Comença una nova edició de La Setmana. L’esdeveniment literari més important del país, s’ha adaptat a la situació actual, ocasionada per la pandèmia COVID-19, i s’instal·larà, de manera excepcional per complir amb tots els protocols sanitaris i de seguretat, al Moll de la Fusta de Barcelona.

L’elecció del Moll de la Fusta de Barcelona atén als requeriments de seguretat per als expositors, visitants i treballadors: es tracta d’un espai ampli i obert que permet ser perimetrat i establir-hi les mesures i controls que exigeix la normativa municipal. La decisió és totalment excepcional per aquest any 2020, i l’Ajuntament de Barcelona ja ha assegurat que les edicions següents se seguiran celebrant a l’emplaçament de l’emblemàtica avinguda de la Catedral.

Consolidada ja com un dels esdeveniments culturals més importants del país (per projecció, volum de negoci, participants, assistents, difusió…), La Setmana vol continuar, tot i la situació excepcional d’aquesta edició, sent un estímul i servir a la promoció de la lectura de llibres en català, contribuint així al creixement del nombre de lectors en la nostra llengua i col·laborar en la construcció d’un país molt més culte, més lliure.

La Setmana és el lloc de trobada dels lectors, un espai privilegiat per mostrar la riquesa i la diversitat de l’edició, on es poden fer descobertes, compartir converses i tenir a l’abast tant les novetats com els llibres de fons i les revistes publicades en català.

La Setmana ofereix, en un sol espai i durant 5 dies, l’oferta de llibres i de publicacions en català més gran de la història a l’abast de tothom.

La Setmana és el gran aparador de la producció editorial en català.

La Setmana és passió per la lectura i per la cultura en català.

La voluntat de l’organització i de tots els expositors que hi participaran és inequívoca: mantenir el contacte amb lectors i lectores, difondre la riquesa i vitalitat del llibre en català, i marcar una fita al calendari que permetrà impulsar i reactivar el sector mitjançant un esdeveniment d’èxit clau i ja consolidat.

38a edició La Setmana

  • 224 expositors repartits en 66 mòduls.
  • ✓ Nova ubicació: Moll de la Fusta de Barcelona.
  • ✓ El cartell de La Setmana.
  • 220 novetats editorials, desenes de milers de títols de fons i 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal i de proximitat presents a La Setmana.
  • ✓ Per quart any el Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents se celebrarà dins del marc de La Setmana gràcies a la col·laboració amb l’Institut Ramon Llull.
  • ✓ L’escriptora, il·lustradora i traductora Teresa Duran, 24è Premi Trajectòria.
  • Antoni Miró artista col·laborador de la 38a edició de La Setmana.
  • ✓ Les activitats de La Setmana, 86 activitats, 41 de les quals adreçades al públic familiar. Més de 200 signatures i 20 itineraris literaris, 3 dels quals s’han programat fora de Barcelona.
  • La Setmana compromesa amb la Sanitat Pública. Homenatge al servei sanitari del País.
  • La Setmana present als aparadors de les llibreries.
  • Les biblioteques omplen les seves prestatgeries a La Setmana.

La participació

La Setmana és l’espai amb més concentració de llibres i de publicacions en català.

Les dades d’aquest any són:

66 mòduls.
224 expositors entre segells editorials, llibreries i institucions. El detall dels expositors és: 198 segells editorials, 16 llibreries, 1 distribuïdora i 9 institucions.
✓ Un any més iQUIOSC.cat participa en La Setmana amb una mostra de 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal i de proximitat.

Andorra, la Catalunya Nord, les Illes Balears i València també són presents a La Setmana amb la participació del Ministeri de Cultura del Govern Andorrà, l’Associació del Llibre del Pirineu, l’Associació d’Editors d’Andorra, l’Associació d’Editors del País Valencià, i Editors de les Illes Balears Associats. Tots ells tindran una presència molt destacada durant La Setmana.

Com a novetat d’aquesta edició, La Setmana comptarà amb un soci tecnològic. Es tracta de l’empresa de telecomunicacions Parlem. Gràcies a aquesta nova aliança, La Setmana comptarà amb connexió WIFI per als expositors.

La nova ubicació

L’elecció del Moll de la Fusta de Barcelona que atén als requeriments de seguretat per als expositors, visitants i treballadors, ha estat consensuada amb l’Ajuntament de Barcelona i amb les autoritats i organismes encarregats del control de la pandèmia COVID-19.

Pel que fa a les mesures de seguretat La Setmana disposarà de: 4 controls d’aforament; 2 sales d’aïllament; 2 cabines higienitzades; Gel hidroalcohòlic, mascaretes i guants a disposició dels expositors, treballadors i visitants.

El Moll de la Fusta és un espai idoni per la seva amplitud i perquè permetrà respectar totes les distàncies interpersonals de seguretat, enguany el públic no podrà entrar a dins dels estands, com era habitual fins ara. També s’han reduït els escenaris de les presentacions i s’ha passat de 3 escenaris a 1 escenari i un espai familiar.

El cartell de La Setmana

En aquesta edició el cartell de La Setmana és obra de l’estudi de disseny Setanta.

Les editorials presenten les novetats de la tardor

La Setmana és el gran escenari per a la presentació oficial de la programació literària, en català, de la tardor. Les editorials aprofiten el marc de La Setmana per avançar les seves publicacions i presentar-les als lectors. Aquest setembre són més de 220 les novetats en català que arribaran a les llibreries durant la celebració de La Setmana.

Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents

L’Institut Ramon Llull organitza de forma anual una visita d’editors i agents literaris estrangers a Catalunya amb l’objectiu de presentar-los la literatura catalana de manera directa i personalitzada, fomentant també els lligams entre aquests i les agències literàries, les editorials catalanes, els escriptors, els il·lustradors, els traductors i els periodistes del sector.

Aquest serà el quart any que el Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents se celebrarà dins del marc de La Setmana, seguint la línia oberta ja fa tres anys per arribar a configurar un Saló del Llibre que, sense que La Setmana perdi la seva essència de fira i festival de la cultura, pretén internacionalitzar l’edició en català i professionalitzar la gran cita anual.

Aquesta suma d’esforços, de l’Institut Ramon Llull i La Setmana, ja ha demostrat que és un gran aparador per mostrar múscul editorial i permetre que els 16 editors i agents literaris internacionals participants en la missió copsin la vitalitat de la indústria del llibre en català.

En aquests temps d’incertesa, l’Institut Ramon Llull vol reforçar la xarxa i generar comunitat entre les editorials i agències internacionals que ja coneixen la literatura catalana. Per aquest motiu, els setze editor/es i agents que hi prendran part ja han estat participants en edicions anteriors de la missió.

Enguany a conseqüència de la crisi sanitària, les reunions es faran a virtualment. La Setmana facilitarà a l’Institut Ramon Llull i els editors i agents literaris un espai dins del recinte La Setmana des d’on puguin fer les connexions amb els editors i agents literaris internacionals.

El llistat de convidats és:

· Editors/es de ficció: Caroline Chang, L&PM, Brasil; Chad Post, Open Letter, Estats Units; Lisanne Mathijssen, Harper Collins, Països Baixos; Gayane Arutyunyan, Corpus, Rússia; Victor Malumian, Ediciones Godot, Argentina; Mohamed Elbaaly, Sefsafa, Egipte; Ethas Nosowsky, Graywolf Press, Estats Units; Ingrida Dubauskiene, Alma Littera, Lituània; Silvia Schmid, DTV, Alemanya

· Editors/es de LIJ: Steve Geck, Sourcebooks, Estats Units; Magdalena Talar, Trefl, Polònia; Maja Hartman, Hart Publishing, Eslovènia; Carla Oliveira, Orfeu Negro, Portugal; Véronique Haïtse, École des Loisirs, França; Marta Mazza, Mondadori, Itàlia; Carolina Maluf, Editorial Biruta, Brasil

24è Premi Trajectòria

El Premi Trajectòria des del 1997 es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació.

La guardonada d’aquesta edició, Teresa Duran, ha estat reconeguda pel seu compromís vital amb el foment lector i el llibre infantil i juvenil en llengua catalana i per la seva tasca incansable de divulgació de l’univers literari català entre infants i joves des de moltes facetes diferents: la d’escriptora, traductora, il·lustradora, investigadora, pedagoga, guionista, difusora, crítica literària i comissaria d’exposicions culturals pel públic adult. I encara ara continua activa als seus 70 anys.

Teresa Duran i Armengol (Barcelona, 1949), autora molt polifacètica, destaca per la seva dedicació al llibre infantil i juvenil, tant en el camp de la creació com de la investigació, la crítica literària o distintes formes de docència i difusió. Diplomada en Disseny Gràfic (1975), és llicenciada (1986) i doctora (2001) en Pedagogia. La seva activitat és constant i variada, i és que ha aconseguit unir feina i plaer, convertint qualsevol projecte, en repte i il·lusió.

Ha escrit més de 100 llibres per a infants i joves. Cal destacar-ne Joanot de Rocacorba (1982). Algunes de les seves obres han estat traduïdes al castellà, al francès, al portuguès, al coreà, al basc o al gallec i per les quals ha rebut diversos premis.

És, igualment, il·lustradora i traductora. Ha omplert de belles imatges, revistes, portades de discs i llibres i ha traduït obres tan memorables com els Contes per telèfon de Gianni Rodari i altres títols seus, com El llibre dels errors. Així mateix, recentment ha actualitzat i editat el poema Liliana, de l’Apel·les Mestres. També ha gestionat gran quantitat d’exposicions, ha escrit guions per a programes de ràdio, i també de televisió i multimèdia, així com de teatre.

Teresa Duran també ha estat professora de disseny, llibretera, cuinera, dinamitzadora cultural, rondallaire, conferenciant, redactora, compaginadora, publicitària… Ha col·laborat habitualment en diferents publicacions infantils, pedagògiques i especialitzades, entre les quals destaca Faristol, revista que ha dirigit durant anys, Cavall Fort, Tretzevents, El Tatano, i el Periódico de Catalunya.

L’any 2007 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi.

Teresa Duran es defineix a ella mateixa, com “el cul del jaumet”.

L’acte de lliurament se celebrarà el dijous 10 de setembre a les 8 del vespre.

Fa quatre anys, amb motiu de la celebració del 20è aniversari del Premi Trajectòria, es va voler iniciar la col·laboració entre un artista i La Setmana. En l’edició del 2016 va ser Jaume Plensa, reconegut artista i escultor català, que va cedir un dibuix digital; en l’edició del 2017, qui va cedir la seva obra va ser Joan-Pere Viladecans; el 2018, el pintor i escenògraf Frederic Amat; el 2019 va ser l’artista contemporani Ignasi Aballí. En aquesta edició ha estat Antoni Miró qui ha cedit la seva obra a la guanyadora del 24è Premi Trajectòria, Teresa Duran.

D’aquesta obra només hi ha tres originals: el que es lliurarà a la guardonada amb el Premi Trajectòria, un que quedarà exposat a EDITORS.CAT i un tercer en poder d’Antoni Miró.

Antoni Miró (Alcoi, País Valencià el 1944). Alguns dels qualificatius que el defineixen són: treballador incansable, autodidacta, lluitador, compromès, solidari, imaginatiu i reflexiu. És un gran defensor de la Humanitat, per la qual ha desplegat, sempre, els màxims esforços en pro de la igualtat i la fraternitat.

La seva obra, situada dins del realisme social, s’inicia en l’expressionisme figuratiu com una denúncia del patiment humà, el seu interès pel tema social el condueix a un neofiguratisme, amb un missatge de crítica i denúncia, s’identifica plenament amb el moviment artístic anomenat “crònica de la realitat”, inserit dins dels corrents internacionals del pop-art i del realisme. La seva és una pintura de conscienciació, on diverses experiències, tècniques, estratègies i recursos s’uneixen per a constituir el seu particular llenguatge plàstic, que no s’esgota en ser un mitjà per a la comunicació ideològica, sinó que, de manera paral·lela, es constitueix en registre d’una comunicació estètica evident.

Antoni Miró va ser gran amic d’Isabel-Clara Simó (Premi Trajectòria 2019), qui ens va deixar a començaments d’aquest any i li vol aprofitar la seva col·laboració a La Setmana per retre-li un petit homenatge.

Tots aquells que vulguin tenir una reproducció d’aquesta obra la podran trobar a La Setmana a les tradicionals bosses i punts de llibre.

Podeu consultar el palmarès del Premi Trajectòria i els artistes col·laboradors dels anys anteriors al web de La Setmana

Les activitats

En l’edició del 2020 s’han programat prop de 85 activitats, d’aquestes, 40 estan adreçades al públic familiar. En aquesta edició disposarem d’un escenari principal i un espai familiar.

Les activitats són una part central de La Setmana. Tot i que en l’edició 2020 s’han reduït nombre d’activitats, en primer lloc per la reducció de dies de celebració, de 10 a 5, i en segon lloc per disposar de dos escenaris menys.

✓ Programació per a públic adult
Les activitats de La Setmana s’han agrupat, principalment, per temàtiques, i els llibres es presentaran en format de taula rodona.

Les diferents temàtiques d’aquest format són:

✓ Parlem? La llengua Catalana / Activitat promocionada per Parlem
✓ Fem una DO / Activitat promocionada per Catalunya DO.
✓ Ficcions
✓ Històries de Catalunya
✓ Idees
✓ Lluites
✓ Novel·la negra
✓ La Pandèmia
✓ Premis literaris, parlem-ne
✓ Sobre el Procés
✓ Tradicions i programes
✓ Traduccions

Es manté el format El dia de… amb El dia de les revistes i la premsa en català i El dia de les Biblioteques. La poesia tindrà el seu espai amb recitals de 30 minuts i tres poetes per acció. I, incorporem una nova activitat, Ens recomanen VIP. Very Important Parents, on es recomanaran llibres per a pares amb fills adolescents.

Premis literaris: La Setmana acull el lliurament i la presentació de diversos premis literaris.

✓ Premi Núvol de Contes
✓ Premi Aurora Díaz Plaja
✓ Premi Coca-Cola El Gust per la Lectura
✓ Premi BBVA Sant Joan
✓ Premi Saló del Còmic
✓ Premi Carnet Jove
✓ Premis Rovira i Virgili
✓ Premi Ametller
✓ Premi Atrapallibres – Protagonista Jove
✓ Premi Ramon Llull
✓ Premi Josep Pla
✓ Premi Ciutat de Palma
✓ Premi L’Illa dels Llibres

De passeig: itineraris Literaris. Per tal de difondre els nombrosos espais de la Barcelona literària, La Setmana organitza 17 itineraris literaris a proposta dels expositors per redescobrir la ciutat a través dels seus llibres i escriptors. També s’ha organitzat 3 itineraris literaris que es realitzaran fora de vila: Parc Natural del Delta del Llobregat, Sant Joan de Vilatorrada i L’Escala.

De la programació per a públic adult també cal destacar que un gran nombre de les activitats (presentacions, xerrades, debats…) no són de literatura i/o narrativa; l’assaig, el pensament, la història, els clàssics o la poesia, també tenen el seu espai.

✓ Programació pels lectors més petits

La Setmana inclou moltes activitats infantils i familiars. S’han organitzat 40 actuacions.

La literatura infanti i juvenil no és només el bressol dels lectors del futur, és la literatura de present dels lectors més petits i un dels músculs de la indústria i la cultura de casa nostra. Un any més, la LIJ tindrà una presència destacada a La Setmana, tant en la programació d’activitats com en les publicacions que ompliran les casetes de llibreries i editorials.

La segmentació de les activitats per al públic familiar és:
✓ El matí de les paraules.
✓ Roda Rodari
✓ Contes de festa i tradició
✓ Contes per Saltar i ballar
✓ Llibres per aprendre i comprendre
✓ Lectures compromeses
✓ Aventures per arribar a bon port
✓ Passem revista: presentacions vinculades a les revistes infantils.

✓ Les firmes dels autors

Durant tota La Setmana, un total de 205 autors passaran per les diferents casetes dels expositors i a peu dels escenaris per signar els seus llibres.

Trobareu tota la informació sobre aquests actes, itineraris, trobades…a la pàgina web de La Setmana – Activitats

La Setmana Compromesa

Com cada any, La Setmana i tots els implicats en la seva organització (Comissió Organitzadora, expositors, institucions, col·laboradors, patrocinadors, treballadors…), volen mostrar el seu compromís social.

En aquesta edició La Setmana, tornarà a ser compromesa i retrà un homenatge a tot el personal sanitari (àmpliament entès) del nostre País, i defensarà, ara més que mai la inversió i el suport a la Sanitat Pública.

L’any 2015 es va organitzar, de la mà de la Creu Roja, la “Prestatgeria solidària” i es van recollir llibres per als col·lectius més vulnerables. L’any 2016 es va fer públic el manifest “La cultura escrita amb els refugiats”. En l’edició del 2017, conjuntament amb FundiPau (Fundació per la Pau), es van organitzar diferents actes i xerrades a favor de la Cultura de la Pau i la No-violència. L’any 2018, conjuntament amb el PEN Català i l’Associació Catalana pels Drets Civils, a La Setmana es va fer públic el “Manifest per la Llibertat d’Expressió”. En l’edició de l’any passat La Setmana es va posicionar en contra de qualsevol forma de violència de gènere; violència que destrossa milers de persones i famílies any rere any.

L’acte d’homenatge se celebrarà el dissabte 12 de setembre a les 10.30h

La Setmana a les llibreries

Gràcies a la implicació de llibreries d’arreu del territori, la 38a edició de La Setmana tindrà més presència arreu del país.

Més de 80 llibreries de Catalunya faran aparadors i taules de novetats de promoció de La Setmana en els quals hi haurà, exclusivament, títols en català i es vestiran amb la imatge de La Setmana: cartell i punts de llibres amb el logotip d’aquesta edició i les bosses i postals amb la reproducció de l’obra d’Antoni Miró. Les llibreries optaran a un premi de 1.000 € que s’atorgarà per sorteig entre totes les participants.

Aquesta acció es desenvolupa gràcies al suport del Gremi de Llibreters de Catalunya i Transloan.

Les biblioteques omplen les seves prestatgeries

Un any més volem destacar la compra de llibres per a biblioteques. Enguany un total de 118 es beneficiaran de les aportacions i podran adquirir llibres per un total de 57.000€.

90 biblioteques, en el marc del programa de suport a les fires del llibre de Catalunya que impulsa el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

12 biblioteques, a partir de l’aportació de la Gerència dels Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

6 biblioteques, gràcies a la col·laboració de les empreses privades: Obra Social “La Caixa”, FACC-BBVA i Transloan.

A més, 10 biblioteques escolars rebran el suport de Coca-Cola gràcies al Premi El Gust per la Lectura.

Entitats que participen en activitats de La Setmana:

✓ Agència Catalana de la Joventut
✓ Ajuntament de Barcelona. Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO
✓ Associació d’Escriptors en Llengua Catalana
✓ Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya
✓ Biblioteques de Barcelona
✓ Catalunya DO
✓ Club TR3SC
✓ Coca-Cola
✓ Consorci per la Normalització Lingüística
✓ Diputació de Barcelona. Gerència de Biblioteques i Àrea d’Educació
✓ Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès
✓ Escola de Llibreria de la Universitat de Barcelona
✓ Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX
✓ Generalitat de Catalunya. Servei de Biblioteques
✓ Generalitat de Catalunya. Departament d’Ensenyament
✓ Institució de les Lletres Catalanes
✓ Núvol. El digital de cultura
✓ Obra Social “la Caixa” – CaixaBank
✓ Parlem
✓ PEN Català
✓ Universitat de Barcelona

La Setmana és possible gràcies al suport de:

✓ Ajuntament de Barcelona
✓ Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO
✓ BBVA
✓ Coca-Cola
✓ Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya
✓ Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
✓ Diputació de Barcelona
✓ D.O Catalunya
✓ Estrella Damm
✓ Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA
✓ Institut Ramon Llull
✓ La Vanguardia
✓ La Xarxa
✓ Ministerio de Cultura y Deporte
✓ Obra Social “la Caixa”
✓ Parlem
✓ Romanyà Valls
✓ Transloan

Organització de La Setmana

La Setmana està organitzada per EDITORS.CAT. La Comissió Organitzadora està composta per:

✓ EDITORS.CAT
✓ Gremi d’Editors de Catalunya
✓ Gremi de Llibreters de Catalunya
✓ Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya
✓ APPEC, Associació de Publicacions Periòdiques en Català
✓ Generalitat de Catalunya. Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i Servei de Biblioteques
✓ Ajuntament de Barcelona. Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (ICUB) i Biblioteques
de Barcelona
✓ Diputació de Barcelona

Més informació: