Sant JordiDesprés de dos anys celebrant-se en festiu, la Diada en dia laborable “ha permès que la gent hagi complert amb la tradició d’una manera esglaonada i massiva un cop més”, comenta M. Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters

El cap de setmana ha servit perquè moltes vendes s’hagin anticipat

Una vintena de periodistes europeus de 10 països han vingut a conèixer i viure Sant Jordi i el Dia del Llibre en un acte conjunt a la Casa de les Punxes de Barcelona, organitzat per l’Agència Catalana de Turisme i el Gremi de Llibreters en el marc de l’Any del Turisme Cultural

El Gremi de Llibreters de Catalunya valora de forma molt positiva la participació ciutadana d’un Sant Jordi que ha tornat a ser laborable després de dos anys en què s’ha escaigut en cap de setmana. El bon temps generalitzat arreu de Catalunya ha fet que els ciutadans hagin tornat a sortir al carrer per complir amb la tradició de comprar llibres. La presidenta del Gremi de Llibreters, M. Carme Ferrer, assenyala que “el fet d’haver viscut un Sant Jordi laborable ens ha permès que les vendes s’hagin produït de forma esglaonada durant tot el dia i massiva un cop més”. A més, el cap de setmana ha servit perquè moltes vendes s’hagin anticipat.

Malgrat que les xifres definitives no es coneixeran fins al divendres vinent, la sensació hores abans de tancar és que la venda serà com a mínim com la de l’any passat. Durant tot el dilluns, especialment a partir de la tarda, la ciutat de Barcelona és la que més visitants ha rebut. El volum de participació ciutadana s’ha concretat en l’entorn de Plaça Catalunya, Rambla Catalunya, Passeig de Gràcia i les Rambles. Enguany, gràcies a l’acord del Gremi de Llibreters amb l’Ajuntament de Barcelona s’ha incorporat un nou espai a la venda de llibres al carrer del Consell de Cent en el tram comprès entre Passeig de Gràcia – Rambla de Catalunya i Balmes, que ha afavorit la millora de la mobilitat. També s’ha allargat l’espai de l’Avinguda de la Diagonal destinat a la venda de llibres.

Per altra banda, el Passeig de Sant Joan, dedicat al públic familiar i infantil, ha doblat pràcticament el seu espai.

Un ventall ampli de títols

Sant JordiSeguint la tendència d’anys anteriors, els ciutadans han optat per comprar més d’un llibre, destacant una tria amplia de llibres adquirits. Com a dia laborable, la dinàmica de participació i vendes s’ha intensificat durant moments concrets del dia: abans de començar i en finalitzar la jornada laboral i al migdia.

Per demarcacions, a Girona alguns dels llibres que han tingut més sortida són “La sorra vermella” (Grup62), de J. N. Santaulàlia i “Manual fàcil per fer ratafia i altres licors casolans” (Edicions Sidillà), de Meritxell Palmada. A Lleida, destaquen “Al mateix riu d’Heràclit” (Grup62), de Pep Coll i “Ulls maragda” (Pagès Editors), de Marta Alòs. A Tarragona, entre els llibres d’autors locals destaquen “Joc d’identitats” (Llibres del Delicte), de Jordi Tiñena i “Hereus de Tàrraco” (Arola Editors), de Joaquín Ruiz de Arbulo. Finalment, a les Terres de l’Ebre, entre els títols locals més venuts hi ha “Darrere els seus talons” (Cossetània Edicions), de Francesca Aliern i “Ciutat de llops” (Grup62), d’Andreu Carranza.

Trobada amb periodistes estrangers

Sant JordiCom a novetat d’enguany, el Gremi de Llibreters ha donat suport a la iniciativa de l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat amb motiu de l’Any del Turisme Cultural. Fruit d’aquesta col·laboració, una vintena de periodistes europeus de 10 països han vingut a conèixer i viure Sant Jordi i el Dia del Llibre en un acte conjunt a la Casa de les Punxes de Barcelona, organitzat per l’Agència Catalana de Turisme i el Gremi de Llibreters en el marc de l’Any del Turisme Cultural. Els participants han mostrat la seva sorpresa per la popularitat de la festa i per la participació de la ciutadania amb la presència de llibres i roses al carrer per tot arreu. Després de veure i viure la Diada de Sant Jordi, el grup de periodistes visitarà la Costa Brava i la Costa Daurada per conèixer altres aspectes turístics i culturals de Catalunya.

