El Gremi d’Editors de Catalunya celebra la Nit de l’Edició el dilluns 21 de novembre al Teatre Romea de Barcelona, on es lliurarà el Premi Atlàntida, el Memorial Fernando Lara a una jove iniciativa empresarial del món del llibre i el premi de Traducció Ángel Crespo.

  • El Premi Atlàntida es lliurarà a Josep Maria Pou en reconeixement als més de 50 anys de trajectòria teatral com actor i director, la seva tasca com a traductor i adaptador de diverses obres del teatre anglès i americà més recent i la seva relació i estimació pel món del llibre, amb nombroses adaptacions teatrals i els seus articles i col·laboracions amb diversos mitjans de comunicació.
  • El 28è Memorial Fernando Lara per una jove iniciativa empresarial del món del llibre i que atorga la Cambra del Llibre de Catalunya recau aquest any en l’editorial de llibres infantils i juvenils il·lustrats Editorial Flamboyant.
  • El Premi de Traducció Ángel Crespo que lliura l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya serà atorgat a Pablo Martín Sánchez per la traducció del francès al castellà de l’obra “La anomalía” d’Hervé Le Tellier, publicada per l’Editorial Seix
  • Durant la Nit de l’Edició es farà un reconeixement a Editorial Salvatella per la celebració dels seus 100 anys d’activitat editorial, a Editorial Reverté pels seus 75 anys, a Editorial Base i al Centre de Pastoral Litúrgica pel seu 50è aniversari, i a Ediciones Cáñamo que celebra el seu 25è aniversari.

Josep Maria Pou rebrà el proper 21 de novembre, en el marc de la 37a Nit de l’Edició, el Premi Atlàntida, un reconeixement que des de 1986 el Gremi d’Editors de Catalunya lliura anualment a una persona o entitat que s’ha distingit per la defensa i promoció de la cultura en general, de la defensa de la propietat intel·lectual i/o del foment de la lectura. El premi és atorgat per un jurat integrat per editors i periodistes.

Premi Atlàntida

Des de la primera convocatòria, l’any 1986, el Premi Atlàntida ha recaigut en personalitats de gran rellevància com Václav Havel, Jacques Santer, Viviane Reding, Javier Solana, Jordi Savall, Joan Manuel Serrat, Jaume Plensa, Isabel Coixet, Jordi Herralde, Lluís Pascual, Carme Riera, les tres llibreries més antigues de Catalunya, la companyia de teatre Tricicle, entre d’altres.

El jurat del Premi Atlàntida, consta de 17 membres i està integrat per editors i periodistes de les capçaleres dels diaris impresos que tenen edició a Catalunya. El jurat està presidit per Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya, i format pels tres vicepresidents del Gremi d’Editors de Catalunya Roman de Vicente (Urano), Patxi Beascoa (Penguin Random House) i Joan Abellà (Grup Enciclopèdia i president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana); els editors Aurora Cuito (Duomo), Daniel Fernández (Edhasa, president de la Federación de Gremios de Editores de España i president de CEDRO), Jordi Herralde (Anagrama), Carles Revés (Planeta), Luis Solano (Libros del Asteroide) i Núria Tey (Penguin Random House); i els periodistes Ignasi Aragay (Ara), David Castillo (El Punt Avui), Sergi Dòria (ABC), Francisco Marhuenda (La Razón), Miquel Noguer (El País), Álex Sàlmon (El Periódico de Catalunya) i Sergio Vila-Sanjuán (La Vanguardia).

Josep Maria Pou

Mollet del Vallés, 1944. Actor i director, debuta en el Teatro Español de Madrid el 2 d’octubre de 1968 (cinquanta-quatre anys, doncs, damunt dels escenaris), i des de llavors ha estrenat al voltant d’uns seixanta espectacles teatrals en els quals es conjuguen els grans títols amb els noms dels millors autors i directors nacionals i internacionals.

La seva activitat teatral s’ha desenvolupat en paral·lel amb la del cinema i la televisió sumant gran quantitat de treballs (gairebé dos centenars) en els dos mitjans.

A la seva labor d’actor i director s’uneix la seva tasca com a traductor i adaptador de diverses obres del teatre anglès i americà més recent. Col·laborador en diverses cadenes radiofòniques, ha tingut un programa propi (La Calle 42) a Radio Nacional de España-Radio 1 quinze anys arreu. També ha publicat en diversos mitjans de premsa i ha escrit una columna setmanal d’opinió en El Periódico de Catalunya al llarg dels últims dotze anys.

