Taula rodona celebrada dins del programa d’activitats de Liber 2024
El passat 2 d’octubre, va tenir lloc en el marc de LIBER una Taula Rodona amb el títol «Resolem els dubtes sobre la Llei Europea d’Accessibilitat» en la qual van participar María José Gálvez (directora general del Llibre, el Còmic i la Lectura del Ministeri de Cultura) i Dolores Sancha (directora del Departament Legal de Penguin Random House Grup Editorial), actuant com a moderadora Carlota de l’Amo (directora de Comunicació Corporativa i RSC de Penguin Random House Grup Editorial).
El juny del 2025 entra en vigor la Llei Europea d’Accessibilitat (EAA) que establirà nous requisits mínims d’accessibilitat per a tota la UE, garantint la igualtat d’accés a productes i serveis digitals a tot Europa. Aquesta llei afecta directament els llibres electrònics i les pàgines webs de les editorials. En aquesta taula es va tractar de donar resposta a moltes de les preguntes que es fan els editors sobre com afecta aquesta regulació i els passos a fer per complir-la.
Segons Dolores Sancha, l’entrada en vigor d’aquesta normativa “afecta a prácticamente toda la cadena del libro y va a suponer cambios en los modos de producción”. Sancha il·lustra la complexitat d’aquest nou escenari: “por poner un ejemplo, se establece que cuando existan imágenes, habrá que describirlas. Esto genera algunas incertidumbres respecto a cómo esto puede afectar a los derechos de autores e ilustradores de estas imágenes. Por no hablar de los costes que esto va a conllevar”.
Aquesta normativa estableix que les editorials han de facilitar l’accés als continguts que editen totes les persones. Si bé abans la Fundació ONCE s’encarregava d’adaptar aquests llibres a formats per a l’ús de persones amb discapacitat, ara les editorials ho hauran de tenir en compte en el procés d’edició. La Llei estableix algunes excepcions com ara que els llibres siguin editats per microempreses (aquelles que facturen menys de dos milions d’euros o que tenen menys de deu empleats), o que la necessària adaptació suposi una “càrrega excessiva”. Aquest és un concepte que genera dubtes i que fa que les editorials demanin més claredat, així com la necessitat que s’estableixi un marc que determini els llibres del fons editorial que han de ser convertits a arxius accessibles. D’altra manera, la càrrega econòmica per al sector serà molt elevada i es corre el risc que s’acabi reduint l’oferta de llibres de fons.
La directora general del Llibre, el Còmic i la Lectura, María José Gálvez, va assegurar que des del seu departament està recollint algunes peticions del sector com és l’elaboració d’un reglament que doni més claredat i certesa a les empreses editorials. En segon lloc, caldria aconseguir subvencions que contribueixin a reduir aquesta ‘càrrega excessiva’. I, finalment, va defensar la necessitat d’impulsar processos de formació que contribueixin a facilitar el coneixement dels empleats encarregats del desenvolupament.
Una altra qüestió que s’ha estat analitzant és com aquesta normativa pot afectar el desenvolupament de l’audiollibre en què moltes empreses han invertit. L’establiment de sistemes de text to speech planteja el risc que el mercat de l’audiollibre es vegi afectat.
PROJECTE APACE: Diverses associacions d’editors europees (liderades per Itàlia i Alemanya) han engegat el projecte APACE (Accelerating Publishing Accessibility through Collaboration in Europe) una xarxa creada per millorar la inclusió social de més de 100 milions de persones amb dificultats per accedir al text imprès a la UE (cegues, persones amb discapacitat visual, dislèxiques), creant un diàleg entre dues comunitats objectiu: editors i organitzacions especialitzades que produeixen publicacions accessibles.
Amb la participació de representants d’editors sota la coordinació de la Fondazione LIA, APACE promou la innovació en el procés de producció i distribució de publicacions accessibles. Tota la informació sobre el projecte incloent informes i eines per a l’accessibilitat està disponible a https://www.europeanaccessibilitydirectory.eu/
Resultats enquesta entre editors europeus
El 2 d’octubre passat es van presentar els resultats d’una enquesta realitzada en el marc del projecte APACE entre editors europeus, en relació amb el procés d’adaptació per a l’accessibilitat, amb els resultats principals següents (s’inclou annexa la primera informació disponible. L’informe complet es presentarà a la propera Fira del Llibre de Frankfurt i es posarà a disposició de tots els interessats):
- El 70,5 % de les editorials enquestades són conscients que la Llei europea d’accessibilitat afectarà les activitats; tot i això, només el 37,4 % ja està produint llibres electrònics accessibles, i un percentatge similar planeja començar a finals del 2024.
- És significatiu que el 52 % de les microempreses (editorials amb ingressos inferiors a 2 milions d’euros i menys de 10 empleats) siguin conscients de l’impacte de la regulació, tot i que no estaran subjectes als requisits reguladors. Això posa en relleu la forta consciència social del sector.
- A més, prop del 30 % de les microempreses que publiquen llibres electrònics ja compten amb títols accessibles als seus catàlegs.
NOTA: La Llei Europea d’Accessibilitat (European Accessibility Act – EAA) és una directiva europea que té com a objectiu millorar el mercat de productes i serveis accessibles, eliminant barreres i aportant beneficis a les persones amb discapacitat i a la població d’edat avançada a tota la UE. La normativa té impacte al sector editorial, ja que els llibres electrònics, les solucions de lectura i tota la seva cadena de distribució queden inclosos en aquesta normativa.
S’ha de tenir en compte, però:
- Les microempreses que prestin serveis estan exemptes de complir els requisits d’accessibilitat (art. 4.5 Directiva i 3.3 Llei 11/2023). Són considerades microempreses «aquelles que donen feina a menys de 10 persones i el volum de negoci de les quals anual no supera els 2 milions d’euros o el balanç anual total de les quals no supera els 2 milions d’euros (Annex VII Llei 11/2023).
- Els requisits d’accessibilitat només s’han d’aplicar en la mesura que no imposin una càrrega desproporcionada a l’agent econòmic concret.
- No han de ser exigibles els requisits d’accessibilitat quan exigeixin un canvi significatiu als productes o serveis que pugui donar lloc a una modificació substancial de la seva naturalesa bàsica.
Llei 11/2023, de 8 de maig, de transposició de directives de la Unió Europea en matèria d’accessibilitat de determinats productes i serveis:
https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2023-11022
APACE_Analysis_of_skills_gap_data_summary