Sant Jordi 2019El Gremi de Llibreters de Catalunya fa un balanç positiu de la participació ciutadana i la venda de Sant Jordi. La Diada, que s’ha celebrat en dia laborable per segon any consecutiu, s’ha iniciat amb episodis de pluja en alguns llocs de Catalunya que han retardat el començament de la jornada. Un any més, els ciutadans han sortit als carrers per complir amb la tradició de comprar i regalar llibres. La presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, Maria Carme Ferrer, ha comentat que “tan bon punt ha deixat de ploure la diada s’ha animat i ha tingut una bona afluència de públic arreu”.

Pel que fa al nivell de venda, la diada de Sant Jordi d’aquest any ha estat similar a la de l’any passat. En aquest sentit, Maria Carme Ferrer, comenta que “quant a la venda durant la Setmana Santa, caldrà veure el tancament definitiu d’aquí uns dies per veure si ha tingut incidència més enllà dels llocs turístics“. “El fet de repetir en un Sant Jordi laborable ens ha facilitat que les vendes hagin sigut bones i esglaonades durant tot el dia”.

Bones sensacions de vendes

Malgrat que les xifres definitives no es coneixeran fins al divendres vinent, la percepció dels llibreters és que les vendes seran similars a les de l’any passat. Durant tota la jornada de dimarts, sobretot a partir de la tarda, la ciutat de Barcelona és la que més visitants ha rebut. El volum de participació ciutadana s’ha concretat en l’entorn de Plaça Catalunya, Rambla Catalunya, Passeig de Gràcia i les Rambles i els barris en general. També hi hagut una gran afluència de públic als nous espais habilitats a la capital, com els carrers Consell de Cent, Còrcega i Diagonal.

Un ventall ampli de títols

Seguint la tendència d’anys anteriors, els ciutadans han optat per comprar més d’un llibre, destacant una tria amplia de llibres adquirits. Com a dia laborable, la dinàmica de participació i vendes s’ha intensificat durant moments concrets del dia, especialment al migdia i al final de la jornada.

Per demarcacions, a Girona alguns dels llibres que han tingut més sortida són “Altres mares“, de Francesc Duch, (Pagès Editors). A Lleida, destaquen “Atles de l’oblit” (Pagès Editors), de Teresa Ibars,  i “Sóc més de l’oest” (Editorial Fonoll), de Sr. Postu. A Tarragona, entre els llibres d’autors locals destaquen “El nen de Prades, el guerriller de la terra roja”, Robert Vallverdú (Arola Editors), i “Tarragona Desapareguda” (Efados), de Jordi Piqué. Finalment, a les Terres de l’Ebre, entre els títols locals més venuts hi ha “Darrere els seus talons” (Cossetània Edicions), de Francesca Aliern, i “Assassins de l’Ebre“ (Llibres del Delicte), de diversos autors.

Sant Jordi 2019Èxit de públic de l’espai familiar i infantil del Passeig de Sant Joan

El Gremi de Llibreters es felicita de l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona gràcies al qual la festa creix en tots els barris de la ciutat: des del Passeig de Sant Joan, amb parades de llibres dedicades a la literatura infantil i juvenil, on hi ha hagut un gran èxit de públic, el còmic i l’àlbum il·lustrat, fins a Ciutat Vella i l’Eixample, els dos districtes que acullen el gruix de les parades.

En aquest sentit, per a facilitar la circulació de les persones, la seguretat i el gaudi de la festa, s’han ampliat els espais incorporats els darrers anys, com la Diagonal, el carrer del Consell de Cent i Còrsega, que fan de connectors entre el Passeig de Gràcia i la Rambla de Catalunya, tot estenent-se direcció Balmes.

Com a novetat, a la plaça Vicenç Martorell del Raval s’ha muntat un grup de parades dedicades als llibres sobre disseny, art i fotografia. “El més important de l’acord és que s’ha treballat amb un disseny de la festa que millora la mobilitat, la fluïdesa i la seguretat de la gent, com també l’accés a les activitats”, comenta la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer. A la capital catalana, hi ha hagut més de 200 parades de llibreries agremiades, que s’han afegit a l’àmplia representació de la resta de la demarcació i a les de Girona, Tarragona, Lleida i Terres de l’Ebre.

Internacionalització del Dia del Llibre

La festa del Dia del Llibre i de Sant Jordi és cada vegada més internacional i serveix de presentació i projecció de Catalunya al món. Per aprofundir en aquesta línia, el Gremi ha establert contactes amb la Feria Internacional del Libro (FIL) de Buenos Aires, que aquest any té Barcelona com a ciutat convidada d’honor, per tal de poder ‘exportar’ la festa a la capital argentina.

