Quan la Fira Internacional de Llibre de Guadalajara va tancar les portes el 2019, ningú es va imaginar que una pandèmia allunyaria els seus visitants del recinte firal de manera tan intempestiva: el 2020 la pandèmia va forçar a organitzar una edició en línia de la Fira deixant salons i passadissos en absolut silenci. Quatre anys després, l’escenari és molt diferent: a la seva edició 38 i sota el lema «Camí d’anada i tornada» proposat per Espanya, el país convidat d’honor, la FIL va excedir amb escreix tota expectativa, en ser visitada per 907.300 persones.

El rector general de la Universitat de Guadalajara, Ricardo Villanueva Lomelí, va agrair als mitjans nacionals, periodistes i als influencers per la cobertura de la fira, ja que gran part de l’èxit té a veure amb la gran difusió que se li dóna. Després, va agrair a la delegació d’Espanya per l’oferta i el desplegament que el govern espanyol va fer a través de la gastronomia, la música i el pensament; també va agrair als escriptors, acadèmics, artistes, polítics i intel·lectuals que van assistir-hi, però més que res als lectors.

Va recordar que les primeres fires amb Raúl Padilla com a president van ser fàcils de gaudir i que els últims dos anys sense ell van ser més complexos, tot i que va destacar que va ser gratificant continuar ara amb la rectora electa Karla Planter i amb José Trinidad Padilla com a president de la Fira. “La FIL aquest any va trencar tots els rècords que té la Fira”, va dir Villanueva Lomelí.

Marisol Schulz Manaut, directora de la FIL, va dir que l?edició 38 ha estat tot un èxit. «Les persones han respost amb entusiasme a la trobada amb els llibres des del primer dia», i va afegir que els que van anar a la FIL van poder visitar els estands dels 2.769 segells editorials que, procedents de 64 països, es van convertir en «el punt de trobada perfecta entre els llibres i els seus lectors; que s’ha traduït en un nombre més gran de vendes, segons ens han donat a conèixer els nostres amics editors». Schulz Manaut també va destacar la presència dels 18.100 professionals, entre editors, bibliotecaris, dissenyadors, traductors… que es van reunir a la FIL.

En fer un recorregut per les activitats realitzades durant nou dies, Schulz Manaut va destacar la visita dels dos premis Nobel, Abulrazak Gurnah i Morten Peter Medal; del Premi Formentor 2024, László Krasznahorkai; del Premi FIL de Literatura en Llengües Romances, Mia Couto; de la guanyadora del Premi Sor Juana, Gabriela Cabezón Cámara, a més d’escriptors que cada any acudeixen a la Fira com Benito Taibo, Mónica Lavín, Antonio Ortuño, Rosa Beltrán, Guillermo Arriaga i Jorge Volpi, per citar alguns dels 880 autors que es van donar cita a Guadalajara.

La directora de la Fira també va informar que l’espai dedicat a les infàncies, FIL Nens, va rebre 194.239 persones, que van participar a 1.506 sessions de tallers. Del total d?assistents, 28.390 persones van presenciar els 23 espectacles del programa. Marisol Schulz Manaut va tancar la seva intervenció amb una menció especial per «agrair la tasca de tot el Comitè Organitzador que, al llarg de l’any, però sobretot aquests nou dies i nou nits, literalment, treballa sense parar per fer possible la màgia de la FIL».

La xifra de visitants va ser donada a conèixer per José Trinidad Padilla López, president de la FIL Guadalajara, que va assenyalar que la recuperació en el nombre de visitants «és producte del treball de moltes persones en benefici de les i els lectors, que han respost de manera inigualable a la cita amb la FIL». A la seva primera roda de premsa com a president de la Fira, Padilla López va donar les gràcies a la rectora electa de la Universitat de Guadalajara, Karla Planter Pérez, «per la confiança dipositada al seu servidor. Per raons òbvies, la designació és per a mi tot un honor del qual em sento profundament agraït». També va dir que se suma a l’equip de Marisol Schulz, directora de la FIL, amb l’objectiu de treballar «perquè aquesta Fira, fundada per Raúl Padilla López i producte de les voluntats de milers de persones, segueixi creixent i es constitueixi com un agent de canvi per a la indústria editorial iberoamericana».

Sergio Ramírez, curador del programa literari de la Delegació d’Espanya, va agrair la culminació de la feina que va prendre gairebé dos anys. Es va tractar un projecte d’Estat que només va ser possible per la participació del Ministeri de Cultura d’Espanya, Acció Cultural Espanyola i l’Institut Cervantes, així com el Gremi d’Editors de Catalunya, el Fòrum Edita i l’Agència Espanyola de Cooperació i Desenvolupament així com la Fundació Max Aub.

Parlant de xifres de la Delegació Espanyola, van participar més de 300 persones si se suma el Fòrum FIL i els artistes. “És la delegació més gran d’un país convidat fins ara”.

Immaculada Ballesteros, directora de Programació d’Acció Cultural Espanyola, va completar la informació de Sergio Ramírez en destacar que el programa cultural presentat a la FIL va ser producte d’un procés molt llarg de selecció a través d’experts per identificar els artistes, mostrar la diversitat de el seu país i les seves llengües. Van comptar amb la presència de Rodrigo Cuevas, Premi Nacional de les Músiques Actuals a Espanya; Ruper Ordorika, que va cantar en basc; i Miguel Poveda, que també va cantar en català diumenge a la nit.

El cicle de cinema Del paper a la pantalla va tenir dues adaptacions i van portar tres exposicions a l’Institut Cultural Cabañas, al Museu de les Arts de la UdeG (Musa) i al Museu d’Art de Zapopan, mateixes que continuaran algunes setmanes més. Va manifestar que s’enorgulleixen de l’èxit de la FIL i se’n van amb la satisfacció d’haver treballat amb professionals d’alt nivell, alhora que va desitjar el millor a la delegació de Barcelona.

Així, després de nou intensos dies d’activitats, la FIL Guadalajara tanca la seva edició 38 i, alhora, es declara a punt per rebre, del 29 de novembre al 7 de desembre de l’any que ve, Barcelona com a ciutat Convidada d’Honor de la edició 2025.

Els números preliminars de la FIL 2024

Sempre en comparació de l’any anterior, el balanç preliminar de la FIL 2024 mostren no només un èxit rotund sinó xifres rècord a la història de l’esdeveniment. Així, podem comprovar com el públic assistent va augmentar un 5%, mentre que els 2763 segells editorials presents a la FIL representen un creixement percentual d’un 11,9% respecte a l’any anterior, provinents de 64 països, 3 més que el 2023.

Les xifres de professionals també van augmentar, en aquest cas, un 4% amb 18.100 professionals del sector acreditats. Tot i això, si parlem d’agents literaris, aquest percentatge s’eleva fins a un 47,27%, arribant als 162 enfront dels 110 del 2023, i reafirmant la importància de la FIL de Guadalajara com a epicentre de negocis del sector editorial del llibre a espanyol.

També és molt significatiu el creixement de la cobertura de la FIL, amb 849 mitjans de comunicació acreditats en aquesta edició 2024, un 68,45% més que l’any anterior, representats per 2.714 periodistes, entre ells el que escriu aquesta nota, un 28 ,44% més que a l’edició passada.

Article publicat a PublishNews, clica aquí per accedir-hi