- ✓ 227 expositors repartits en 69 mòduls
- ✓ El cartell de La Setmana.
- ✓ 270 novetats editorials, desenes de milers de títols de fons i 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal i de proximitat presents a La Setmana.
- ✓ Per cinquè any el Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents se celebrarà dins del marc de La Setmana gràcies a la col·laboració amb l’Institut Ramon Llull.
- ✓ La Setmana espai de trobada de festivals literaris
- ✓ La Setmana nous col·laboradors: CCCB, Ateneu Barcelonès, Òmnium Cultural, SGAE
- ✓ Homenatge a Gemma Romanyà
- ✓ El periodista Xavier Graset, Premi Difusió 2021
- ✓ L’escriptor, poeta i activista cultural Biel Mesquida, 25è Premi Trajectòria.
- ✓ Regina Giménez artista col·laboradora de la 39a edició de La Setmana.
- ✓ Les activitats de La Setmana, Prop de 250 activitats programades a La Setmana. 175 presentacions i taules rodones adreçades al públic adult; 60 adreçades al públic familiar; 150 signatures d’autors i autores; i 28 itineraris literaris, 9 dels quals s’han programat fora de Barcelona gràcies a la col·laboració amb Òmnium Cultural.
- ✓ Katharina Volckmer i Douglas Stuart visiten La Setmana
- ✓ La Setmana compromesa amb la Salut Mental.
- ✓ La Setmana present als aparadors de les llibreries.
- ✓ Les biblioteques omplen les seves prestatgeries a La Setmana.
L’esdeveniment literari més important del país. Tal com es va fer en l’edició de l’any passat, La Setmana s’ha adaptat a la situació actual, i s’instal·larà (com ja es va fer l’any passat) per complir amb tots els protocols sanitaris i de seguretat, al Moll de la Fusta de Barcelona.
L’elecció del Moll de la Fusta de Barcelona atén als requeriments de seguretat per als expositors, visitants i professionals que hi participen: es tracta d’un espai ampli i obert que permet ser perimetrat i establir-hi les mesures i controls que exigeix la normativa municipal. En l’edició de l’any passat es va poder comprovar que l’espai del Moll de la Fusta de Barcelona compleix totes les expectatives i va ser un encert. Destacar la gran col·laboració i facilitats que La Setmana va tenir per part del Port Vell – Port de Barcelona.
Consolidada ja com un dels esdeveniments culturals més importants del país (per projecció, volum de negoci, participants, assistents, difusió…), La Setmana vol continuar sent un estímul i servir a la promoció de la lectura de llibres en català, contribuint així al creixement del nombre de lectors en la nostra llengua i col·laborar en la construcció d’un país molt més culte, més lliure.
La Setmana és el lloc de trobada dels lectors, un espai privilegiat per mostrar la riquesa i la diversitat de l’edició en català i la seva potència industrial, on es poden fer descobertes, compartir converses i tenir a l’abast tant les novetats com els llibres de fons i les revistes publicades en català.
La Setmana ofereix, en un sol espai i durant 10 dies, l’oferta de llibres i de publicacions en català més gran de la història a l’abast de tothom.
La Setmana és el gran aparador de la producció editorial en català.
La Setmana és passió per la lectura i per la cultura en català.
La voluntat de l’organització i de tots els expositors que hi participaran és inequívoca: mantenir el contacte amb lectors i lectores, difondre la riquesa i vitalitat del llibre en català, i marcar una fita al calendari que impulsi i reactivi el sector editorial en català, mitjançant un esdeveniment d’èxit clau i ja consolidat.
La participació
La Setmana és l’espai amb més concentració de llibres i de publicacions en català.
Les dades d’aquest any són:
✓ 69mòduls.
✓ 227 expositors entre segells editorials, llibreries i institucions. El detall dels expositors és: 185 segells editorials, 19 llibreries, 1 distribuïdora, 9 universitats i 12 institucions.
✓ Un any més iQUIOSC.cat participa en La Setmana amb una mostra de 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal i de proximitat.
Andorra, la Catalunya Nord, les Illes Balears i València també són presents a La Setmana amb la participació del Ministeri de Cultura del Govern Andorrà, l’Associació del Llibre del Pirineu, l’Associació d’Editors d’Andorra, l’Associació d’Editors del País Valencià, i Editors de les Illes Balears Associats. Tots ells tindran una presència molt destacada durant La Setmana.
Un dels mòduls de La Setmana es destina a patrocinis i estarà compartit per Parlem i l’Ateneu Barcelonès.
Un any més, La Setmana comptarà amb un soci tecnològic. Es tracta de l’empresa de telecomunicacions Parlem. Gràcies a aquesta aliança, La Setmana comptarà amb connexió wifi per als expositors.
Ubicació
Un any més La Setmana se celebrarà al Moll de la Fusta de Barcelona que atén als requeriments de seguretat per als expositors, visitants i treballadors, per la situació sanitària actual, ha estat consensuada amb l’Ajuntament de Barcelona i amb les autoritats i organismes encarregats del control de la pandèmia COVID-19.
Pel que fa a les mesures de seguretat La Setmana disposarà de: 4 controls d’aforament; Gel hidroalcohòlic, mascaretes i guants a disposició dels expositors, treballadors i visitants. L’aforament màxim serà de 980 persones.
La Setmana també disposarà de lavabos públics i punt d’aigua potable.
El Moll de la Fusta és un espai idoni per la seva amplitud i perquè permet respectar totes les distàncies interpersonals de seguretat.
A diferència de l’edició del 2020, enguany s’han pogut recuperar els 3 escenaris (2 per adults i 1 per públic familiar) habituals a La Setmana. Com a novetat d’aquesta edició, s’incorpora un espai per la lectura i el descans, gràcies a la col·laboració amb Textura i s’amplia l’aforament del bar.
El cartell de La Setmana
El cartell de la 39a edició de La Setmana l’ha dissenyat Eugenia Aviles, alumna d’Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona. La col·laboració és el resultat d’un concurs realitzat entre tots els alumnes del Grau de Disseny de l’Escola.
Elisava va organitzar un workshop amb el tutor del concurs de La Setmana, el professor Quim Moreno, per fer seguiment de la seixantena de propostes que van treballar els alumnes. Un jurat format per membres de la Comissió Organitzadora de La Setmana i de l’equip docent d’Elisava va triar cartell guanyador.
L’element principal del cartell de La Setmana és la icona geomètrica del plec d’un llibre, que evoca al fet de donar la volta al paper i de crear noves històries. El llibre té una identitat flexible i que genera infinites formes noves només plegant un paper. Pel que fa als aspectes formals, l’alumna ha utilitzat la tipografia Helvètica i el vermell, ja que segons Aviles aquest color transmet festa, passió i alegria.
A partir del disseny del cartell d’Eugenia Aviles, La Setmana ha fet les aplicacions que es podran veure per diferents espais de Barcelona. La dotació econòmica de premi és de 500€.
Les editorials presenten les novetats de la tardor
La Setmana és el gran escenari per a la presentació oficial de la programació literària, en català, de la tardor. Les editorials aprofiten el marc de La Setmana per avançar les seves publicacions i presentar-les als lectors. Aquest setembre són més de 270 les novetats en català que arribaran a les llibreries durant la celebració de La Setmana.
Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents
Aquest serà el cinquè any que el Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents se celebrarà dins del marc de La Setmana, seguint la línia oberta ja fa quatre anys per arribar a configurar un Saló del Llibre que, sense que La Setmana perdi la seva essència de fira i festival de la cultura, pretén internacionalitzar l’edició en català i professionalitzar la gran cita anual.
Aquesta suma d’esforços, de l’Institut Ramon Llull i La Setmana, ja ha demostrat que és un gran aparador per mostrar múscul editorial i permetre que els 14 editors i agents literaris internacionals participants en la missió copsin la vitalitat de la indústria del llibre en català.
El Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents que organitza cada any l’Institut Ramon Llull tornarà a tenir format exclusivament digital, com l’any passat. Serà ja la cinquena edició en col·laboració amb La Setmana i tindrà lloc del 13 al 17 de setembre.
Amb aquest projecte, l’Institut Ramon Llull vol reforçar la xarxa i generar comunitat entre les editorials i agències internacionals que mostren interès per la literatura catalana. Els professionals que hi participaran han estat escollits entre tots els que ho han sol·licitat a través d’una crida que es va fer durant el mes de maig.