Sant Jordi 2019La possible celebració del Dia del Llibre a l’Argentina és una iniciativa que està en consonància amb altres portades a terme anteriorment, com la visita d’un grup de mitjans i periodistes internacionals a Barcelona l’any passat per conèixer la festa amb motiu de l’Any del Turisme Cultural, acció impulsada pel Gremi i l’Agència Catalana de Turisme; o bé, el 2017, l’arribada d’un grup de llibreters de diferents països europeus a la capital catalana, interessats a conèixer els aspectes logístics i d’organització de la festa, l‘agermanament amb la ciutat de Palerm per a celebrar Sant Jordi o la presentació de la nostra festa com a candidatura a Patrimoni Immaterial de la Humanitat (UNESCO).

Els acords del Gremi amb la Universitat de Barcelona, amb qui coordina l’Escola de Llibreria, i la Universitat Internacional de Catalunya, permetrà fer el Dia del Llibre minut a minut, un esforç comunicatiu amb l’objectiu de facilitar als mitjans informació continuada al llarg del dia sobre el desenvolupament de la celebració.

Llibres més venuts per Sant Jordi

A continuació, teniu la llista de llibres més venuts de la diada de Sant Jordi 2019, segons dades obtingudes en una mostra representativa feta entre llibreries agremiades del Gremi de Llibreters de Catalunya fins a les 18.30 hores de la tarda. Es té en compte també la informació fins al dia anterior recollida per Libridata, sistema automatitzat que obté dades de 180 punts de venda a Catalunya, entre llibreries independents i cadenes de llibreries. La llista s’elabora d’acord amb la classificació de gèneres que s’ha vingut donant en les últimes setmanes.

Ficció català

1- “El fill de l’italià”, Rafel Nadal, (Columna Edicions)

2- “Digues un desig”, Jordi Cabré, (Enciclopèdia Catalana)

3- “El fibló”, Sílvia Soler, (Columna Edicions)

4- “Entre el cel i la terra”, Gerard Quintana, (Columna Edicions)

5- “A l’amic escocès”, Maria Barbal (Columna Edicions)

Ficció castellà

1- “Lo mejor de ir es volver”, Albert Espinosa, (Grijalbo)

2- “Los asquerosos”, Santiago Lorenzo, (Blackie Books)

3- “Todo lo que sucedió con Miranda Huff”, Javier Castillo, (Suma de Letras)

4- “Yo, Julia”, Santiago Posteguillo (Editorial Planeta)

5- “Toda la verdad de mis mentiras”, Elísabet Benavent (Suma de Letras)

No ficció català

1-“Contes des de la presó”, Oriol Junqueras i Neus Bramona, Ara Llibres

2-“Tres dies a la presó”, Jordi Cuixart i Gemma Nierga, (Rosa dels Vents)

3- “Cuina mare”, Joan Roca, (Columna Edicions)

4- “Esperança i llibertat”, Raül Romeva, (Ara Llibres)

5- “Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures”, Sergi Sol, (Ara Llibres)

No ficció castellà

1- “ … Y ahí lo dejo. Crónica de un proceso”, Gonzalo Boye, (Roca Editorial)

2- “El director”, David Jiménez, (Libros del KO)

3- “A mi no me callan”, Pepe Rubianes (Editorial Alrevés)

4- “El Crash. Tercera fase”, Santiago Niño-Becerra (Roca Editorial)

5- “Cómo hacer que te pasen cosas buenas”, Marián Rojas (Espasa Libros)

Llibres infantils i juvenils català

1-“La revolta de Santa Jordina”, David Fernàndez, Lyona (Amsterdam)

2- “La llegenda de Sant Jordi”, Emma Martínez (Estrella Polar)

3- “Tinc un volcà”, Míriam Tirado i Joan Turu, (Edicions El Cep i la Nansa)

4- “Contes de bona nit per a nenes rebels”, Elena Favilli i Francesca Cavallo (Estrella Polar)

5- “Sant Jordi i el Drac”, (La Galera)

Llibres infantils i juvenils castellà

1-“Los secretos de Youtube”, Thgrefg, (Mr Ediciones)

2-“The Crazy Haacks y el enigma del cuadro”, The Crazy Haacks, (Montena)

3-“¡Locuras lejos de casa!”, Lady Pecas, (Montena)

4-“Misterio en el internado”, Martina d’Antiochia (Montena)

5-“Sé más tú”, Carla Laubalo, (Bruguera)