Article publicat al Nació Digital el 30 de juny del 2021. Fes clic per veure l’article original

L’autor de Saidí, amb la premiada “La casa de foc”, ha estat molt lligat a la Garrotxa amb l’impuls de la primera residència Faber a Olot

Francesc-Seres-Institut-Ramon-LlullFrancesc Serés (Saidí [Baix Cinca], 1972), ha estat nomenat nou director de l‘Institut Ramon Llull per pat de La Junta Rectora de l’IRL celebrada aquest dimecres, 30 de juny. L’escriptor substituirà Iolanda Batallé, que ha ocupat el càrrec des de setembre de 2018.

Francesc Serés va néixer el 1972 a Saidí (Baix Cinca). És escriptor i professor i una de les veus narratives més importants del panorama literari català contemporani. Va estudiar Belles Arts (1996), Antropologia a la Universitat de Barcelona (1998) i disposa del Grau de Suficiència Investigadora per la Universitat Pompeu Fabra, on va impartir classes d’Història de l’Art.

Des de 2016 és director de les Residències Faberllull, residències d’arts, ciències i humanitats, amb seus a Olot i Andorra, per on han passat centenars de residents provinents dels cinc continents i disciplines tan diverses com la robòtica, els estudis religiosos, la dansa, la teoria matemàtica, els estudis culturals o la pedagogia, i des de desembre de 2018 és el Director de l’Àrea de Creació de l’Institut Ramon Llull. Aquestes residències van néixer a Olot de la mà de Serés i el batlle actual de la capital de la Garrotxa, Pep Berga.

Com a escriptor, és autor d’Els ventres de la terra (2000), L’arbre sense tronc (2001) i Una llengua de plom (2002), trilogia posteriorment publicada amb el títol De fems i de marbres (2003).

Després va escriure el llibre de contes La força de la gravetat (2006), que li va valdre el Premi Nacional de Literatura. El llibre de cròniques La matèria primera (2007) va rebre el Premi Octavi Pellissa (2004). També, ha publicat Caure amunt. Muntaner, Llull, Roig (2008), Contes russos (2009), Premi Ciutat de Barcelona de Narrativa i Premi de la Crítica Serra d’Or i La pell de la frontera, entre d’altres.

La seva darrera publicació és La casa de foc –que es desenvolupa a la Garrotxa–, Premi Proa 2020.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí