El president, Patrici Tixis, fa un balanç positiu del 2017 i preveu que el sector creixerà per quart any consecutiu
-
A falta de dades oficials, tot indica que aquest 2017 el sector haurà tornat a fer créixer la facturació, tot i els mals resultats del darrer trimestre
-
El Gremi demana el desplegament dels plans i accions ja anunciats per les administracions públiques que incentivin el foment de la lectura
-
Bon balanç de l’activitat del Gremi aquest 2017, que conclou l’any amb la renovació d’una Junta Directiva encapçalada de nou per Patrici Tixis
Durant el matí d’avui, dilluns 18 de desembre, ha tingut lloc a la seu del Gremi una trobada amb els mitjans de comunicació on el President del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, ha fet un balanç sobre el sector editorial català.
“Tenim l’optimisme de que aquestes festes de Nadal es venguin molts llibres”. Aquesta és la sensació que es respira al Gremi d’Editors de Catalunya, que confia superar la baixada de vendes patida l’octubre i el novembre, i acabar un 2017 que globalment ja es qualifica com a “bo” per al sector.
I és que, tot i que encara falten dies per acabar l’any, el Gremi d’Editors de Catalunya estima que la facturació del sector del llibre a Catalunya aquest 2017 tornarà a superar les dades del 2016, quan es van facturar 1.176,79 milions d’euros. Les previsions globals del Gremi són positives, tot i la caiguda de vendes patida els mesos d’octubre i novembre. Així ho ha indicat el president del Gremi, Patrici Tixis, en la roda de premsa celebrada aquest matí, hores abans del lliurament del Premi Atlàntida a l’editor Jordi Herralde, que el Gremi d’Editors lliura cada any a una persona del món sociocultural que s’hagi distingit pel seu foment de la lectura.
De confirmar-se aquesta dada, el 2017 seria el quart any de creixement consecutiu, fet que confirmaria la recuperació del sector, que des de que va tocar fons l’any 2013, no ha parat de créixer, com es pot observar al gràfic adjunt. L’any 2012 va ser l’últim en què es van superar els 1.200 milions d’euros de facturació a Catalunya. El 2013 es va patir una caiguda de 155 milions d’euros, que va situar la facturació en el mínim dels darrers cinc anys: 1.054,44 miions d’euros. Des d’aleshores, els tres anys següents van ser de lenta però sostinguda recuperació.
La venda del llibre en paper ha tornat a estar el gran impulsor de les vendes, tot i que les previsions es fonamenten en la bona evolució del sector en el seu conjunt, tant en el llibre de ficció i de no ficció, com en el llibre de text.
Tot i els bons resultats enregistrats, el Gremi destaca la importància de seguir lluitant contra la pirateria, i la necessitat de fomentar la lectura per crear nous lectors per tal de consolidar definitivament la recuperació, i que el sector pugui tornar a situar-se en nivells de facturació equiparables als d’abans de la crisi.
Foment de la lectura
Cal aplicar i desplegar les mesures i accions ja presentades per les administracions
El president del Gremi d’Editors, Patrici Tixis, s’ha felicitat per les diferents iniciatives que aquest 2017 han dut a terme tant l’Estat com la Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona per tal de fomentar la lectura, però ha demanat la seva aplicació i posada en marxa per tal de poder gaudir el més aviat possible dels seus beneficis.
Cal recordar que, per part de l’Estat, el passat 20 de novembre, el “Ministerio de Cultura, Educación y Deporte” va anunciar la signatura de 15 convenis de col·laboració amb diferents organismes i institucions, en el marc del seu “Plan de Fomento de la lectura”, que contemplen el desenvolupament de diferents mesures concretes en sis grans eixos:
- La promoció dels hàbits lectors
- L’impuls de la lectura en l’àmbit educatiu
- La consolidació de les biblioteques com a espais d’igualtat en l’accés a la lectura
- L’enfortiment del sector del llibre
- El foment del respecte a la Propietat Intel·lectual
- La millora de les eines d’anàlisi disponibles
Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya va presentar el “Pla 2020” que contempla un pla d’actuacions en 8 àmbits: accions estructurals, de prestigi, “més i nous lectors”, accions en gira pel territori, de biblioteques, de suport i reconeixement als autors, de suport al sector editorial, i al sector llibreter.