El Gremi de Llibreters s’ha reunit amb l’Agència del Llibre de la Regió d’Occitània, en la qual s’ha decidit fer un intercanvi d’experiències professionals i la implantació del Dia del Llibre en aquesta regió francesa.

Col·laboració amb empreses i institucions

El Gremi de Llibreters de Catalunya estableix acords de col·laboració i patrocini amb entitats i empreses que volen donar suport a l’organització del Dia del Llibre:

Bonpreu-Esclat i Caser Assegurances, patrocinadors del Dia del Llibre 2018

Casa de les Punxes, la Confraria del Cava, l’Ateneu Barcelonès, Barcelona Capital Literària, l’Any del Turisme Cultural i Transloan, que en són col·laboradors.

I com sempre, un agraïment especial al suport de la Cambra del Llibre de Catalunya de la qual el Gremi forma part.

Llibres més venuts per Sant Jordi:

A continuació, teniu la llista de llibres més venuts de la diada de Sant Jordi 2018, segons dades obtingudes en una mostra representativa feta entre llibreries agremiades del Gremi de Llibreters de Catalunya fins a les 18.30h de la tarda. Es té en compte també la informació fins al dia anterior recollida per Libridata, sistema automatitzat que obté dades de 180 punts de venda a Catalunya, entre llibreries independents i cadenes de llibreries. La llista s’elabora d’acord amb la classificació de gèneres que s’ha vingut donant en les últimes setmanes.

Ficció català
1-“La força d’un destí”, de Martí Gironell (Columna Edicions)
2- “Jo soc aquell que va matar Franco”, Joan-Lluís Lluís (Proa)
3- “La dona a la finestra”, A.J. Finn (Rosa dels Vents)
4- “Quan érem els peripatètics”, Héctor Lozano (Columna Edicions)
5- “La novel·la de Sant Jordi”, Màrius Serra i Roig (Àmsterdam Llibres)

Ficció castellà
1-“Las hijas del Capitán”, María Dueñas (Editorial Planeta)
2-“Patria”, Fernando Aramburu Irigoyen (Tusquets Editores)
3- “La mujer en la ventana”, A.J. Finn (Grijalbo)
4- “Fuimos canciones”, Elisabet Benavent (Suma de Letras)
5- “La tierra maldita”, Juan Francisco Ferrándiz (Grijalbo)

No ficció català
1-“Operació Urnes”, Xavier Tedó Gratacós i Vicens Estaran (Columna Edicions)
2-“Bon dia, són les vuit!”, Antoni Bassas (Ediciones Destino)
3-“Dies que duraran anys”, Jordi Borràs i Abelló (Ara Llibres)
4- “Per la llibertat”, David Fernàndez i Toni Soler (Ara Llibres)
5- “La invasió dels robots i altres relats d’Economia en colors”, Xavier Sala i Martín (Rosa dels Vents)

No ficció castellà
1- “ Las almas de Brandon”, César Brandon Ndjocu (Espasa Libros)
2- “Piel de letra”, Laura Escanes ( Aguilar)
3- “España quedó atrás”, Ramón Cotarelo García (Now Books)
4- “Nada es tan terrible”, Rafael Santandreu (Grijalbo)
5- “Sin censura”, Miguel Ángel Revilla (Espasa Libros)

Llibres infantils i juvenils català
1- “Contes de bona nit per a nenes rebels”, Elena Favilli i Francesca Cavallo (Estrella Polar)
2- “Contes de bona nit per a nenes rebels 2”, Elena Favilli i Francesca Cavallo (Estrella Polar)
3- “El meu primer llibre de Sant Jordi”, Màriam Ben-Arab Canela (Estrella Polar)
4- “Germans!”, Rocio Bonilla Raya (Animallibres Editorial)
5- “El monstre de colors”, Anna Llenas Serra (Editorial Flamboyant)

Llibres infantils i juvenils castellà
1- “The Crazy Haacks y la cámara impossible”, The Crazy Haacks ( Montena)
2- “De (casi) todo se aprende”, Paula Gonu (Mr Ediciones)
3- “El principito”, Antoine de Saint-Exupéry (Publicaciones y Ediciones Salamandra)
4- “¡Aventuras en Londres!”, Martina D’Antiochia (Montena)
5- “Cuentos de buenas noches para niñas rebeldes”, Elena Favilli i Francesca Cavallo (Editorial Planeta)