafrasejant l’editor Roberto Calasso, el llibre és el resultat del «nostre repertori de gestos» i per això el llibre és únic, elemental i insubstituïble. Des de Gutenberg, el recorregut dels nostres gestos per a la lectura continua trobant el millor àmbit d’expressió en aquest objectiu de coneixement, de la memòria i de les nostres idees de mons possibles.
La història a la novel·la a Frankfurt 2022
Sobre l’escenari Turquesa Julia Navarro i Santiago Posteguillo, que a les seves novel·les s’han ocupat de la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial, així com del naixement i la caiguda dels grans imperis, entre molts altres esdeveniments, dialoguen amb la periodista Ana Gázquez com a moderadora sobre com la trobada entre història i ficció s’ha convertit en una de les fórmules literàries més atractives de tots els temps.
Novel·la gràfica i il·lustrada
Les il·lustradores i novel·listes gràfiques María Hesse i Nuria Tamarit van conversar amb la crítica i investigadora Elisa McCausland, especialitzada en l’anàlisi de la cultura popular des de la perspectiva de gènere, sobre les interseccions entre imatge i paraula a la tradició de la novel·la il·lustrada a Espanya, i la seva relació amb el còmic i el vessant autoral més recent, la novel·la gràfica.
Entrevistes en directe
Durant aquestes jornades, dins del Pavelló d’Espanya, quatre dels nostres autors contemporanis més rellevants –Rosa Montero, Bernardo Atxaga, Enrique Vila-Matas i Arturo Pérez-Reverte– van ser entrevistats en directe.
Homenatges a Frankfurt 2022
També hi va haver temps per a un retut homenatge a alguns dels personatges més importants del món editorial que ens van deixar recentment i que tenien una especialíssima vinculació amb la Fira de Frankfurt i amb Alemanya: Almudena Grandes, Carlos Ruiz Zafón, Carmen Balcells i Javier Marías, entre altres.
Les principals xifres de la 74a Fira del Llibre de Frankfurt:
Tothom hi va tornar en persona: expositors de diverses branques, agents i exploradors, el comerç internacional, celebritats dels àmbits de la cultura, els mitjans de comunicació i la política, així com els aficionats a la literatura d’arreu del món.
Tots junts han fet de Frankfurter Buchmesse 2022 una plataforma per a trobades personals, tant esperades com inesperades.
Traduir. Transferència. Transformar. La fira ha aconseguit celebrar el tema de la “traducció” en tota la seva diversitat, ja sigui traduint a altres idiomes, mitjans, gèneres o contextos. El món editorial és una de les indústries més emocionants i vibrants de totes. Entre els moments més destacats del 2022 hi havia converses i debats emocionants al pavelló de Frankfurt.
L’any vinent serà encara millor. Perquè el 2023 és un any especial per la Fira del Llibre de Frankfurt: celebren la 75a Frankfurter Buchmesse.
La Fira del Llibre de Frankfurt en números
-
93.000 visitants comercials
-
87.000 visitants privats
-
4.000 expositors de 95 països
-
6.400 representants de mitjans de comunicació
-
104.000 usuaris a Buchmesse.de
18-22 d’octubre de 2023
75a edició de la Frankfurter Buchmesse
Des que l’Associació d’Editors i Llibreters alemanys va llançar la “nova” Frankfurter Buchmesse el 1949, Frankfurt s’ha convertit en la capital mundial de les idees durant una setmana cada octubre. El 2023 tindrà lloc la 75a Frankfurter Buchmesse: 75 vegades ha estat el centre de la indústria mundial, un mercat per al comerç de drets literaris internacionals, un lloc d’intercanvi intercultural, un baròmetre de tendències, una conferència especialitzada, un festival literari brillant. Això també és 75 vegades fomentar la cultura del debat, perquè com a espai de lliure expressió, la fira del llibre sempre ha estat una important defensora de la democràcia, amb tots els conflictes que s’encarreguen.
Convidat d’Honor 2023: Eslovènia
El convidat d’honor del 2023 és un estat jove amb una tradició literària centenària: esperem la vibrant escena literària i cultural d’Eslovènia, que irradia molt més enllà de les fronteres del país.