D’entre les actuacions ja engegades, val la pena subratllar l’èxit de la iniciativa “Fas sis anys, tria un llibre”, també impulsada per la Generalitat, per fomentar la lectura entre els més petits, i que va propiciar l’adquisició de més de 32,000 llibres.
En el cas de l’Ajuntament de Barcelona, la regidoria de Cultura va presentar l’abril de 2017 una mesura de govern, “La política del sector del llibre de l’Ajuntament de Barcelona” que, després de diagnosticar el present i futur del sector a la ciutat, va plantejar cinc grans objectius a desenvolupar els proper anys:
- Mantenir i consolidar el lideratge editorial de Barcelona al món
- Apostar per la projecció internacional de Barcelona com a Ciutat de la Literatura
- Desenvolupar eines per facilitar que el sector pugui anticipar-se en l’anàlisi, la comprensió i la diagnosi dels canvis que s’hi estan produint
- Ordenar i racionalitzar el gran nombre d’iniciatives culturals públiques
- Impulsar el foment de la lectura amb idees renovadores en col·laboració amb les institucions i els organismes educatius.
El sector a Catalunya
Catalunya edita el 57% dels exemplars i fa 50,8% de les vendes de tota Espanya
Les editorials amb seu a Catalunya facturen el 50,8% de tot el que el sector editorial factura a Espanya en un any. El 2016, les editorials de Catalunya van facturar 1.176,79 milions d’euros, mentre que al 2015 havien facturat 1.116,16 milions, fet que representava el 49,5%. Així doncs, la facturació de les editorials de Catalunya van augmentar el 1,3% el seu percentatge de facturació respecte al total del mercat espanyol, segons dades* de la Federación de Gremios de Editores de Espanya.
A Catalunya es concentren gairebé 250 empreses, que donen feina directa a més de 4.600 professionals, i conformen un espectre editorial ampli i heterogeni que engloba des dels grans grups editorials, ben posicionats en l’àmbit mundial, fins a un important nombre d’editorials mitjanes i petites que editen tant literatura com llibres científics, tècnics i jurídics, llibres de text, obres de divulgació, diccionaris i enciclopèdies, infantil i juvenil i còmics, entre d’altres.
Durant el 2016, el sector editorial català va editar 128.491 exemplars (1.503 més que l’any anterior). Actualment, Barcelona co-lidera amb Madrid l’edició de llibres a Espanya. Catalunya produeix del 57,3% dels exemplars editats a tot Espanya i edita el 50,8% de les vendes que hi ha al conjunt d’Espanya.*
Respecte al consum cultural a Catalunya, el 68% de les persones llegeix llibres, mantenint la tendència a l’alça, i el 49% ha comprat un llibre “no de text” el darrer any. D’altra banda, el 27,4 per cent manifesten tenir el català com la seva llengua habitual de lectura.
L’activitat del Gremi
El Gremi fa bon balanç de la seva activitat: molta més formació i mes projecció exterior
Al marge de la bona evolució del món del llibre, el Gremi d’Editors de Catalunya també fa un balanç positiu de la seva activitat al llarg de l’any.
D’una banda, segueix representant la pràctica totalitat de les empreses editorials que operen a Catalunya.
Considera que ha assolit amb prou èxit els reptes que tenia per davant d’avançar en la seva modernització, i millorar el servei als seus agremiats bàsicament per tres vies:
- La projecció a l’exterior de l’edició feta a Catalunya impulsant la presència dels agremiats a fires i salons nacionals internacionals
- L’impuls i foment del debat sobre el present i futur del món editorial
- El recolzament a fires i salons dels què forma part en tant que entitat co-organitzadora.
En aquest sentit, els fets més rellevants de l’activitat del Gremi aquest 2017 han estat:
- La participació de més de 300 alumnes als cursos de formació, i prop de 200 en seminaris organitzats pel Gremi.
- La coorganització, amb la Universitat Pompeu Fabra, de la 3a edició del Fòrum Edita Barcelona, que del 5 al 7 de juliol va aplegar a Barcelona més de 300 participants per assistir a 15 sessions i taules rodones amb 43 ponents de caràcter nacional i internacional.
