El 2023 s’han prestat un 15% més de llibres que abans de la pandèmia i la meitat han estat en català

No s’havien prestat mai tants llibres com ara. En els últims dotze mesos, les biblioteques catalanes han tramitat prop d’onze milions i mig de préstecs, una xifra notablement més alta que la mitjana dels últims anys i que supera en un 15% l’última referència precovid, la del 2019.

Són dades del Departament de Cultura avançades al programa “Ciutat Maragda“, de Catalunya Ràdio, dirigit i presentat per David Guzman, que per la consellera Natàlia Garriga tenen una doble lectura positiva:

“El 50% dels préstecs són en català i això és molt important. El 48% són en castellà i després hi ha altres llengües. És importantíssim que la gent vagi a les biblioteques i que hi hagi onze milions de préstecs. Posem-ho en valor.”

Auge després de la pandèmia

El 2018 les biblioteques catalanes van deixar en préstec més de nou milions i mig d’exemplars. Un any després hi va haver un lleuger increment i va arribar a prop dels deu milions. Però el 2020 va arribar la covid i la xifra va caure en picat: amb prou feines es van superar els cinc milions i mig de préstecs.

Després de la patacada que va suposar l’aparició de la pandèmia, l’any 2021 va ser un punt d’inflexió. La ciutadania es va començar a moure i a demanar més llibres i es va tornar a arribar als nou milions de préstecs, una dada que ara s’ha vist superada amb escreix.

Una qüestió de país

Aquesta setmana s’ha reunit el Grup de Seguiment del Pla Nacional del Llibre i la Lectura, format per membres del govern i representants de l’àmbit cultural i educatiu. Un dels objectius és impulsar mesures per contribuir a la millora de la competència lectora dels alumnes, especialment després dels resultats de l’informe PISA.

Entre aquestes mesures hi ha el foment de la biblioteca personal, la millora de les biblioteques escolars, la difusió de bones pràctiques en relació amb la lectura i l’elaboració i difusió d’una guia de literatura per educar en la diversitat. El pla incideix en l’àmbit educatiu com un dels epicentres per promoure la importància de l’hàbit i el gust per la lectura.

El Pla Nacional del Llibre i la Lectura, que es va aprovar el juliol passat, s’està desplegant arreu de Catalunya i s’han iniciat el 66% de les 73 mesures previstes.

Article publicat a 3cat, clica aquí per accedir-hi