932 155 091 | info@gremieditors.cat

La Setmana, la gran festa del llibre en català, celebra la seva 42a edició al centre de la ciutat

  • La Setmana, que canvia excepcionalment d’ubicació, se celebrarà del 20 al 29 de setembre al passeig Lluís Companys, ocupant des de l’Arc de Triomf fins al parc de la Ciutadella.
  • La Setmana conviurà 5 dies amb les festes de La Mercè, amb programació especial en coordinació amb el Departament de Festes de l’Ajuntament de Barcelona.
  • El 28è Premi Trajectòria és per la il·lustradora Pilarín Bayés i el 4t Premi Difusió pel periodista Marc Giró
  • 86 casetes de llibreries i editorials amb 298 expositors i altres espais on s’hi faran prop de 270 activitats. Al recinte hi haurà 3 escenaris, un espai expositiu de la Institució de les Lletres Catalanes, una gran carpa de l’APPEC i una zona central de bar amb terrassa per relaxar-se i fer un petit descans durant la jornada.
  • L’Alguer se suma al territoris de parla catalana presents a La Setmana, que es converteix en espai de referència de l’edició en català.
  • 3Cat, la plataforma de continguts digitals en català, i La Setmana, faran un nou vídeopodcast de 8 capítols, dedicat als llibres en català que s’estrenarà al setembre i estarà disponible a la plataforma 3Cat.

La Setmana torna enguany amb novetats significatives i amb el propòsit de posar en valor tots els gèneres del llibre en català. Durant deu dies, editors, llibreters i autors coincidiran amb un públic lector divers i impacient per descobrir totes novetats que es presentaran en aquesta cita ineludible que marca la represa literària de la tardor a Catalunya.

Aquest any, la 42a edició de la gran festa del llibre en català,  se celebrarà del 20 al 29 de setembre del 2024, coincidint durant cinc dies amb les festes de la Mercè. La Setmana se suma, així, a la gran festa major de Barcelona, oferint una extensa programació per a tots els públics, que gaudiran de nombroses activitats: presentacions de llibres, recitals poètics, concerts, debats, converses amb autors nacionals i internacionals, signatures de llibresi rutes literàries.  El dissabte 21, La Setmana obrirà les seves portes fins les 22.30h i tindrà lloc el concert ‘La Mercè a La Setmana’, amb el grup L’Arannà i amb la literatura com a protagonista, un espectacle que compta amb el suport del Departament de Festes de l’Ajuntament de Barcelona i la revista Enderrock. Justament, en coordinació amb La Mercè, a la plaça del Nord que serà l’univers MAC de les arts de carrer, també s’hi organitzaran dos espectacles de dansa inspirats en dos autors catalans: Josep Ma. Espinàs i Carme Riera.

Així mateix, aquest any La Setmana canvia d’ubicació i enlloc de celebrar-se en l’emplaçament habitual dels últims quatre anys, el Moll de la Fusta, ho farà de manera excepcional al passeig Lluís Companys, des de l’Arc de Triomf fins al parc de la Ciutadella, 6.500 m2 dedicats al llibre en català al bell mig de la ciutat. Els horaris també han variat i l’hora de tancament serà a les 21.00h, mitja hora més tard, excepte el dissabte 21, que tancarà les seves portes a les 22.30h.

Precisament, el cartell d’enguany de La Setmana, obra de l’il·lustrador barceloní Adrià Marquès, evoca el caràcter festiu d’aquesta 42a edició i fa visible la nova ubicació amb l’Arc del Triomf a la imatge. Un cartell que ens recorda la part més lúdica de La Setmana i la complicitat amb les festes de la Mercè.

Com a gran novetat de l’edició, al setembre presentarem un nou vídeopòdcast de 3Cat i La Setmana, que serà a la plataforma digital de continguts en català 3Cat. El nom del programa serà “Espòiler” i seran 8 episodis on diversos autors conversaran sobre temes universals que tracten els llibres. Es donarà tota la informació a la roda de premsa de setembre i es presentarà a La Setmana.

 

La Setmana, espai de referència de l’edició en català

El nou emplaçament comptarà amb 86 casetes de llibreries i editorials i altres espais on s’hi faran nombroses activitats: 3 escenaris, un espai expositiu de la Institució de les Lletres Catalanes, una gran carpa de l’APPEC i una zona central de bar amb terrassa per relaxar-se i fer un petit descans durant la jornada.

