Barcelona, 23 d’abril de 2025.- La Cambra del Llibre de Catalunya, la institució que agrupa els gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i de la comunicació gràfica de Catalunya, valora molt positivament la gran participació ciutadana i el volum de vendes de llibres d’aquesta edició del Dia del Llibre i la Rosa, que segons les dades provisionals del Gremi de Llibreters de Catalunya, marquen un nou rècord: se superen els 26M€ facturats i s’arriba als 2 milions d’exemplars de llibres venuts. Des de bon matí i durant tot el dia, els carrers d’arreu s’han omplert de ciutadans, en una diada que ha coincidit de nou amb un dia feiner, fet que ha afavorit una participació més repartida per tot el territori. El temps ha acompanyat a tot Catalunya i ha respectat la celebració de la jornada.
Tot i que encara no s’han tancat totes les dades de la diada ni mecanitzat les de les parades del carrer, s’estima que la xifra de venda global se situarà com la millor de la història i segueix així la tendència de creixement dels últims anys. A més, el Sant Jordi d’enguany ha tornat a estar precedit per una setmana molt bona de venda -amb la Setmana Santa pel mig- en què molts ciutadans han volgut avançar la seva compra.
L’alta participació ciutadana ha estat acompanyada d’un augment de l’oferta editorial i també del nombre de parades en diferents localitats. A Barcelona, per exemple, hi ha hagut un total de 448 parades de llibres, un centenar de les quals situades davant de les llibreries; a més, s’han organitzat signatures d’autors en unes 200 de les parades. Enguany, els diferents espais professionals habilitats han millorat la seguretat i els serveis i també s’han incrementat els metres linials que ocupen les parades fins als 3.500. Els punts de venda s’han distribuït en deu espais i set districtes.
Pel que fa a la ciutat de Girona, les parades de llibres s’han establert al centre, a la Plaça de Catalunya. A Lleida, s’ha ocupat la zona entre la Rambla de Ferran i l’Avinguda de Francesc Macià. La venda de llibres a Tarragona s’ha realitzat a la Rambla Nova; a la mateixa demarcació, Reus ha comptat amb una gran afluència de públic a la Plaça del Mercadal. A la Catalunya central, també s’hi ha donat una participació massiva, tant a la plaça major de Vic com al passeig de Pere III de Manresa. De la mateixa manera, a les Terres de l’Ebre, hi ha hagut una alta participació.
Rànquing provisional dels llibres més venuts per Sant Jordi 2025
A continuació, teniu el rànquing dels llibres més venuts de la diada de Sant Jordi 2025 en diverses categories, segons les primeres estimacions de les llibreries agremiades del Gremi de Llibreters de Catalunya fins a les 6 de la tarda i amb la informació dels dies previs de Sant Jordi recollida per LibriRed, sistema automatitzat que obté dades de punts de venda de tot Catalunya, entre llibreries independents i cadenes de llibreries. Aquests títols representen tan sols al voltant d’un 5% del total dels títols venuts.
A la nota de premsa que lliurarem la setmana que ve oferirem un rànquing de títols definitiu amb dades mecanitzades de vendes dels establiments i que ja contemplarà les dades de venda de les parades al carrer.
Ficció català
- “Diagonal Manhattan”, Xavier Bosch (Columna)
- “La catastròfica visita al zoo”, Joël Dicker (La Campana)
- “Cor fort”, Sílvia Soler (Univers)
- “Aquest tros de vida”, Estel Solé (Columna)
- “Somiàvem una illa”, Roc Casagran (Univers Llibres)
Ficció castellà
- “Por si un día volvemos”, María Dueñas (Planeta)
- “La muy catastrófica visita al zoo”, Joël Dicker (Alfaguara)
- ”La Asistenta”, Freida McFadden (SUMA)
- “En el amor y en la guerra”, Ildefonso Falcones (Grijalbo)
Darrera d’aquests i amb xifres similars de venda destaquen: “La Península de las casas vacías”, David Uclés (Siruela); “Oposición”, Sara Mesa (Anagrama); “La dulce existencia”, Milena Busquets (Anagrama); “Canon de cámara oscura”, Enrique Vila-Matas (Seix Barral); “Señoras Bien”, Pilar Eyre (Planeta)
No ficció català*
- “Entre el paradís i l’apocalipsi”, Xavier Sala i Martin (Rosa dels Vents)
- “La passada a l’espai”, Manel Vidal Boix (Destino)
- “La dona del segle”, Toni Cruanyes (Columna)
Darrera d’aquests i amb xifres similars de venda destaquen: “L’art de ser humans’”, David Bueno (Destino); “La memòria dels catalans”, Borja de Riquer (Edicions 62); “CRIMS 4 – l’hora de la veritat”, Carles Porta (La Campana); “La Fugida”, Mayka Navarro / Paco Marco (Columna)
No ficció castellà
- “El loco de Dios en el fin del mundo”, Javier Cercas (Random House)
- “Hábitos atómicos”, James Clear (Editorial Diana)
Darrera d’aquests i amb xifres similars de venda destaquen: “El puente donde habitan las mariposas”, Nazareth Castellanos (Siruela); “La Supraconciencia existe”, Dr. Manuel Sans Segarra / Juan Carlos Cebrián (Planeta); “Cómo mandar a la mierda de forma educada”, Alba Cardalda (Vergara)
Infantil i juvenil català
- “Titó. Excursió a la llegenda de Sant Jordi”, Cristina Jiménez Carbó (Estrella Polar)
- “La llegenda de Sant Jordi”, Emma Martínez (Estrella Polar)
Darrera d’aquests i amb xifres similars de venda destaquen: “Ens tractem bé”, Lucía Serrano (Beascoa); “Quina història més bèstia, Minimoni!”, Rocío Bonilla (Animallibres); “Em dic Goa 6 – Quin drama, Goa”, Míriam Tirado (B de Blok)
Infantil i juvenil castellà
- “Los juegos del hambre 5 – Amanecer en la cosecha”, Suzanne Collins (Molino)
- “Acelerando en rojo”, Iryna Zubkova (Crossbocks)
- “Quicksilver”, Callie Hart (Faeris Editorial)
Darrera d’aquests i amb xifres similars de venda destaquen: “Fearless”, Lauren Roberts (Alfaguara); “Nuestro lugar en el mundo”, Inma Rubiales (Planeta).