La presència de Sharjah com a convidat d’honor es posposa fins al 2022

FIL-GuadalajaraPer recomanació de la Sala de situació en Salut per COVID-19 de la Universitat de Guadalajara, la 34a edició de la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara se celebrarà de manera virtual, del 28 de novembre al 6 de desembre amb una sèrie de continguts digitals literaris, acadèmics i de divulgació científica, a més d’un mercat de llibres i una plataforma de negocis per als professionals de la indústria editorial. El programa d’activitats es presentarà a finals d’octubre.

«2020 ha estat un any difícil en tots els àmbits de la vida pública. Per a la FIL Guadalajara és un any de contrastos. D’una banda, tindrem l’enorme alegria de rebre, el proper 16 d’octubre el Premi Princesa d’Astúries de Comunicació i Humanitats», va dir en conferència de premsa Raúl Padilla López, president de la FIL, que va recalcar que, d’altra banda,«és l’any de la pandèmia, el que ens ha imposat noves formes de relacionar-nos i les repercussions han afectat, també a tota la cadena del llibre».

La conferència va ser presidida per Ricardo Villanueva Lomelí, rector general de la Universitat de Guadalajara, Juan Luis Arzoz Arbide i Alejandro Ramírez, president i director de la Cambra Nacional de la Indústria Editorial Mexicana (CANIEM), a més de Raúl Padilla López i Marisol Schulz Manaut, president i directora de la FIL. També va participar mitjançant un vídeo pregravat, Ahmed A l’Ameri, president de la Sharjah Book Authority.

Aquesta serà la primera vegada que la FIL, fundada el 1987 per la Universitat de Guadalajara no se celebrarà de manera presencial a Expo Guadalajara, que l’any passat va reunir més de 828,266 visitants, 800 autors, 20 mil professionals del llibre i 2.417 segells editorials de 48 països, amb la presència cultural i literària de l’Índia com a país convidat d’honor. «Estem segurs que, encara amb un format virtual la FIL seguirà sent una festa de la lectura, un senyal d’identitat per a Guadalajara i Mèxic, així com un referent cultural a tot el món», va afegir el president de la FIL.

Marisol Schulz Manaut, directora de la FIL va manifestar que el comitè organitzador de la FIL «ha treballat com mai» perquè des del principi es van projectar tres possibles escenaris per planificar l’edició d’aquest any, però va reconèixer que la decisió, tot i que sensata i responsable, «és dolorosa» per a tot l’equip. Va destacar la importància de donar-li seguiment a la FIL de forma virtual, ja que amb això es contribuirà per donar suport a la indústria editorial, «perquè més enllà de tot el negoci editorial, és una gran festa de el llibre».

Aquesta edició especial de la fira serà transmesa mitjançant la pàgina web de la Fira i les seves xarxes socials, a més de Canal 44 i altres mitjans públics de Mèxic i Amèrica Llatina. A més de diàlegs i conferències amb grans figures de la literatura i el pensament, es contemplen continguts creats especialment per a la seva difusió en línia i que permetran conèixer un costat més íntim d’una trentena d’autors llatinoamericans, mitjançant un recorregut per les seves biblioteques personals. Per FIL Nens es van dissenyar 10 tallers que s’oferiran en línia i tindran diverses sessions durant els nou dies de FIL. Els nens rebran a casa seva una caixa -emblema de FIL nens- amb els materials que, via remota treballaran amb els talleristes. Sobre les dinàmiques de participació en aquest i altres programes s’informarà en els propers dies.

En l’àmbit professional i de negocis es van crear diverses eines, totes gratuïtes per donar suport als expositors registrats el 2019 i 2020. Una d’elles és el mercat de llibres, que des de la pàgina web de la FIL permetrà que els lectors arribin als títols dels segells editorials que habitualment participen a la fira mitjançant les seves botigues o llibreries físiques i en línia. La plataforma FIL Negocis, per la seva banda serà un lloc destinat als professionals, en què podran accedir a diàlegs, estadístiques i notes relacionades amb la indústria editorial, a més de generar, mitjançant un catàleg viu de drets d’autor i un directori d’agents , editors i altres actors de la cadena de el llibre, intercanvis comercials amb els seus parells d’altres països.

Juan Luis Arzoz, president de la Cambra Nacional de la Indústria Editorial Mexicana va reiterar que els editors mexicans sempre donaran suport a la FIL Guadalajara per a benefici del gremi. Així mateix, ha considerat que realitzar la FIL de manera virtual té alguns avantatges perquè serà «una experiència enriquidora per a tots els editors i romandrà com una forma d’actuar». Per la seva banda, el rector Ricardo Villanueva Lomelí va reconèixer que «la indústria editorial a nivell mundial està sent colpejada i la indústria mexicana també», però va reiterar que la compra de 68 milions de pesos (2,68 milions d’euros), que la xarxa de biblioteques de la Universitat fa any rere any als expositors de la FIL Guadalajara, no només es manté, sinó que es buscaran alternatives per augmentar i «enfortir les compres de llibres en 2020, 2021 i 2022 i així donar suport a la indústria editorial».

«Amb els nostres amics de l’Emirat de Sharjah vam acordar reprogramar la seva participació com a convidats d’honor per a l’any 2022, en la certesa compartida que és un interès comú que acudeixin a Guadalajara amb una rica mostra presencial de la literatura, la indústria editorial, el pensament i la cultura àrabs», va explicar Raúl Padilla López. «És un honor i emocionats de ser els convidats d’honor de la Fira de el Llibre de Guadalajara de 2022», va exposar per la seva banda Ahmed A l’Ameri, president de la Sharjah Book Authority, que va afegir: «encara que hem d’esperar una mica més, estem segurs que la fira ens deixarà gratíssims records i un amor més profund per la lectura i la cultura, Sharjah per a Mèxic. Estarem esperant, amb emoció, veure’ls aviat».

Més informació: