• Alguns països, com Alemanya, França i Itàlia, rebutgen regular la intel·ligència artificial generativa perquè considera que perjudicaria la competitivitat de les empreses desenvolupadores.

  • Aquesta regulació, que s’aprovaria abans del proper any, podria no tirar endavant per falta de temps i consens entre Estats membres.

  • Els autors i editors europeus demanen al Consell de la UE que garanteixi la protecció dels drets de propietat intel·lectual.

La propera regulació europea sobre intel·ligència artificial, coneguda com a AI Act i que es troba en les últimes fases de tramitació, podria estar en risc davant la manca de consens entre alguns Estats de la UE sobre les obligacions que s’haurien d’imposar als sistemes d’intel·ligència artificial generativa (IAG). Aquests sistemes informàtics generen continguts a partir de l’anàlisi i el processament d’una gran quantitat d’obres protegides per drets de propietat intel·lectual.

A la darrera reunió tècnica dels trilegs —Consell Europeu, Comissió Europea i Parlament Europeu, òrgans dels quals depèn l’aprovació del text definitiu—, celebrada el 10 de novembre passat, Alemanya, França i Itàlia van rebutjar regular els sistemes d’IAG, una decisió que contraposa els darrers acords aconseguits pels Estats membres de la UE fins al moment.

Aquests països, que a més a més acaben de proposar un model d’autoregulació per abordar aquesta problemàtica, consideren que legislar aquestes eines posaria les empreses europees que desenvolupen sistemes d’IAG en una situació de desavantatge competitiu davant d’altres països, com la Xina o els Estats Units .

Davant la manca d’acord, la Presidència Espanyola del Consell Europeu es veurà obligada a presentar una proposta de llei alternativa les properes setmanes, abans que acabi l’any. Donades les dates, és possible que no s’arribi a un acord i que aquesta regulació no vegi la llum. Bèlgica, que serà el país que ostenti la presidència d’aquest òrgan a partir del gener del 2024, llavors seria qui s’encarregui de tirar endavant la futura llei sobre IA.

Article publicat a Cedro, clica aquí per accedir-hi