• Els editors faran un reconeixement especial a l’Editorial Blume, pels seus 50 anys d’activitat editorial continuada; i a Larousse Editorial, M. Moleiro Editor i Tritó Edicions pel seu 25è aniversari 
  • La Cambra del Llibre de Catalunya atorgarà el 22è Memorial Fernando Lara a un jove emprenedor en el món editorial a Aniol Rafel d’Edicions del Periscopi, editorial independent, jove i valenta que publica bona literatura en català des de 2012
  • L’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya i el Gremi d’Editors de Cata­lunya lliuraran el XIX Premi de Traducció Ángel Crespo a Celia Filipetto per la seva traducció de l’italià de l’obra «La niña perdida» d’Elena Ferrante, publicada per l’Editorial Lumen

 

premi-atlantidaEl Gremi d’Editors de Catalunya distingeix Isabel Coixet amb el Premi Atlàntida 2016, guardó que la institució atorga anualment a una personalitat de reconegut prestigi que s’hagi distingit per la seva contribució al foment de la lectura i del món del llibre i, també, pel seu compromís en la defensa del valor de la cultura i de la propietat intel·lectual. El guardó es lliurarà el proper 19 de desembre, en el marc de la 31a Nit de l’Edició, a la Filmoteca de Catalunya.

Des de la primera convocatòria, l’any 1986, el Premi Atlàntida ha recaigut en personalitats de gran rellevància com Václav Havel, Jacques Santer, Viviane Reding, Fabià Estapé, José Manuel Blecua, Javier Solana, Jordi Savall, Joan Manuel Serrat o Jaume Plensa, entre d’altres.

El jurat del Premi Atlàntida, que consta de 18 membres, està format per Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya i president del jurat, Alexandre Amat (Profit), Ignasi Aragay (Diari Ara), Montserrat Ayats (Eumo), Lluís Bassets (El País), David Castillo (El Punt Avui), Sergi Dòria (ABC), Daniel Fernández (Edhasa), Jorge Herralde (Anagrama), Claudio López (Penguin Random House), Francisco Marhuenda (La Razón), Idoia Moll (Alba), Carles Revés (Planeta), Álex Sàlmon (El Mundo), Luis Solano (Libros del Asteroide), Iosu de la Torre (El Periódico de Catalunya), Roman de Vicente (Ediciones B) i Sergio Vila-Sanjuán (La Vanguardia).

La Nit de l’Edició, que enguany celebra la seva 31a edició, ha esdevingut el punt de trobada anual de totes les persones vinculades al món del llibre que contribueixen al seu creixement.

Durant la vetllada, a més del Premi Atlàntida 2016 a Isabel Coixet, el Gremi d’Editors de Catalunya farà també un reconeixement especial a Editorial Blume, pels seus 50 anys d’activitat editorial continuada; i a Larousse Editorial, M. Moleiro Editor i Tritó Edicions pel seu 25è aniversari.

 

Memorial Fernando Lara a l’editor Aniol Rafel d’Edicions del Periscopi

La Cambra del Llibre de Catalunya, institució integrada pels editors, llibreters, distribuïdors i indústria gràfica de Catalunya, atorgarà aquest any el 22è Memorial Fernando Lara al editor Aniol Rafel d’Edicions del Periscopi, editorial independent, jove i valenta que publica bona literatura en català des de 2012. El Memorial Fernando Lara guardona anualment la tasca d’un jove emprenedor en el món editorial.

 

Premi de Traducció Ángel Crespo a Celia Filipetto

D’altra banda, l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC) i el Gremi d’Editors de Catalunya, per tal de retre homenatge a la figura del gran traductor, poeta i humanista Ángel Crespo i tenint present que una gran proporció de les traduccions al castellà s’editen a Catalunya, lliurarà el XIX Premi de Traducció Ángel Crespo a Celia Filippeto per la seva traducció de l’italià de l’obra «La niña perdida» d’Elena Ferrante, publicada per l’Editorial Lumen.

 

Isabel Coixet

Isabel Coixet, guanyadora del Premi Atlàntida 2016

Isabel Coixet, guanyadora del Premi Atlàntida 2016

Va començar a fer pel·lícules quan li van regalar una càmera de 8mm per la seva primera comunió. Després de llicenciar-se en història dels segles XVIII i XIX per la Universitat de Barcelona, es va dedicar a la publicitat i la redacció d’anuncis. Va guanyar premis pels seus espots i finalment va fundar la seva pròpia productora el 2000, Miss Wasabi Films. El 1988 va realitzar el seu debut com a guionista i directora amb Demasiado Viejo Para Morir Joven, que li va suposar una candidatura als Goya al premi de Millor Director Novell.

La seva primera pel·lícula en anglès el 1996, titulada Things I never told you, li va valdre la segona candidatura als Goya, en aquest cas al Millor Guió Original. Aleshores es va associar amb una productora francesa i el 1988 va tornar de nou a un guió en espanyol per a realitzar l’aventura històrica A los que aman.

