• Conscienciació ciutadana, suport de la tecnologia i legislació al procés creatiu dels autors es plantegen com a eines per fer front als riscos de lús indegut daquesta tecnologia.
• La segona de les jornades professionals de LIBER analitza les noves tendències per a la comercialització del llibre espanyol als mercats exteriors i propostes per fomentar la lectura en joves i adolescents.
Madrid, 5 d’octubre del 2023.- Educació ciutadana, suport en la tecnologia i, també, legislació. Aquestes són les tres eines que proposa el sector del llibre per fer front a la irrupció de la Intel·ligència Artificial (IA) generativa i evitar que aquesta tingui uns efectes negatius. Sobretot, en el moment actual en què aquesta nova tecnologia es troba en un moment inicial. “Estem al segle I de la Intel·ligència Artificial. Ha demostrat que és capaç d’aprendre i de generar, però repetint patrons i textos. Per això, és el moment òptim per fer pedagogia i legislar, per construir una base sòlida per al futur que pugui venir”, ha explicat Nicolás Antequera, doctor enginyer en Informàtica i professor de les Facultats de Ciències Físiques i Matemàtiques, al LIBER 2023 avui celebra el segon dia de les Jornades Professionals.
L’objectiu és evitar que no només es posi en perill la propietat intel·lectual d’autors i editors sinó d’evitar que això tingui una repercussió en la creació i la cultura. “No podem tornar a arribar tard com ens va passar amb la digitalització. Cal reprogramar el sentit de la cultura i que aquesta no es desvalorici. Hem de fer una defensa de la cultura i que a la gent li importi la creació individual”, ha apuntat l’escriptora Luisa Etxenique durant la intervenció.
Diferents conceptes sobre la Propietat Intel·lectual
Un aspecte que es repetix en les diferents taules és que no es pot demonitzar la tecnologia en si mateixa. El problema rau en l’ús que se’n fa i això depèn de l’entorn on es produeix. En aquest sentit, des del sector es planteja la necessitat d’establir una col·laboració amb les administracions públiques per crear eines que permetin a la ciutadania accedir a informació transparent “i que entre tots, puguem definir el camí correcte del que volem fer i del que volem conservar, entre això, la creació i la propietat intel·lectual”, ha expressat el director general de CEDRO, Jorge Corrales.
Corrales, a més, ha volgut posar de manifest el diferent concepte que existeix dels drets de propietat intel·lectual entre Europa i el món anglosaxó, països on s’han produït més avenços en el desenvolupament de les tecnologies d’IA. “En aquests països l’objectiu de l’ús de la IA és la millora de la productivitat, cosa que ja va passar amb la digitalització. A més, tenim marcs jurídics diferents. Estem treballant en un escenari de fets consumats”. Tot i això, Europa sembla haver reaccionat i prepara una legislació en què es vol establir algunes qüestions bàsiques com la identificació dels continguts emprats, així com la transparència de les eines que hauran d’explicitar quines obres han utilitzat per crear amb Intel·ligència Artificial.
També la tecnologia pot servir dajuda per fer front als usos indeguts dels continguts subjectes a Copyright. De fet, el sector està treballant en el desenvolupament d’eines que permetin assegurar els continguts editorials a través de NFT’s (Non Fungible Token) per reduir l’impacte que els usos il·legals causen al sector.
Comercialització del llibre espanyol als mercats internacionals i foment de la lectura
La segona jornada professional de LIBER 2023 també ha abordat altres qüestions d’interès per al sector del llibre. Entre elles l’anàlisi de les diferents tendències internacionals en els processos de comercialització del llibre, o què pot fer el llibre en espanyol per tenir més presència al mercat dels Estats Units. Per fer-ho, s’han presentat les conclusions d’un estudi realitzat pel Podcast Hablemos, escriptores.
Així mateix, s’ha intentat respondre les preguntes Per què llegir? Què ens anima, ens impulsa, ens emociona, ens mobilitza per obrir un llibre? Com a pas previ a establir accions que permetin fomentar la lectura entre joves i adolescents.
LIBER 2023, organitzada per IFEMA MADRID i la FGEE, és una fira patrocinada pel Ministeri de Cultura i Esport, ICEX Espanya Exportació i Inversions, Comunitat de Madrid, Ajuntament de Madrid i el Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO). Així mateix, compta amb la col·laboració d’Acción Cultural Española (AC/E) i de l’Associació d’Editors de Madrid.
Per a més informació:
- Ana Uruñuela
jefe de Prensa LIBER
Tel.: +34 629644968
anau@ifema.es
- Gerardo de Miguel
Prensa FGEE
Tel.: +34 91 5765250
prensa@fge.es
- Helena Valera
Prensa Internacional
Tel.: +34 629 64 42 08
evalera@ifema.es