DFEzzNOW0AERuwkLa Setmana del Llibre en Català, lloc de trobada dels que estimen la lectura en català, celebrarà la 35ª edició, entre els dies 8 i 17 de setembre d’enguany. La trobada organitzada per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, on el Gremi d’Editors de Catalunya hi col·labora, tindrà lloc a Barcelona, concretament a l’avinguda de la Catedral de  Barcelona de 10:30h a 21:00h (excepte el dia de la inauguració, 8 de setembre, que serà de 17:00h a 21:00h i el diumenge dia 17, que serà de 10:30h a 14:00h). Consolidada ja com un dels esdeveniments culturals més importants del país (per projecció, volum de negoci, participants, assistents, difusió…), La Setmana vol continuar sent un estímul i servir a la promoció de la lectura i la venda de llibres en català, contribuint així al creixement del nombre de lectors en la nostra llengua. Ofereix, en un sol espai, l’oferta de llibres i de publicacions en català més gran a l’abast de tothom i és el gran aparador de la indústria editorial en català (1.750 metres quadrats dedicats a la lectura i la passió per la cultura en català).

35a edició de La Setmana comptarà amb:

  • 163 expositors, repartits en 62 mòduls
  • Per primera vegada, 1 mòdul de venda de traduccions d’autors catalans en altres llengües
  • 200 novetats editorials i 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal i de proximitat presents a La Setmana
  • La 6a edició del Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents se celebrarà dins del marc de La Setmana gràcies a la col·laboració amb l’Institut Ramon Llull
  • L’escriptor i guionista Jaume Cabré, 21è Premi Trajectòria
  • Joan-Pere Viladecans, artista col·laborador de la 35a edició de La Setmana
  • Paul Auster, convidat especial de La Setmana
  • La Setmana solidària: col·labora amb FundiPau
  • La Setmana present als aparadors de les llibreries de tot el país

La participació:

La Setmana és l’espai amb més concentració de llibres i de publicacions en català.
Les dades d’aquest any són:

  • 62 mòduls.
  • 163 expositors entre segells editorials, llibreries i institucions. El detall dels expositors és: 144 segells editorials, 13 llibreries, 2 distribuïdores i 4 institucions.
  • Un any més iQUIOSC.cat participa en La Setmana amb un espai de 100 m2 amb una mostra de 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal i de proximitat.

La Llibreria Laie dedicarà un mòdul a la venda, en exclusiva, de llibres d’autors catalans traduïts a altres llengües.

Andorra, les Illes Balears i València també són presents a La Setmana amb la participació del Ministeri de Cultura del Govern Andorrà, l’Associació d’Editors del País Valencià i l’Institut d’Estudis Baleàrics.

Les editorials presenten les novetats de la tardor:

La Setmana és el gran escenari per a la presentació oficial de la programació literària, en català, de la tardor. Les editorials aprofiten el marc de La Setmana per avançar les seves publicacions i presentar-les als lectors. Aquest setembre són gairebé 200 les novetats en català que arribaran a les llibreries durant la celebració de La Setmana.

La Setmana 2017Algunes de les novetats que es presentaran i tindran espai a La Setmana 2017, entre moltes altres, són:

  • 4 3 2 1, de Paul Auster (Edicions 62)
  • El més i el menys, d’Erri De Luca (Bromera)
  • L’emperador, de Jordi Coca (Comanegra)
  • Barcelona, viatge a la perifèria criminal – Antologia, Diversos autors (Crims.cat)
  • Carles Riba. Biografia i antologia de poemes, Albert Manent i Jaume Medina (Edicions Cal·lígraf)
  • Afores, de Ramon Mas (Edicions de 1984)
  • Josafat, de Prudenci Bertrana – Edició a Cura de Xavier Pla (Ela Geminada)
  • Això no és Amèrica, de Jordi Puntí (Editorial Empúries)
  • Per Catalunya, de Suso de Toro (Gregal)
  • L’assassí que estimava els llibres, de Martí Domínguez (Edicions Proa)
  • Les quatre vides de l’oncle Antoine, de Xavier Aliaga – Premi Pin i Soler (Angle Editorial)
  • Us volia dir…, de Jaume Cela (Eumo Editorial)
  • Els fills de Llacuna Park, de Maria Guasch (L’Altra Editorial)
  • Llum a l’arsenal. Cent poemes. Antologia 1987-2017, de Lluís Calvo (Lleonard Muntaner)
  • Rutes Literàries de Barcelona, de Maria Nunes (Meteor Editorial)
  • La cuina antiga. Ibers, grecs i romans, de Jaume Fàbrega (Viena Edicions)
  • La casa de la frontera, de Rafael Vallbona – Premi BBVA Sant Joan (Edicions 62)
  • El misteri del dia dels innocents, de Roberto Santiago (Cruïlla)
  • La nuesa del silenci, de Miquel Rayó (El Gall Editor)

Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents:

L’Institut Ramon Llull organitza de forma anual una visita d’editors i agents literaris estrangers a Catalunya amb l’objectiu de presentar-los la literatura catalana de manera directa i personalitzada, fomentant també els lligams entre aquests i els agents literaris i les editorials catalanes, els escriptors, els crítics i els traductors.