Hi participaran 14 editors internacionals, de Ficció i de LIJ: Ali Arabzadeh – Blue Circle Agency (Iran); Annette Michael – Orlanda Verlag (Alemanya); Ekaterina Kashirskaya – Peshkom Books (Rússia); Fabian Leonhard – Trabanten Verlag (Alemanya); Gamze Erentürk – Kovan Agency (Turquia); Hande Demirtas – Gunisigi Kitapligi (Turquia); Lina Chebaro – Thaquafa – Arab Scientific Publisher (Líban); Linda Poncetta – Sperling and Kupfer (Itàlia); Majid Jafari – Pol Agency (Iran); Merle Ostendorp – Klaus Wagenbach Verlag (Alemanya); Mohamed Ikhlef – Dar Athar (Algèria); Sara di Rosa – Ragazzi Mondadori (Itàlia); Silvia Naschenveng – Mundareu Editora (Brasil) i Vesna Milosevic – Data Status (Sèrbia).
Totes elles es trobaran amb una trentena d’editorials i agències catalanes en sessions conjuntes de mitja hora en què els presentaran els seus títols i apostes més importants.
Abans d’això, els editors internacionals assistiran a tres sessions en línia centrades en els següents continguts: sector editorial en català (a càrrec de Gonçal López-Pampló), la literatura del jo en la ficció en català (a càrrec d’Albert Forns) i la il·lustració a Catalunya i les Illes Balears (a càrrec d’Arianna Squilloni). Abans de la sessió sobre la ficció en català, farem públic el decàleg audiovisual que ha elaborat la Marina Espasa, per encàrrec de l’Institut Ramon Llull, en què s’enumeren deu trets principals de la ficció en català.
A més, s’ha organitzat un acte presencial en el marc de La Setmana amb la il·lustradora Rocío Bonilla en el qual participaran, de manera virtual, alguns dels seus editors internacionals, un d’ells participant de la Missió.
També es recuperarà la llibreria de traduccions que aquest any tornarà a gestionar la Llibreria Jaimes. Es podrà trobar al recinte de La Setmana a l’estand número 20.
La Setmana, espai de trobada de festivals literaris
En aquesta edició La Setmana suma sinergies amb alguns dels festivals literaris que se celebren al llarg de l’any al nostre País així com amb institucions compromeses amb la cultura i la llengua. En aquesta edició se sumen a La Setmana el CCCB, Fira Literal, Saló del Còmic i el Festival de Clàssics.
La Setmana nous col·laboradors
El CCCB, l’Ateneu Barcelonès, Òmnium Cultural i SGAE se sumen al projecte de La Setmana. Uns organitzant xerrades i activitats, altres donant suport als itineraris i la SGAE oferint la seva seu, pels actes principals, en cas de pluja.
Homenatge a Gemma Romanyà
Gemma Romanyà i Valls (Capellades, 1945 – 2018) va ser una empresària del sector de les arts gràfiques, va dirigir la Impremta Romanyà Valls, des del 1973, i una important mecenes cultural catalana.
Alhora, des del 1988 patrocinà uns concerts de cambra presentats en un acurat programa sota el títol genèric de Concurs Paper de Música de Capellades. Poc després inicià la construcció de la Sala Paper de Música a Capellades, que s’inaugurà l’octubre del 1991, que ha estat d’aleshores ençà l’escenari d’enregistraments musicals o concerts i tota mena d’altres activitats culturals, teatrals, poètiques i fins i tot cinematogràfiques. Més endavant, el 1992, promogué el Curs Internacional de Música de Cambra de Capellades, certamen anyal per a la promoció de joves intèrprets en què van anar participant any rere any professors i alumnes de procedència internacional.
La Setmana vol retre un homenatge a aquesta dona singular qui tenia molt clar, com va declarar diverses vegades: “Si es perd l’hàbit de llegir, tindreu una societat molt més pobra humanament i intel·lectualment”
Premi Difusió 2021
La Comissió Organitzadora de La Setmana, ha decidit crear un nou premi, el Premi Difusió.
El Premi Difusió és el reconeixement de La Setmana a una personalitat pública que destaca per contribuir de manera notable a la divulgació, foment, promoció i projecció de l’edició i la literatura en català en el seu espai professional.
La primera edició del Premi Difusió recau en el periodista Xavier Graset per liderar un programa d’informació, el Més 324, que al llarg dels més de 1000 dies d’emissió ha tingut sempre present els llibres — i qui els escriu i qui els edita— i els ha atorgat protagonisme destacat en el marc de l’actualitat periodística. D’aquesta manera, el Més 324 ha esdevingut un programa de televisió amb una gran capacitat prescriptora que permet, al llibre en català, arribar a nous públics.
Xavier Graset i Forasté (Vila-seca, 1963). Periodista, llicenciat en CCI per la UAB. Premi Nacional de Comunicació 2015.
Va començar treballant a Ràdio Salou/Ràdio Reus SER l’any 1981,actualment dirigeix i presenta el programa Més324, al Canal 324 i TV3. Va dirigir L’Oracle a Catalunya Ràdio (2006-2015) i va rebre el premi RAC al Millor Programa de Ràdio l’any 2009. Ha rebut, també els premis Proteus d’Ètica 2013 (pel programa “Líquids”), i la “Petxina d’or”, el “Ous d’or”.
Va ser durant set anys corresponsal a Madrid de Catalunya Ràdio emissora on a més també ha col·laborat, dirigit o realitzat diferents programes. A TV3 també ha col·laborat o dirigit diferents programes. És soci- fundador de Canal Reus TV, on hi ha presentat diferents programes, Habitualment col·labora en premsa escrita. Xavier Graset també ha participat en diferents muntatges teatrals i ha publicat diversos llibres.
25è Premi Trajectòria
El Premi Trajectòria des del 1997 es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació i en aquesta edició arriba al 25è aniversari. El Palmarès del Premi Trajectòria ha reconegut, al llarg d’aquests anys, trajectòries sòlides, trajectòries compromeses amb el sector literari en català, siguin creadors, gestors, editors, distribuïdors o llibreters.
El guardonat d’aquesta edició, Biel Mesquida i Amengual, ha estat reconegut pel seu compromís vital amb la llengua i la cultura en català, per la seva trajectòria consolidada com a narrador, com a poeta i com activista i agitador cultural.
Per l’ambició literària inqüestionable. Perquè, en lloc de repetir-se, no ha parat d’experimentar amb els llenguatges. Perquè és un bon comunicador i una persona propera que sap connectar amb el públic, però encara hi ha molts lectors que l’han de descobrir.
Biel Mesquida i Amengual (Castelló de la Plana, 1947), escriptor, crític i lector, és llicenciat en Biologia i en Ciències de la Informació. El seu primer text novel·lesc, L’adolescent de sal (1973), premi Prudenci Bertrana, fou censurat dos anys per la dictadura franquista i és considerat com un dels llibres més innovadors de la literatura catalana contemporània.
Mesquida és un escriptor–poeta tot terreny, agitador, gestor cultural i divulgador de la ciència. Podem destacar el seu poemari El bell país on els homes desitgen els homes (1974), la novel·la Puta-marès (ahí) (1978), el llibre de contes Doi (1990), les novel·les Excelsior o el temps escrit (1995), premi Ciutat de Barcelona i premi de la Crítica, i Vertígens, Premi Ciutat de Palma, així com els llibres de contes T’estim a tu (2001), Els detalls del món (2006), premi Nacional de Literatura Catalana, Acrollam (2008), Llefre de tu (2012), L’ull Gaudí (2014), Trèmolo (2015), i el poemari Carpe momentum (2021). També és recitador, traductor, dramaturg, guionista de cinema i col·laborador dels mitjans de comunicació.
El 2015 va rebre la Creu de Sant Jordi. Va fundar, i dirigeix des de fa 23 anys, el Festival de Poesia de la Mediterrània.
L’acte de lliurament se celebrarà el dimecres 15 de setembre a 2/4 de 8 del vespre.
Regina Giménez, artista col·laboradora
Fa cinc anys, amb motiu de la celebració del 20è aniversari del Premi Trajectòria, es va voler iniciar la col·laboració entre un artista i La Setmana. En l’edició del 2016 va ser Jaume Plensa, reconegut artista i escultor català, que va cedir un dibuix digital; en l’edició del 2017, qui va cedir la seva obra va ser Joan-Pere Viladecans; el 2018, el pintor i escenògraf Frederic Amat; el 2019 va ser l’artista contemporani Ignasi Aballí, l’any 2021 va ser Antoni Miró qui va cedir la seva obra. En aquesta edició és Regina Giménez qui cedeix la seva obra al guardonat amb el 25e Premi Trajectòria, Biel Mesquida i Amengual. D’aquesta obra només hi ha tres originals: el que es lliurarà al guardonat amb el Premi Trajectòria, un que quedarà exposat a EDITORS.CAT i un tercer en poder de Regina Giménez.
Aquesta obra és una referència al primer que veiem i llegim d’un llibre, la coberta, la part més externa del llibre que cobreix i protegeix la tripa. Un petit homenatge als dissenys de llibres, que de vegades ens obren la porta a llegir-los o no. Normalment conte tres coses importants, el títol, l’autor i l’editorial. Aquí, la coberta només. Ens proporciona una informació gràfica i plàstica esperant a l’autor, el títol i l’editorial.
Regina Giménez (Barcelona, 1966), és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. És una pintora i artista visual amb una obra on predominen el collage i la pintura així com l’exploració de la geometria i el color.
Entre el gran nombre d’exposicions que ha realitzat en diversos països i ciutats, destaquen l’exposició Símbols Convencionals al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (2012), El sol i la taula, comissariada per Rosa Lleó al M.A.C de Mataró (2018) i la més recent Iremos al sol, al Museo de Art Contemporáneo Patio Herreriano de Valladolid (2020).
La seva obra ha estat reconeguda amb guardons com el Premi Biennal d’Art de la Diputació de Tarragona (2010), el Premi Ricard Camí (2001) o el XXXVII Premi Sala Parés (1995) i es troba en col·leccions com la del Museu d’Art Modern de Tarragona, la Fondation Coprime de París, la Fundació Privada Vila Casas de Barcelona , la Lawrence Benenson de Nova York, o el MUSAC de León.
Les seves peces es mouen a cavall entre l’abstracció geomètrica i la figuració simbòlica, amb treballs que es basen en el símbol i convencions socials que inventem les persones per facilitar la comunicació. Mitjançant elements recurrents i amb una alta càrrega simbòlica, l’autora crea imatges d’un món entre el real i l’imaginari, a partir de noves composicions que remeten a alguns moviments avantguardistes d’abstracció geomètrica o el constructivisme rus, creant espais nostàlgics que són alhora domèstics i llunyans.
Si bé les seves imatges poden transmetre nostàlgia i remetre a l’art d’èpoques passades, Giménez és una artista que mira endavant, i que entén la seva obra com un procés de constant aprenentatge.
Tots aquells que vulguin tenir una reproducció d’aquesta obra la podran trobar a La Setmana a les tradicionals bosses i punts de llibre.
Podeu consultar el palmarès del Premi Trajectòria i els artistes col·laboradors dels anys anteriors al web de La Setmana.
Les activitats
Les activitats són una part central de La Setmana. En l’edició del 2021 s’han programat prop de 250 activitats, d’aquestes, 60 estan adreçades al públic familiar. En aquesta edició disposarem de tres escenaris: dos per la programació d’adults i un escenari per les activitats familiars.
✓ Programació per a públic adult
Les activitats de La Setmana s’han agrupat en diferents formats:
✓ Les taules rodones
✓ Parlem de
✓ Fem una DO Catalunya amb
✓ Els vespres de La Setmana
✓ Vermuts de La Setmana
✓ Esclat poètic
✓ Recordant: Isabel-Clara Simó, Montserrat Roig, Jordi Cussà i Baltasar Porcel
✓ Els divendres joves
✓ La Setmana educadora
✓ Festivals i cafè
✓ Premis literaris a La Setmana
També se celebraran les efemèrides:
✓ Any Triadú:
✓ Any Felícia Fuster
✓ Any Teresa Juvé
✓ Any Damià Huguet
✓ Any M. Àngel Riera:
Es manté el format El dia de… amb El dia de les Biblioteques, la Collita Valenciana i L’hora d’Andorra.
Premis literaris: La Setmana acull el lliurament i la presentació de diversos premis literaris.
✓ Premi BBVA Sant Joan.
✓ Premi Núvol.
✓ Premi Illa dels Llibres.
✓ Premi Atrapallibres
✓ Premi Protagonista Jove
✓ Premi Crítica Serra d’Or
✓ Premi Roc Boronat
✓ Premi Crítica
✓ Premi Pin i Soler
✓ Premis Literaris UAB-Cerdanyola 2020
✓ Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària en català
✓ Premi Nestor Lujan
De passeig: itineraris Literaris. Per tal de difondre els nombrosos espais de la Barcelona literària, La Setmana organitza 19 itineraris literaris a proposta dels expositors per redescobrir la ciutat a través dels seus llibres i escriptors. També s’ha organitzat 9 itineraris literaris que es realitzaran fora de vila: Terra Alta, Tarragonès, Garraf, Vall d’Aran, Bages, Vallès Occidental i Baix Empordà. Aquests 9 itineraris es faran amb col·laboració amb Òmnium Cultural.