Pel que fa als expositors, n’hi ha 298, que corresponen a 247 segells editorials, 22 llibreries, 19 institucions, 9 universitats i 1 distribuïdora.

Com en edicions anteriors, a La Setmana hi està representat el sector editorial de tots els territoris de parla catalana, amb presència dels segells editorials de Catalunya, País Valencià, Andorra, Illes Balears i Catalunya Nord. Aquest any, com a novetat, hi ha representació també del territori de l’Alguer, que presentarà per primera vegada una revista, fet que reforça la voluntat de La Setmana de ser l’espai de referència de l’edició en català.

Premi Trajectòria i Premi Difusió

El 28è Premi Trajectòria, que es lliura anualment des del 1997 a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació, recau aquest any en Pilarín Bayés (Vic, 1941), una de les grans il·lustradores del nostre país. El Jurat del Premi Trajectòria, format per les associacions del sector del llibre i per periodistes culturals, ha decidit concedir-li per la importància de la seva obra, amb més de 1000 llibres il·lustrats i per la seva participació activa en el procés de recuperació de la llengua i la cultura catalanes. El guardó és una obra cedida per una artista de reconegut prestigi, l’artista visual Francesca Llopis (Barcelona, 1956).

Per altra banda, el 4t Premi Difusió 2022, que lliura la junta d’Editors.cat i que reconeix una personalitat pública que destaca per contribuir de manera notable a la divulgació, foment, promoció i projecció de l’edició i la literatura en català en el seu espai professional, es lliura al periodista Marc Giró (Barcelona, 1974), per la seva tasca divulgativa del llibre en català a partir del seu programa de ràdio ‘Vostè primer’ (RAC1). Historiador de l’art de formació, Marc Giró destaca per les seves entrevistes a editors, autors, traductors i il·lustradors de llibres publicats en editorials diverses, amb un estil fresc i molt personal.

 

.                                 

La Setmana, fruit de la col·laboració d’entitats i institucions

Són moltes les institucions que col·laboren amb La Setmana. L’Institut Ramon Llull organitza la Llull Felowship en el marc de La Setmana, una trobada on hi participaran 18 editors d’Europa, Àsia i Amèrica. Aquest any també organitza dos actes coincidint amb el dia Europeu de les Llengües en col·laboració amb l’EUNIC (European Union National Institutes for Culture), el Consolat General de Suïssa a Barcelona, l’Institut Français, el British Council i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

La Institució de les Lletres Catalanes tindrà una doble presència: d’una banda amb l’exposició “Singulars”, al mateix recinte de La Setmana, exposició metaliterària que aplega les aportacions de dotze escriptors que ens conviden a pensar sobre la influència de la Intel·ligència Artificial en el terreny de la creació literària. D’altra banda amb l’activitat tan esperada vinculada als commemorats d’aquest any (Àngel Guimerà, Vicent Andrés Estellés, Joan Salvat-Papasseit i Montserrat Vayreda) i que porta per títol “Només això, paròdia?” on quatre còmics de l’escena stand-up en català com són Oye Sherman, Godai Garcia, Elisenda Pineda i Març Llinàs seran els encarregats de fer un monòleg al voltant de la vida i l’obra de cadascun dels autors commemorats. L’ILC també organitza tres rutes literàries, dues per Barcelona i una per València.

Les biblioteques, un dels grans col·laboradors de La Setmana, també hi són presents. El matí del dia 25 de setembre serà el “Matí de Biblioteques”, on visitaran La Setmana 130 biblioteques provinents de varis punts de Catalunya que venen a fer les compres dels llibres de la temporada gràcies al Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, la Gerència del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, la Fundació Antigues Caixes Catalanes – BBVA i l’empresa Transloan. El Consorci de Biblioteques de Barcelona organitza un tast del festival Liternatura, a La Setmana, dedicat a la literatura i la natura i la sostenibilitat.

Son també aliats estratègics de La Setmana entitats vinculades a la llengua i al llibre en català com Òmnium Cultural, que col·labora amb el matí d’Òmnium i fa una gran difusió de La Setmana; el CCCB, que organitza una trobada amb un autor internacional, aquest any amb l’irlandès Mark O’Connell; l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, que participa en un acte sobre Vicent Andrés Estellés; el PEN Català, amb la final del premi de traducció; la Plataforma de la Llengua, que organitza un debat sobre la situació de la llengua a la Catalunya Nord i a l’Alguer, l’Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya, amb un acte sobre traducció; l’Ateneu Barcelonès, que presentarà al premi Crexells, i el Cercle d’Argermanament occitano-català, que tindrà presència un cap de setmana per a fer difusió de la seva tasca.

