Ana Vidal Egea
Després de l’èxit aclaparador dels darrers esdeveniments, Reading Rhythms es prepara per portar l’experiència a Los Angeles, Londres i Roma
“Crec que llegir no ha de ser una cosa solitària. Per contra, pot ser molt social. Parlar del que s’està llegint és una manera genial de trencar el gel a les converses amb altres”, explica Ben Bradbury, un dels cofundadors de Reading Rhythms. Quan aquest britànic de 30 anys es va mudar a Nova York el 2017 va patir cert aïllament, perquè llavors només coneixia una persona. És per això que té una gran sensibilitat i predisposició a contribuir a la formació de comunitats.
La idea de crear trobades per llegir simultàniament en silenci acompanyat d’altres persones va començar a forjar-se durant la pandèmia, quan Ben i el seu company de pis, Tom Worcester, es van adonar que la seva vida social no els deixava prou temps per llegir tant com els agradaria. Tots dos són persones molt proactives, de fet es van conèixer en un esdeveniment per a joves emprenedors, per la qual cosa van començar a pensar a crear alguna cosa que els permetés llegir alhora que connectar amb altres persones. En el vostre projecte, la idea d’estar junts i crear una comunitat és tan important com la lectura mateixa. Així va sorgir Reading Rhythms, que té per finalitat generar Reading parties o Festes de lectura.
L’estiu del 2023 van organitzar un primer esdeveniment i van reunir deu persones al terrat del seu edifici a Williamsburg, Brooklyn. A partir de llavors, dos amics més, Charlotte Jackson i John Lifrieri, es van unir com a co-fundadors del projecte. El que va començar com una reunió informal ràpidament es va convertir en un fenomen social. Al cap de pocs mesos, el novembre del 2023, un vídeo a TikTok es va viralitzar, catapultant-los a la fama, i la cobertura de mitjans va contribuir al seu èxit. Com a resultat, en menys d´un any ja han organitzat més de 150 esdeveniments literaris.
El format dels esdeveniments consisteix a 20 minuts de lectura en silenci. Cada assistent porta el seu llibre. Després prossegueixen 15 minuts on els lectors entaulen conversa amb un desconegut sobre el que estan llegint. Els segueixen 30 minuts més de lectura i per acabar una posada en comú sobre un tema en concret, on els presents poden intercanviar opinions aixecant la mà. “Un dels aspectes més interessants és que són esdeveniments intergeneracionals. Persones de 50 o 60 anys comenten les seves interpretacions sobre un llibre davant de lectors de la generació z. És genial”, comenta Ben mitjançant videoconferència.