- La presència a fires internacionals amb estands propi del Gremi, i amb participació massiva d’editorials agremiades, destacant tres de les fires més importants del món: Bolonya (del 3 al 6 d’abril), Frankfurt (de l’11 al 15 d’octubre) i Guadalajara (del 25 de novembre al 3 de desembre).
- S’ha contribuït a impulsar la candidatura perquè la Festa de Sant Jordi i la Rosa sigui reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO.
- L’èxit dels 4 principals salons i fires en els què el Gremi forma part com a entitat cooganitzadora, que en tots els casos han superat les xifres d’anys anteriors, tant pel que fa a nombre d’expositors com de visitants i facturació: La Setmana del Llibre en Català, Ficomic, Saló del Manga i Saló Liber.
El Gremi d’Editors de Catalunya tanca l’any representant més de 250 empreses editorials que al 2016 van facturar 1.176,79 milions d’euros i dóna feina a més de 4.600 professionals.*
Eleccions a la Junta Directiva
Patrici Tixis, reelegit President amb per seguir renovant i impulsant el Gremi
L’any 2017 ha conclòs per al Gremi amb la celebració d’eleccions, el passat 14 de desembre, per escollir President i Junta Drectiva. El resultat va ser la reelecció de Patrici Tixis com a president, per un mandat de quatre anys més.
La Junta Directiva del Gremi és integrada per 22 membres elegits en Assemblea General. Es reuneix un cop al mes, com a mínim, i delega part de les seves funcions executives en diverses comissions de treball que comprenen diferents àmbits.
Actualment la Junta Directiva està formada per les següents persones:
President | PATRICI TIXIS PADROSA Editorial Planeta |
|
Vicepresident 1r | ROMAN DE VICENTE BATLLE Anagrama |
|
Vicepresident 2n | PATXI BEASCOA AMAT Penguin Random House |
|
Vicepresidenta 3a | MONTSERRAT AYATS COROMINA Eumo |
|
Secretari | ANTONIO GARRIDO GONZÁLEZ Edebé |
|
Tresorer | FREDERIC RAHOLA ALBIOL Teide |
|
Comptador | LEOPOLD BLUME SCHNITZER Naturart |
|
Vocals | JOAQUIM ÁLVAREZ DE TOLEDO Círculo de Lectores |
|
ALEXANDRE AMAT SALAS Profit |
||
ANTONI COMAS PLANAS Expresident de la FGEE i del Gremi – Tibidabo |
||
DANIEL FERNÁNDEZ GUTIÉRREZ President de la FGEE i expresident del Gremi – Edhasa |
||
JORDI HERRALDE GRAU Anagrama |
||
JOSEP GÁRRIZ MANSO Océano |
||
IDOIA MOLL SARASOLA Alba |
||
JAVIER REVERTÉ MASCÓ Reverté |
||
ALBERT PÈLACH PÀNIKER Expresident de l’Associació – Enciclopèdia Catalana |
||
RAMON RIBÓ CARRUESCO RBA |
||
EMILI ROSALES CASTELLÀ Grup 62 |
||
JOAN SALA TORRENT Comanegra |
||
LUIS SOLANO NOVO Libros del Asteroide |
||
JAUME VICENS BARCELÓ Vicens Vives |
||
JULIÀ VIÑUALES SOLÉ Helio |
||
LLUÍS ZENDRERA DUNIAU Juventud |
||
Secretari General | JOSEP LAFARGA SARRÀ Gremi d’Editors de Catalunya |
Els eixos que guiaran l’acció de la Junta seran aprofundir en la renovació del Gremi i enfocar-se en cinc punts bàsics:
- Posar en valor la funció de l’editor com a agent dinamitzador de la cultura
- Defensar els drets d’autor i la propietat intel·lectual, elements essencials de la nostra activitat com a editors.
- Fomentar la internacionalització i la millora de la capacitat d’innovació de les empreses associades a través de les eines de les que disposa el Gremi.
- Sensibilitzar les administracions sobre la necessitat d’impulsar polítiques públiques que fomentin la lectura, que protegeixin la creació intel·lectual i que contribueixin a la millora de lacompetitivitat de les empreses.
- Potenciar els espais de debat sobre els reptes que ha d’afrontar el món del llibre.
Referències:
* Dades de l’Informe “Comercio Interior del Libro en España” editat per la Federación de Gremios Editores de España