Ha estat director artístic del Teatre Goya de Barcelona i del Teatre La Latina de Madrid, i en l’actualitat ho és del Teatre Romea de Barcelona.

La seva activitat s’ha vist reconeguda amb diversos premis: Premi Nacional de Teatre del Ministeri de Cultura, Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Premi de Cultura de la Comunitat de Madrid, Premi Ricardo Calvo de l’Ajuntament de Madrid, Premi Ondas, Premi Max, Fotogrames de Plata, Premi Internacional Terenci Moix, Premi Sant Jordi de Cinematografia, Premi Cinema Barcelona, Premi Butaca, Premi de la Crítica de Barcelona, Premi Ercilla, Premi Talent Comunicatiu de la Universitat Complutense de Madrid, Premi Giménez Frontín de l’Associació d’Escriptors de Catalunya, Premi La Barraca de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Santander, Gaudí d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català, i Creu de Sant Jordi, entre d’altres.

Memorial Fernando Lara per a l’Editorial Flamboyant

Un altre dels grans premis que es lliuren en el marc de la Nit de l’Edició és el «Memorial Fernando Lara», que atorga la Cambra del Llibre de Catalunya des de 1995, i que reconeix un jove empresari o una nova iniciativa empresarial del sector del llibre, ja sigui editor, distribuïdor, llibreter o gràfic.

El premi ret homenatge a Fernando Lara Bosch, reconegut editor i president de la Cambra del Llibre de Catalunya des de 1987 a 1994, i que va morir l’agost de 1995 en accident de trànsit amb només 39 anys.

El Memorial Fernando Lara d’enguany es lliurarà a l’editorial de llibres infantils i juvenil il·lustrats Editorial Flamboyant, fundada per l’Eva Jiménez i la Patricia Martín l’any 2009. L’editorial ha apostat per difondre l’obra d’autors i il·lustradors locals arreu del món i a banda de distribuir-los en castellà als Estats Units i Llatinoamèrica, els títols han estat traduïts a més de 35 llengües estrangeres.

Entre els títols supervendes de l’editorial es troben El Monstre de Colors, d’Anna Llenas, El gran llibre dels superpoders, de Susanna Isern i Rocío Bonilla i Un regal de por, de Meritxell Martí i Xavier Salomó.

Premi de Traducció Ángel Crespo

El Premi de Traducció Ángel Crespo que lliura l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya des de 1998, està reconegut com un dels certàmens més prestigiosos del món de la traducció per l’alt nivell de les obres candidates de cada any.

Rep el seu nom en homenatge al poeta, assagista i traductor Ángel Crespo i Pérez de Madrid. Nascut a Ciudad Real el 1926, va viure i morir a Barcelona el desembre de 1995. Va ser professor de literatura a Puerto Rico, Barcelona i Seattle i el 1992 va ser nomenat professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra. El 1984 va rebre el Premi Nacional a la Millor Traducció, que lliura el Ministeri de Cultura d’Espanya.

El guanyador del premi d’aquest 2022 s’ha atorgat a Pablo Martín Sánchez per la traducció del francès al castellà de l’obra “La anomalia” d’Hervé Le Tellier, publicada per l’Editorial Seix Barral. Fins ara l’han guanyat traductors de la talla de Victoria Alonso Blanco, José María Micó, Juan de Sola, Carlos Fortea, Celia Filipetto, Monika Zgustová, Adan Kovacsics o Magdalena Palmer, per citar només alguns exemples.

Reconeixement especial pels 100 anys de l’Editorial Salvatella, els 75 anys de l’Editorial Reverté, els 50 anys d’Editorial Base i del Centre de Pastoral Litúrgica i els 25 anys d’Ediciones Cáñamo

Anualment el Gremi d’Editors de Catalunya reconeix aquelles editorials associades que celebren anys rodons. D’aquesta manera el Gremi vol posar en valor la diversitat i la resiliència d’un sector de 500 anys d’història a Catalunya.

Enguany, la Nit de l’Edició farà també un reconeixement especial a Editorial Salvatella pels 100 anys d’activitat editorial continuada; els 75 anys de l’Editorial Reverté, els 50 anys d’Editorial Base i del Centre de Pastoral Litúrgica i els 25 anys d’Ediciones Cáñamo.

Més informació: