Article de Kiko Llanera – Yolanda Clemente Pomeda – Montse Hidalgo Pérez

Milers de persones responen al qüestionari realitzat per a EL PAÍS i la Cadena SER per 40dB. Hi ha bones i males notícies, però també sorpreses. Aquestes són les 10 claus

Si ens haguessin preguntat en començar aquest nou mil·lenni, molts hauríem fet pronòstics de ciència ficció: el llibre seria electrònic, els capítols es descarregarien, abundarien les novel·les del tipus escull la teva pròpia aventura, i entre les pàgines es colarien vídeos, interactius i fins i tot hologrames . Tot i això, no és això el que va passar: el llibre com a artefacte s’ha mantingut gairebé inalterat durant aquestes dues dècades de profunda revolució tecnològica.

Però potser sí que llegim d’una altra manera. Això és el que volíem esbrinar: entendre els nostres hàbits de lectura i veure quines bretxes s’han obert entre lectors nous i vells. EL PAÍS ha enquestat a través de 40dB. 2.000 persones per preguntar-los sobre llibres. Tot seguit, expliquem el que ens han explicat.

1. Hi ha lectors! El 55% dels espanyols diu que llegeix llibres habitualment

Un 25% de la gent llegeix cada dia i un altre 30% llegeix cada setmana. A més, hi ha un 25% que assegura agafar un llibre com a mínim una vegada al trimestre. A l’extrem contrari, el 18% de les persones confessa que no llegeix mai o gairebé mai.

 

 

 

 

 

 

 

La lectura és més popular que els videojocs o els podcasts, encara que sí que s’ha vist superada per altres formes d’oci digital: el 71% dels entrevistats escolten música en una plataforma habitualment, el 77% veuen pel·lícules o sèries per streaming, i gairebé tots, el 85%, s’entreté mirant les xarxes socials des del mòbil. Aquesta última activitat ha superat fins i tot la televisió (83%), que durant dècades ha estat l’entreteniment de masses.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Article publicat a Babelia, El País, clica aquí per accedir a l’article sencer