Des del 1995, el premi Boixareu Ginesta destaca la tasca d’aquells llibreters i llibreries que tenen un paper destacat en el desenvolupament i el foment de la lectura i que contribueixen amb el seu treball a la consolidació de la cadena del llibre. Enguany, la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) ha decidit atorgar aquest guardó a la llibreria Gil, de Santander, per “ser una llibreria exemplar en una ciutat de mida mitjana, que no deixa de fer activitats relacionades amb la lectura i els llibres a l’entorn geogràfic en què s’insereix”.
Per conèixer els inicis de llibreria Gil hem de remuntar-nos al 1967, any en què Ángel Gil i Tinuca Soto van fundar una petita llibreria al Carrer Vargas de Santander. Una tasca que va començar amb les editorials Aguilar i Espasa com a fons inicial i que, amb el pas dels anys, els seus fills han convertit en una llibreria de referència.
El seu propòsit va més enllà de la venda de llibres, en transformar l’establiment en un lloc de trobada entre el llibre, la lectura i els lectors fins a sentir que el llibre és un objecte necessari, convidant els usuaris a tenir un paper actiu, a ser participatius, a sentir-se part d’una comunitat amb què comparteixen interessos comuns. Avui, després de sis dècades de vida, la llibreria Gil compta amb un fons editorial de més de 30.000 títols en què s’inclouen no només obres literàries com ara novel·la, poesia o teatre, sinó que dona cabuda a altres tipus de llibres: assaig, fotografia, art, cinema, viatges, etc. ja siguin divulgatius o especialitzats. Un aspecte que destaca és que donen visibilitat a editorials petites i independents, a més de promoure editorials hispanoamericanes especialment les provinents de Xile, Argentina i Mèxic.
A més, de l’oferta literària a la llibreria Gil hi ha un diàleg constant amb les editorials, escriptors, distribuïdors, autors i lectors, cosa que ha fet que, llegint i compartint, transcendeixi el focus comercial.
Aquesta ha estat la seva clau des de la seva fundació, llegir per poder recomanar, escoltar i compartir per servir de transmissió de coneixement entre els lectors i aprendre dels altres. Entenent això com la clau i l’essència de les llibreries modernes.
En aquesta tasca, dedica una atenció especial al públic infantil i juvenil, per al qual ha creat un fons que atrau i respon als seus gustos. De fet, tenen una petita editorial, Pepa Montano, amb què han llançat àlbums il·lustrats. La llibreria Gil s’ha convertit en un lloc que convida els visitants a dialogar, a llegir, a reflexionar i discutir sobre qualsevol de les inquietuds que preocupen la ciutadania, és a dir, la llibreria s’ha convertit en un veritable aparador cultural.
Entre les activitats, que realitza, poden destacar-se: “Leyendo Santander”, que fomenta l’edició de textos que promoguin el debat i la reflexió; “Fieramente Independientes”, trobada entre editorials i llibreries independents; “Programa tan Cerca” amb la Fundació Santander Creativa que promou trobades culturals entre les ciutats de Bilbao, Santander i Logronyo; “Estoy en el Mapa”, exposicions col·lectives itinerants d’il·lustradors asturians, càntabres i bascos; i “Bibliodega”, en col·laboració amb l’Aula de Lletres de la Universitat de Cantàbria.
El lliurament dels Premis Liber tindrà lloc el 2 d’octubre al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) en el marc de les activitats de Liber 2024. Al mateix acte també es lliurarà l’Homenatge Liber, amb què es reconeixerà a un professional de l’edició per la seva trajectòria al món del llibre, i els Premis Liber al millor autor hispanoamericà, a la millor adaptació audiovisual d’una obra literària, al foment de la lectura als mitjans de comunicació i a la millor iniciativa de foment de la lectura a biblioteques obertes al públic.
Fins ara, a la llista dels Premis Liber d’aquest any figuren la pel·lícula ‘El maestro que va prometre el mar’, l’espai ‘La Cultureta’ del programa “Más de uno” d’Onda Cero i ‘Espazo Lectura’ de la comarca de Val Miñor de Pontevedra.
Sobre Liber
Reconeguda internacionalment com una de les principals cites firals per a l’exportació, mostra i promoció de l’edició en espanyol, Liber reunirà aquest any a Barcelona més de 350 editorials i empreses representades que donaran a conèixer els seus fons bibliogràfics i novetats, així com productes i serveis relacionats amb la comercialització i distribució de llibres. A més, la fira inclou un ampli programa de jornades professionals per debatre i reflexionar sobre l’actualitat sectorial vinculada a la cadena de valor del llibre.
Liber 2024 està organitzada per Fira de Barcelona i promoguda per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE). Compte amb el patrocini del Ministeri de Cultura, ICEX Exportación e Inversiones, CEDRO, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i la col·laboració d’Acción Cultural Española AC/E, el Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Editors a Llengua Catalana.
Descarrega’t la Nota de Premsa en castellà