De la programació per a públic adult també cal destacar que un gran nombre de les activitats (presentacions, xerrades, debats…) no són de literatura i/o narrativa; l’assaig, el pensament, la història, gènere, identitat i feminisme, els clàssics, llengua, periodisme, teatre, art, traduccions, o la poesia, també tenen el seu espai.
Autors internacionals, visiten La Setmana
En aquesta edició són 2 els autors internacionals que visiten La Setmana
- ✓ Katharina Volckmer, de la mà de Penguin Random HouseL’autora va néixer a Alemanya en 1987. Actualment viu a Londres, on treballa en una agència literària. La cita és la seva primera novel·la i ha causat renou ja abans de la seva publicació.
- ✓ Douglas Stuart, de la mà del CCCBÉs un escriptor i dissenyador de moda escocès. La seva primera novel·la, Shuggie Bain, va guanyar el Premi Booker 2020.
Programació pels lectors més petits
La Setmana inclou moltes activitats infantils i familiars. S’han organitzat 60 activitats.
La literatura infanti i juvenil no és només el bressol dels lectors del futur, és la literatura de present dels lectors més petits i un dels músculs de la indústria i la cultura de casa nostra. Un any més, la LIJ tindrà una presència destacada a La Setmana, tant en la programació d’activitats com en les publicacions que ompliran les casetes de llibreries i editorials.
La segmentació de les activitats per al públic familiar és:
-
- ✓ Amb els braços oberts: conta-contes o tallers a partir de llibres amb històries d’amistat i que miren el món i els altres de forma oberta, inclusiva tot acollint la diversitat que ens caracteritza.
- ✓ Històries que bateguen: conta-contes o tallers a partir de llibres d’autoconeixement i acompanyament emocional.
- ✓ Terra, mar i aire: conta-contes o tallers a partir de llibres que ens conviden a reconnectar amb el medi natural, a comprometre’ns amb la seva protecció i a conèixer millor
- ✓ Històries a bord: conta-contes o tallers a partir de llibres amb aventures que esperen ser viscudes, misteris que esperen ser resolts.
- ✓ La Setmana popular: programació pel dia 11 de setembre amb llibres que contenen històries tradicionals
- ✓ La Setmana menuda: conta-contes o tallers a partir de llibres dirigits als infants de 0 a 3 anys.
- ✓ La Setmana il·lustrada: programació del 18 de setembre on el matí de La Setmana s’omple de propostes on la protagonista és la il·lustració.
Els “més petits” també tenen els seus premis:
✓ Premi gust per la lectura
✓ Concurs Escolar Saló del Còmic de Barcelona
✓ Les firmes dels autors
Durant tota La Setmana, més de 150 autors passaran per les diferents casetes dels expositors i a peu dels escenaris per signar els seus llibres.
Trobareu tota la informació sobre aquests actes, itineraris, trobades…a la pàgina web de La Setmana – Activitats
La Setmana Compromesa
Com cada any, La Setmana i tots els implicats en la seva organització (Comissió Organitzadora, expositors, institucions, col·laboradors, patrocinadors, treballadors…), volen mostrar el seu compromís social.
En aquesta edició La Setmana, tornarà a ser compromesa, aquest cop amb la Salut Mental. Enguany volem visibilitzar les malalties mentals, un problema greu de la nostra societat que en els últims mesos s’ha vist agreujat per la pandèmia i que ha disparat el que ja eren unes xifres molt preocupants. Des de La Setmana exigim més inversió en recerca, atenció i prevenció.