L’èxit internacional li va arribar de la mà del drama intimista My life without me. Aquesta coproducció hispano-canadenca va ser molt elogiada en el Festival Internacional de Cine de Berlin. El seu següent film va ser The Secret life of words. La pel·lícula va ser premiada amb quatre Goyas: Millor Pel·lícula, Millor Director, Millor Producció i Millor Guió.

El 2005 es va sumar a altres 18 prominents cineastes internacionals entre els que destaquen Gus Van Sant, Walter Salles i Joel i Ethan Cohen per a l’innovador projecte col·lectiu Paris, je t’aime, en el que cada director explorava un districte de la ciutat de Paris. També ha realitzat destacats documentals de temes de gran importància com Invisibles, una selecció de Panorama per al Festival de Cine de Berlin de 2007 sobre Metges sense Fronteres i el documental Viaje al corazón de la tortura que es va filmar a Sarajevo durant la guerra dels Balcans i que va guanyar un premi en l’edició de 2003 del Festival de Cine dels Drets Humans.

El 2008 va estrenar Elegy, rodada a Vancouver. La cinta va ser presentada al 58è Festival Internacional de Cine Berlin.

El 2009 estrena en la selecció oficial del Festival de Cannes la pel·lícula Map of the sounds of Tokio, rodada entre Japó i Barcelona, amb guió escrit per ella. El mateix any inaugura “From I to J” al Centre Arts Santa Mònica, una instal·lació-homenatge a l’obra de John Berger. El 2009 rep la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes i va formar part del jurat de la 59a edició del Berlin Film Festival..

El 2010 s’encarrega del contingut d’una de les tres sales del pavelló espanyol de l’Exposició Universal de Shanghai i va inaugurar l’exposició Aral. El mar perdido dins de la qual es mostra el documental del mateix títol, rodat a Uzbekistan durant el 2009.

El 2011 estrena, dins de la secció Berlinale Specials del Festival Internacional de Cine Berlin, el documental Escuchando al Juez Garzón. El film va guanyar el Goya al millor documental.

Durant 2012 dirigeix un documental sobre els 10 anys de la catàstrofe del Prestige i els voluntaris que van participar en la recuperació de les costes galeges que porta per títol Marea Blanca. El mateix any escriu, produeix i dirigeix el seu nou projecte, Ayer no termina nunca. La pel·lícula es presenta en la secció Panorama de la 63a edició del Festival Internacional de Cine Berlin i va inaugurar el Festival de Cine de Málaga on recull les Biznagas de plata a la Millor Pel·lícula, Millor Actriu, Millor Fotografia i Millor Muntatge.

A finals de 2012 escriu i dirigeix Another Me, rodada entre Gal·les i Barcelona. Durant l’estiu de 2013 roda la producció americana Learning to Drive a Nova York. La pel·lícula s’estrena en TIFF (Festival Internacional de Cine de Toronto) i guanya el 2nd place People Choice Adward.

Nobody Wants the Night es va rodar a Noruega, Bulgària i les Illes Canàries. La pel·lícula va obrir la 66a edició del Festival Internacional de Cine Berlin.

Isabel Coixet continua interessada en rodar documentals per a denunciar tot allò amb el que no està conforme o per a donar veu als seus protagonistes. A finals de 2014 va rodar al Chad un documental que porta el títol de Talking about Rose. Prisioner of Hissène Habré. La peça relata l’experiència d’un grup de víctimes de la tortura en la seva lluita per portar a l’exdictador del seu país davant de la justícia.

El 2015 el Ministeri de Cultura francès li va concedir el prestigiós premi Chevalier des Arts et des Lettres.

El 2016 ha rodat entre Irlanda i Espanya The Bookshop (La Llibreria), una adaptació cinematogràfica de la novel·la de Penélope Fitzgerald protagonitzada per Emily Mortimer, Patricia Clarkson i Bill Nighy. També ha estrenat la pel·lícula col·laborativa Spain in a Day, en la que dóna vida a la història dels espanyols (a Espanya i a l’estranger) gravada per ells mateixos; basada en un concepte de la pel·lícula produïda per Ridley Scott Life in a Day.

 

Filmografia

2016 The Bookshop; 2016 Spain in a day; 2015 Talking about Rose. Prisoner of Hissène Habré; 2015 Nobody Wants the night; 2014 Learning to Drive; 2013 Another Me; 2013 Ayer no termina nunca; 2012 Marea Blanca; 2011 Escuchando al Juez Garzón; 2010 Aral. El mar perdido; 2009 Map of the sounds of Tokio; 2008 Elegy; 2007 Invisibles: Cartas a Nora; 2006 París je t’aime: Bastille; 2005 The secret life of words; 2004 Hay motivo!: La insoportable levedad del carrito de la compra; 2003 My life without me; 1998 A los que aman; 1996 Things I never told you; 1989 Demasiado viejo para morir joven; 1984 Mira y verás.