Aquest any s’hi suma la Universitat Politècnica de Catalunya, amb el programa UPC Arts, que presenta dels “Diàlegs UPC”, on es debatrà el tecnohumanisme i la influència de la intel·ligència artificial. També des del Departament de Cultura, en l’àmbit del Pla Nacional del Llibre i la Lectura, s’organitza una xerrada divulgativa sobre el foment de la lectura en l’àmbit familiar.

Com sempre, La Setmana vol ser altaveu de diverses iniciatives i en el marc de la tarda de la llengua es presentarà el nou festival “Posa-hi tu l’accent”, dedicat a posar en valor les variants dialectals de la llengua catalana, i que se celebrarà a l’Espluga de Francolí els dies 27, 28 i 29 de setembre.

 

Una programació d’activitats àmplia i transversal

La programació de La Setmana està dirigida a un públic ampli, transversal i divers i inclou activitats tant per joves i adults com per famílies.

La Setmana compta aquest any amb la presència de tres autors internacionals molt di de la mà del CCCB, l’escriptor irlandès de true crime Mark O’Connell, l’autora escocesa  Kirsty Logan; i l’ornitòleg i escriptor Stanislaw Lubienski. Tres autors molt diferents que publi

Com en edicions anteriors, la periodista Anna Guitart de la ma de DO Catalunya, farà entrevistes en profunditat a diferents autors que són  Carme Riera,  Manuel Baixauli, Mireia Calafell, Toni Sala i Adrià Pujol. També parlaran dels seus últims llibres altres autors com Eva Baltasar, Julià de Jòdar, Antònia Carré, Miquel Bonet, Xavi Coral,Adam Martín, Jordi Bonet-Coll, Abrahan Orriols o Pep Blay. A més, els premiats d’aquest any presentaran els seus llibres, autors com Jordi Puntí, Mònica Batet, Ramon Gene; el premi Crims.cat, Lluís Riera, o el premi BBVA Sant Joan BBVA, Alba Gómez.

I com sempre, La Setmana és l’espai per a presentar les novetats de tardor. En aquesta edició seran prop de 130 novetatseditorials dels autors Laia Aguilar, Tuli Márquez, Mercè Ibarz, Vicenç Altaió, Laia Viñas, Juanjo Pallàs, Ricard Efa, Gerard Vilardaga, Elisenda Solsona, Montserrat Espallargues, Anna Pascual, Gemma Calduch, Maria Sellas, Clàudia Pagès, Cinta Farnós, David Moragas, Laura Piñol, Sergi Belbel i Marta Salicrú.

Per altra banda, a l’espai els Matins La Setmana torna el Matí de Biblioteques(dia 25), on 130 biblioteques visitaran La Setmana per fer les compres dels llibres de la temporada, i el Matí d’Òmnium Cultural(dia 26), que manté una col·laboració destacada amb La Setmana, organitzant un matí especial pels socis d’Òmnium i col·laborant en els itineraris literaris que se celebraran en diverses ciutats i pobles del territori català. El divendres 28 s’organitza La Setmana Social, dia en que es convidarà a dues escoles d’alta complexitat que visitaran i gaudiran d’activitats matinals.

També hi haurà un espai destacat per a la poesia, amb la commemoració dels poetes Vicent Andrés Estellés i Joan Salvat-Papasseit. A més de les converses amb els poetes Vicenç Altaió i Mireia Calafell, hi haurà recitals i presentacions d’autors com Francesc Bombí-Vilaseca, Tomàs Arias, Andrea Ambatlle, Jaume Huc o Laia Clavé. Es presentarà també la poesia completa del poeta francès Arthur Rimbaud i es dedicarà un acte a un taller de haikus.

Els 10 dies de La Setmana, es programaran diverses activitats agrupades en blocs temàtics. És el cas del bloc de llengua(dia 22), en el que tindrà lloc el debat sobre l’estat del català a la Catalunya Nord i a l’Alguer; el bloc de feminismes (dia 28), amb diverses presentacions; el bloc de periodisme (dia 22); el bloc del còmic (dia 23), tota una matinal dedicada al còmic amb presentacions de novetats; el bloc de cuina (dia 24) on s’hi esperen xefs com Carme Ruscalleda, Maria Nicolau o Pep Salsetes; el bloc de novel·la històrica (dia 24); el bloc de novel·la negra (dia 28) i el bloc de traduccions (dia 23). Tot el detall el trobareu al dossier de premsa.

 

Públic familiar i públic jove

Entre les activitats per als més joves, s’ha organitzat  la batalla de llibres freestyle amb diverses obres juvenils d’autors com Ivan Ledesma, Jordi Cotet, Neil Gaiman, Lluís Delgado, Cesc Cornet, Marc Artigau o Eloy Moreno. La col·lecció de novel·la juvenil ‘Brunzits’ també serà a La Setmana amb l’autora Berta Camps i la directora de la col·lecció, Juliana Canet. A part d’aquestes activitats, s’han programat altres actes especials amb l’objectiu que siguin compartits per un públic jove i adult.

Aquest any, la programació destinada a un públic familiar consolida el seu paper referent amb 56 activitats de 38 segells editorials diferents. Cada dia hi haurà espectacles i poesia i una narradora oferirà recomanacions de lectura per al públic familiar. Passaran per La Setmana noms tan populars com Joan Dausà, Dàmaris Gelabert,  Jaume Copons i Liliana Fortuny, Martí Gironell i Coaner Codina, Pilarín Bayés, Josep Pedrals o Pep Molist. Comptarem també amb la presentació del llibre del programa “Canvis”, de SX3, de Marta Pujol.

Així mateix, les visites de famílies i infants comptaran amb el ‘Passaport de recomanacions’, l’eina que permet visitar les diferents casetes d’una manera dinàmica i divertida i que compta amb el suport del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Gerència del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i el Consorci de Biblioteques de Barcelona.

 

Itineraris literaris

En aquesta edició també comptarem amb les Rutes literàries on diversos autors recorren itineraris per mostrar els indrets on tenen lloc les accions dels seus llibres. Aquest any se n’han organitzat 30, dels quals vint seran Barcelona i deu en diversos punts del territori català. Per primera vegada tindrà lloc un itinerari al País Valencià.

Per segon any consecutiu, hi haurà l’espai dedicat al pòdcast Off Setmana, on es podran enregistrar in situ diversos pòdcast literaris com Tàndem, Mentrimentres, Punt Volat, Temps de Llibres i Paraula de Mixa.

 

Signatures d’autors

Tots els autors que presentin llibres a La Setmana signaran després al costat dels escenari però, a més, altres autors seran a La Setmana per a signar davant la caseta on hi ha el segell editorial que l’ha publicat. És el cas d’autors com Laura Téllez, Damià Delclot, Roser Capdevila i Maria Mercè Roca, Ivan Ledesma, Carme Solé Vendrell, Màrius Carol, Vicenç Villatoro, Marina Saez, Maria Climent, Care Santos, Jaume C. Pons Alorda, Lluís Foix, Jaume Clotet, Míriam Tirado o Sylvia Lagarda-Mata.

 

Comissió organitzadora, institucions de suport, patrocinadors i col·laboradors 

Col·laboren amb La Setmana entitats, institucions i associacions vinculades a la llengua i al llibre en català com l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; el PEN Català; la Plataforma de la Llengua; l’Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya; i la Universitat Politècnica de Catalunya.

La Setmana també té un vessant internacional, amb la Llull Felowship 2024, la missió d’editors internacionals que l’Institut Ramon Llull organtiza amb l’objectiu de promoure internacionalment el coneixement de la literatura i les novetats editorials en català.

El comitè organitzador de La Setmana, liderat per Editors.cat, està format pel Gremi d’Editors de Catalunya, l’APPEC, el Gremi de Llibreters de Catalunya, el Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya, la Generalitat de Catalunya, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’ICUB, Biblioteques de Barcelona, la Gerència de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i l’Institut Ramon Llull. Compta amb la col·laboració del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil.

La Setmana compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el Ministerio de Cultura.

Més informació:

2024-07-16T15:10:46+00:0016 juliol, 2024|Categories: És notícia, Important|Tags: |
Informació destacada
Go to Top