L’any 2015 es va organitzar, de la mà de la Creu Roja, la “Prestatgeria solidària” i es van recollir llibres per als col·lectius més vulnerables. L’any 2016 es va fer públic el manifest “La cultura escrita amb els refugiats”. En l’edició del 2017, conjuntament amb FundiPau (Fundació per la Pau), es van organitzar diferents actes i xerrades a favor de la Cultura de la Pau i la No-violència. L’any 2018, conjuntament amb el PEN Català i l’Associació Catalana pels Drets Civils, a La Setmana es va fer públic el “Manifest per la Llibertat d’Expressió”. L’any 2018 La Setmana es va posicionar en contra de qualsevol forma de violència de gènere; violència que destrossa milers de persones i famílies any rere any. I en l’edició del 2020, es va retre un homenatge a tot el personal sanitari (àmpliament entès) del nostre País, i es va defensar la inversió i el suport a la Sanitat Pública.
La Setmana Compromesa se celebrarà el dissabte 11 de setembre a les 10.30h
La Setmana a les llibreries
Gràcies a la implicació de llibreries d’arreu del territori, la 39a edició de La Setmana tindrà més presència arreu del país.
Més de 80 llibreries de Catalunya faran aparadors i taules de novetats de promoció de La Setmana en els quals hi haurà, exclusivament, títols en català i es vestiran amb la imatge de La Setmana: cartell i punts de llibres amb el logotip d’aquesta edició i les bosses i postals amb la reproducció de l’obra de Regina Giménez. Les llibreries optaran a un premi de 1.000 € que s’atorgarà per sorteig entre totes les participants.
Aquesta acció es desenvolupa gràcies al suport del Gremi de Llibreters de Catalunya i Transloan.
Les biblioteques omplen les seves prestatgeries
Un any més volem destacar la compra de llibres per a biblioteques. Enguany un total de 123 es beneficiaran de les aportacions i podran adquirir llibres per un total de 60.500€.
97 biblioteques, en el marc del programa de suport a les fires del llibre de Catalunya que impulsa el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
12 biblioteques, a partir de l’aportació de la Gerència dels Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.
4 biblioteques, gràcies a la col·laboració de les empreses privades: FACC-BBVA i Transloan.
A més, 10 biblioteques escolars rebran el suport de Coca-Cola gràcies al Premi El Gust per la Lectura.
La jornada professional de les biblioteques serà el dilluns 13 de setembre al matí.
Entitats que participen en activitats de La Setmana
✓ Ajuntament de Barcelona. Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO
✓ Associació d’Escriptors en Llengua Catalana
✓ AEPV
✓ Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya
✓ Ateneu Barcelonès
✓ Biblioteques de Barcelona
✓ Catalunya DO
✓ CCCB
✓ Club TR3SC
✓ Coca-Cola
✓ Consorci per la Normalització Lingüística
✓ Diputació de Barcelona. Gerència de Biblioteques i Àrea d’Educació
✓ Direcció General de Política Lingüística
✓ Escola Elisava
✓ Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès
✓ Escola de Llibreria de la Universitat de Barcelona
✓ Festival Clàssics
✓ Fira Literal
✓ Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA
✓ Generalitat de Catalunya. Servei de Biblioteques
✓ Generalitat de Catalunya. Departament d’Ensenyament
✓ Institució de les Lletres Catalanes
✓ Núvol. El digital de cultura
✓ Òmnium Cultural
✓ Parlem
✓ PEN Català
✓ Saló del Còmic de Barcelona
La Setmana és possible gràcies al suport de:
✓ ARA
✓ Ajuntament de Barcelona
✓ Ateneu Barcelonès
✓ Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO
✓ Catalunya Ràdio
✓ Coca-Cola
✓ Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya
✓ Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil
✓ Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
✓ Diputació de Barcelona
✓ D.O Catalunya
✓ El Culturista
✓ Elisava
✓ Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA
✓ Institut Ramon Llull
✓ La Vanguardia
✓ La Xarxa
✓ Ministerio de Cultura y Deporte
✓ Núvol
✓ Òmnium
✓ Parlem
✓ Port Vell – Port de Barcelona
✓ Romanyà Valls
✓ SGAE
✓ Textura
✓ Transloan
✓ TV3
Organització de La Setmana
La Setmana està organitzada per EDITORS.CAT. La Comissió Organitzadora està composta per:
- ✓ EDITORS.CAT
- ✓ Gremi d’Editors de Catalunya
- ✓ Gremi de Llibreters de Catalunya
- ✓ Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya
- ✓ APPEC, Associació de Publicacions Periòdiques en Català
- ✓ Generalitat de Catalunya. Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i Servei de Biblioteques
- ✓ Ajuntament de Barcelona. Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (ICUB) i Biblioteques de Barcelona
✓ Diputació de Barcelona
✓ Institut Ramon Llull