De Marque ha publicat avui, el ja tradicional Informe Anual del Llibre Digital, que anteriorment publicava sota la marca de Libranda. Hi podem constatar com corren bons temps per al llibre digital en llengua espanyola ja que el 2024 ha estat, de nou, un any de creixement. El mercat ha crescut al ritme d’un 6% respecte a l’any anterior a tot el món i un 5% respecte a l’any anterior a Espanya.
Des de De Marque estimen que el mercat del llibre electrònic en llengua espanyola a tot el món (excloent el llibre de text/acadèmic) arriba als 129 milions d’euros el 2024: 71 milions d’euros a Espanya i 58 milions d’euros a la suma de la resta de països del món. En aquesta estimació de mercat queden excloses les vendes digitals de llibres acadèmics o de text, així com les vendes de llibres digitals venuts mitjançant operacions directes o especials pels editors a determinats canals públics o privats.
Pel que fa a les quotes de cada territori el 2024, Espanya continua sent el mercat principal del llibre digital en llengua espanyola, amb una quota del 55% en valor en euros El segon territori amb més pes continua sent Mèxic, amb una quota del 21% en valor en euros; el tercer territori amb més quota seria els Estats Units., que compta amb un pes d’un 10% en valor en euros.
A aquests tres primers territoris els segueixen, en quota de mercat digital, Xile, Argentina, Colòmbia i Perú; darrere d’ells, els altres països llatinoamericans i el conjunt de països de la resta del món (especialment a Europa). Aquest any cal assenyalar creixements importants als Estats Units., Mèxic i Colòmbia, i decreixements significatius a Argentina i Perú.
La modalitat de venda unitària del contingut és el model de comercialització més rellevant. Dins d’aquest model, el pes més gran del
mercat recau un any més a les plataformes internacionals que creixen a un ritme del 13% respecte a l’any anterior i arriben a una quota del 79% del mercat. El grup de llibreries i plataformes en línia independents té també tendència positiva el 2024: un 9% tant en creixement com en quota de mercat.
Pel que fa a la modalitat de préstec digital a biblioteques, aquesta experimenta un decreixement del 25% respecte a l’any anterior i la seva quota passa a ser del 6% del mercat. Tot i això, des de De Marque recalquen que és important aclarir que la disminució d’aquesta modalitat de negoci es refereix exclusivament a la caiguda en el volum de negoci que les biblioteques van representar el 2024 en comparació del 2023, no als préstecs a biblioteques que continuen creixent de manera significativa com hem pogut comprovar en estudis recents com el de la plataforma eBiblio. Específicament, al·ludeix a la disminució en la compra de llicències de llibres electrònics davant de l’any anterior. Una reducció que és conseqüència, fonamentalment a Espanya, de la fi de l‟aplicació dels fons NextGenerationEU.
Curiosament les plataformes de subscripció de llibres electrònics experimenten la mateixa tendència a la baixa: decreixen un 25% i la seva quota és del 6% el 2024.
Si parlem de grans categories el pes principal continua recaient a la Ficció, amb un 68%; la No ficció, el 24%; i infantil i juvenil, 8%. A Ficció, les matèries amb més pes són la ficció contemporània, la novel·la policíaca i de suspens, la novel·la romàntica i eròtica, i la novel·la històrica. Per no ficció, les matèries amb més pes són l’autoajuda, el desenvolupament personal, els llibres de societat i cultura, les biografies i el llibre pràctic.
Resulta també molt interessant veure com el llibre de fons té més pes que les novetats al mercat del llibre digital i el repartiment de les vendes el 2024 és d’un 27 % les novetats i un 73 % el llibre de fons.
El 2024, la situació dels preus mitjans en euros sense IVA davant del 2023 és lleugerament tendent a l’alça oa la baixa en funció del territori. Els llibres digitals són entre un 40% i un 60% més barats que els llibres en paper.
Article publicat a Publishnews, clica aquí per llegir l’article sencer