Aquest any la 6a edició del Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents se celebrarà dins del marc de La Setmana. D’aquesta manera es fa un pas més per arribar a configurar un Saló del Llibre, que, sense que La Setmana perdi la seva essència de fira i festival de la cultura, pretén internacionalitzar l’edició en català i professionalitzar la gran cita anual.

De la mà de l’Institut Ramon Llull, ens visitaran 16 editors de 14 països. Les reunions amb els editors, agents literaris, autors, etc., tindran lloc els dies 13, 14 i 15 de setembre al COAC.

La creació del Saló del Llibre és un dels objectius de Joan Sala, President de La Setmana, de la Comissió Organitzadora i de l’AELLC.

21è Premi Trajectòria:

La Setmana del Llibre en CatalàEl Premi Trajectòria, que des del 1997, es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació.

L’any passat, amb motiu de la celebració del 20è aniversari del Premi Trajectòria, es va voler iniciar la col·laboració entre un artista i La Setmana. En l’edició del 2016 va ser Jaume Plensa, reconegut artista i escultor català, qui va cedir un dibuix digital. Enguany ha estat el pintor Joan-Pere Viladecans qui ha cedit la seva obra al guanyador del 21è Premi Trajectòria, Jaume Cabré. D’aquesta obra només n’hi ha tres originals: el que es lliurarà al Jaume Cabré, un que quedarà exposat a l’AELLC i un tercer en poder de Joan-Pere Viladecans.

Tots aquells que vulguin tenir una reproducció d’aquesta obra la podran trobar a La Setmana, ja sigui als tradicionals Punts de Llibre que s’editen cada any, com a la bossa de La Setmana.

El guanyador d’aquesta edició, Jaume Cabré, ha estat reconegut per la seva llarga trajectòria com a escriptor i guionista.

Els membres del jurat van decidir atorgar Premi Trajectòria 2017 a Jaume Cabré per: “l’excel·lència de la seva obra literària, la seva obra monumental i la defensa de la cultura en català.”
Jaume Cabré

Jaume Cabré (Barcelona, 1947) va saltar amb força en el panorama literari internacional d’avui amb la novel·la Les veus del Pamano, i també amb les seves novel·les Fra Junoy o l’agonia dels sons, Senyoria i L’ombra de l’eunuc; també cal destacar el seu recull de contes Viatge d’hivern, l’obra de teatre Pluja seca, i els llibres d’assaig El sentit de la ficció, La matèria de l’esperit i Les incerteses. Ha escrit guions televisius i cinematogràfics. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Aquest salt es va consolidar amb Jo confesso, la seva darrera novel·la, premiada amb el Prix Courrier International a la millor novel·la estrangera 2013 i el Premi Ciutat de Barcelona 2013 a la projecció internacional de la ciutat. És l’obra monumental que l’ha consolidat com un dels referents indiscutibles dels autors catalans contemporanis.

Com que el nom del guardó és Premi Trajectòria, sé que compleixo un requisit essencial: fa molt de temps de tot. Fa molt de temps que escric; molt de temps passant-ho bé quan la ploma llisca i vivint-ho com un drama quan se m’acaba la tinta de les idees. Fa més de cinquanta anys de la primera vegada, que jo recordi, que vaig escriure un text amb consciència estilística; i en fa quaranta-cinc que per primer cop vaig veure imprès un conte meu. Fa molt de temps de tot.

Em fa molta il·lusió que se’m concedeixi el Premi Trajectòria. I més perquè em sento molt ben acompanyat pels poetes, traductors, narradors, assagistes… que l’han rebut al llarg d’aquests vint anys que fa que s’atorga. Quan sigui el moment, si no és ara, el dedicaré als llibreters que es juguen la pell muntant una llibreria que no saben si funcionarà, als editors que creen una editorial amb pocs diners i moltes ganes de poder publicar el que els vingui de gust malgrat el perill de perdre bous i esquelles. I al meu editor de Proa que, encarnat en el temps en quatre persones, fa bastant més de trenta anys que m’aguanta. I a la Margarida, amb qui encara fa més anys que formo un equip. Moltes gràcies.” Jaume Cabré

L’acte de lliurament se celebrarà el dijous 14 de setembre a 2/4 de 8 del vespre.

Podeu consultar el palmarès dels anys anteriors al web de La Setmana, a l’apartat “Premi Trajectòria”.

Joan-Pere Viladecans, pintor i gravador de formació autodidàctica. Des del 1967 en què inicia la seva trajectòria, ha fet un llarg periple d’exposicions, tant a escala nacional com internacional, i ha participat en un gran nombre de mostres col·lectives per diferents països europeus.

Exposa per primera vegada l’any 1969, amb una obra molt barroca, en la qual hi ha una gran fascinació per l’objecte quotidià que arriba a ser incorporat a les seves obres.

El tractament de la matèria a força de gruixos de pasta de paper sobre cel·lulosa impregnada de pigment i la preocupació per la textura i pel teixit orogràfic segueixen sent objectius principals de la seva recerca.

L’any 2007 va fer donació de 6 de les seves obres de la sèrie ‘Patrimoni i memòria’ al Parlament de Catalunya, obres actualment exposades a la Sala Viladecans del Parlament.

Les activitats:

Les activitats són una part central de La Setmana.

En l’edició 2017 s’han programat més de 200 activitats. D’aquestes, 40 estan adreçades als més petits.

Les activitats es desenvoluparan en 3 escenaris exteriors que es troben dins el recinte de La Setmana i en dos espais interiors el Casal del Metge i el COAC.

S’ha de destacar, també, la visita a La Setmana d’autors internacionals que presenten les seves últimes novetats editades en català. En aquesta edició La Setmana ha creat la figura del “convidat especial de La Setmana” i, enguany, és l’autor Paul Auster qui presentarà el seu nou llibre 4 3 2 1 publicat per Edicions 62.

Paul Auster presentarà la seva novetat el dia 9 de setembre, a les 12, a l’auditori del COAC.

També ens visiten: Nani Bellestrini (Tigre de Paper), Mary Beard (Arcadia) i Gulnar Hajo (Mosaics Llibres).

·Programació per a públic adult

La Setmana del Llibre en CatalàParlem de Llibres. Tardes temàtiques de presentacions, a càrrec de periodistes i experts i dels autors dels llibres. Aquest any, comptarem amb aquests temes: Catalunya, passat i present, Gastronomia i Benestar; Memòria Històrica; Música i Art; Educació; Ficcions; La Guerra Civil i la postguerra novel·lada; Catalunya en 1a persona.

Fem una Moritz amb… Cada dia, entre setmana, un periodista cultural conversarà amb diferents autors, sempre acompanyats d’una Moritz. Els autors que hi participaran, entre d’altres, són: Ferran Torrent, Jordi Puntí, Nani Ballestrini, Mary Beard, Elia Barceló i Jordi Coca.

El matí de… Tot un matí dedicat als joves

La Tarda de… Tarda de commemoracions; Tarda de gèneres, temes i reptes de la literatura, La Tarda de la Traducció.

El dia de… El dia de les revistes i la premsa en català; El dia dels Pirineus; El dia del País Valencià; El dia de les Biblioteques, El dia de l’ensenyament.

Celebrem! Durant La Setmana, celebrarem alguns aniversaris: 25 anys d’Angle Editorial; 10 anys d’Amsterdam Llibres; 5 anys del Premi Gregal de Novel·la.

Premis literaris La Setmana acull el lliurament i la presentació de diversos premis literaris.

  • Premi BBVA Sant Joan de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX
  • Premi Aurora Díaz Plaja
  • Premi Núvol de contes
  • Premi Pin i Soler
  • Premi Illa dels Llibres
  • Premi Coca-Cola de Relat Breu
  • Premi Irla
  • Premi Vila de Martorell

Vespres de Poesia i música. Cada vespre ens acomiadarem amb un petit recital de poesia i música.

De passeig: itineraris Literaris. Per tal de difondre els nombrosos espais de la Barcelona literària, La Setmana organitza 10 itineraris literaris a proposta dels expositors per redescobrir la ciutat a través dels seus llibres i escriptors.

Reflexions i mirades. Presentacions que ens ajuden a reflexionar.

·Programació pels lectors més petits

La setmana inclou moltes activitats infantils i familiars. S’han organitzat 40 actuacions, entre espectacles i contacontes, diferents tallers (taller de creació de mitjons, el taller de la Gallina Míklinová..), les matinals festives amb la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, l’espai del conte, amb el suport de l’Obra Social “La Caixa”, l’hora del conte Els Tallers de La Setmana, la Il·lustració en Directe, amb Gulnar Hajo (Il·lustradora Siria, Premi Etisalat Award for Arabic Children’s Literature), el 40 Aniversari de Teo i La petita llibreria, un espai on els més petits podran llegir els seus llibres preferits i estar al dia de les últimes publicacions.

Aquest any l’escenari on es desenvolupen les activitats infantils tindrà un nou disseny, gràcies a la col·laboració amb Coca-Cola.

Les firmes d’autors. Durant tota La Setmana, un total de 170 autors passaran per les diferents casetes dels expositors per signar els seus llibres.

Rodes de premsa. Durant La Setmana, es faran rodes de premsa convocades per expositors, col·laboradors i entitats diverses, que seran informades puntualment.

Trobareu tota la informació sobre aquests actes, itineraris, trobades… a la pàgina web de La Setmana.

La Setmana Solidària:

Com cada any, La Setmana i tots els implicats en la seva organització (Comissió Organitzadora, expositors, institucions, col·laboradors, patrocinadors, treballadors…), volen mostrar el seu compromís social i s’impliquen, un any més en una causa solidària.

L’any 2015 es va organitzar, de la mà de la Creu Roja, la “Prestatgeria solidària” i es van recollir llibres pels col·lectius més vulnerables. En l’edició del 2016 i es va fer públic el manifest “La cultura escrita amb els refugiats”. En aquesta edició col·laborem amb FundiPau.

Des del 1983, FundiPau (Fundació per la Pau) treballa perquè cada vegada hi hagi més persones que es comprometin a construir un món sense violència i en pau.

La Setmana del Llibre en CatalàTreballen per un món en pau. Promouen la Cultura de Pau i la Noviolència. Pretenen substituir una cultura que legitima, quan no magnifica, l’ús de la violència, per una altra, en què el respecte per la dignitat igual de totes les persones, ens la faci cada cop més intolerable. Treballen per la desaparició progressiva de la violència estructural.

Impulsen la creació i reforma d’estructures de prevenció, intervenció i transformació de conflictes, tant interiors com internacionals. La guerra i la violència poden i han de ser substituïdes per formes racionals i constructives d’afrontar les disputes.

L’acte a favor de la cultura de la pau tindrà lloc el diumenge 10 de setembre a les 11.00 h.

Els aparadors de La Setmana:

Gràcies a la implicació de llibreries d’arreu del territori, la 35a edició de La Setmana serà més gran i descentralitzada.

41 llibreries de Catalunya faran aparadors de promoció de La Setmana en els quals hi haurà, exclusivament, títols en català i es vestiran amb la imatge de La Setmana. El cartell “Apassiona’t” i les bosses i punts de llibres amb la reproducció de l’obra de Joan-Pere Viladecans.

Els aparadors participaran en un concurs i el premi al millor aparador serà un viatge de cap de setmana, per a dues persones, a Viena.

Aquesta acció es desenvolupa gràcies al suport del Gremi de Llibreters de Catalunya i Transloan.

Entitats que participen en activitats de La Setmana:

  • Ajuntament de Barcelona. Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO
  • Àlbum – Associació d’Il·lustradors
  • Associació d’Escriptors en Llengua Catalana
  • Associació de Periodistes Culturals
  • Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya
  • Biblioteques de Barcelona
  • Carnet Jove
  • Club TR3SC
  • Coca-Cola (col·labora amb el Dia de l’Ensenyament)
  • Consorci per a la Normalització Lingüística
  • Diputació de Barcelona. Gerència de Biblioteques
  • Escola d’Escriptors
  • Escola de Llibreria de la Universitat de Barcelona
  • Escrivim – Associació d’Escriptors
  • Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX
  • FundiPau
  • Generalitat de Catalunya. Servei de Biblioteques
  • Generalitat de Catalunya. Departament d’Ensenyament
  • Institució de les Lletres Catalanes
  • L’Illa dels Llibres
  • Núvol. El digital de cultura
  • Obra Social “la Caixa” – CaixaBank
  • Plataforma per la Llengua
  • Universitat de Barcelona

La Setmana és possible gràcies al suport de:

  • Ajuntament de Barcelona
  • Banc Sabadell
  • Coca-Cola
  • Col·legi d’Arquitectes de Catalunya – COAC
  • Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
  • Diputació de Barcelona
  • Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX
  • La Vanguardia
  • La Xarxa
  • Moritz
  • Obra Social “la Caixa”

Enguany un total de 73 es beneficiaran de les aportacions de:

  • Banc Sabadell
  • Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX
  • Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Servei de Biblioteques
  • Diputació de Barcelona. Gerència de Biblioteques
  • Moritz
  • Obra Social “la Caixa”
  • Transloan

A més, 10 biblioteques escolars rebran el suport de Coca-Cola.

Organització de La Setmana:

La Setmana està organitzada per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana. La Comissió Organitzadora està composta per:

  • Associació Editors en Llengua Catalana
  • Gremi d’Editors de Catalunya
  • Gremi de Llibreters de Catalunya
  • Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya
  • APPEC, Associació de Publicacions Periòdiques en Català
  • Generalitat de Catalunya. Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i Servei de Biblioteques
  • Ajuntament de Barcelona. Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (ICUB) i Biblioteques de Barcelona