Edita Barcelona 2016

Imatge de la sessio inaugural al Saló de Cent de l’Ajuntament amb tots els ponents. Al centre de la imatge el Tinent d’Alcalde Jaume Collboni, amb el president de Grupo Planeta, Jose Creuheras a la seva esquerra, i a la seva dreta el rector de la UPF Jaume Casals i el president del Gremi, Patrici Tixis.

El Fòrum Edita Barcelona, organitzat pel Gremi d’Editors de Catalunya i per la Universitat Pompeu Fabra, que es va celebrar del 6 al 8 de juliol, va ser un èxit. La primera edició del Fòrum va comptar amb 230 inscrits i la participació de 30 ponents que al llarg dels tres dies van debatre sobre els principals problemes del sector sota el títol de «Renovació i estratègies al món del libre».

El Fòrum, que va comptar amb el patrocini de l’Ajuntament de Barcelona i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Cultura, Cedro i la Federación de Gremios de Editores de España, es va inaugurar al Saló de Cent de l’Ajuntament amb la presència del Tinent d’Alcalde Jaume Collboni i el Rector de la UPF, Jaume Casals. La conferència inaugural va ser a càrrec del president del Grupo Planeta, José Creuheras, «Estratègies i renovació en el món del llibre» i es va clausurar amb la conferència de Carme Riera, escriptora, acadèmica i presidenta Cedro «En defensa de la propietat intelectual».

El Fòrum va comptar amb diversos ponents de talla internacional, com Richard Charkin, director de Bloomsbury i president de l’Associació Internacional d’Editors (IPA), que va mantenir una conversa inaugural sobre l’estat de salut del món de l’edició i els reptes de present i futur del sector amb Daniel Fernández, director general d’Edhasa i president de la Federación de Gremios de Editores de España.

Edita Barcelona 2016

Richard Charkin i Daniel Fernández, amb el moderador Toni Iturbe a la dreta

També va destacar la presència de Sean O’Keeffe (Liberties Press) i Ron Grosset (Waverley Books), que van fer juntament amb Marina Espasa, coordinadora de Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO, una taula rodona titulada “Biodiversitat editorial i ciutats creatives de la Unesco”.

Entre els objectius del Fòrum Edita Barcelona ha estat servir de plataforma regular per debatre els principals reptes del sector; de fomentar l’intercanvi d’idees i la relació entre professionals de l’àmbit editorial; i de consolidar el paper de Barcelona com a capital internacional del llibre i de l’edició; objectius que han estat assolits en el decurs de les sessions.

El Fòrum va estar co-dirigit per Javier Aparicio, creador i director del Màster en Edició de la UPF-School of Managmenet, Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya, i Sergio Vila-Sanjuán, periodista cultural, escriptor i historiador del món del llibre. En les seves paraules de cloenda, Vila-Sanjuán va dir que  “l’escenari editorial és més viu que mai, tot i els problemes que tenim“, afegint que “El Fòrum Edita Barcelona s’ha demostrat necessari, i esperem celebrar la segona edició l’any vinent“.

Edita Barcelona 2016

Algunes de les frases dels ponents de la jornada:

  • «La pirateria és més que una petita entremaliadura , és un robatori, un atemptat a la creació intel·lectual», José Creuheras
  • «Els editors estem estables dins de la gravetat», Daniel Fernández
  • «Els editors han de recuperar la confiança dels lectors», Richard Charkin
  • «No puc competir amb grans editorials en diners, però sí en promoció dels llibres que edito», Jan Martí
  • «Cal tractar el llibre català com una excepció cultural», Albert Pèlach
  • «L’edició necessita segells petits on la creativitat estigui per sobre de la mida», Joaquim Palau
  • «Els editors estan canviant molt més que els agents», Claudio López Lamadrid
  • «La missió dels editors de Literatura Infantil i Juvenil és canviar el món a millor», Reina Duarte
  • «Cal publicar bé i publicar poc perquè hi hagi coherència en el catàleg», Luis Solano
  • «El llibre segueix sent el principal circuit per a la circulació d’idees», Joan Tarrida
  • «El 98 per cent d’accés digital pirata als nostres llibres s’ha fet a través de Google», Núria Cabutí
  • «Disposar d’un sistema de protecció fort és l’única garantia del nostre sistema cultural», Carme Riera

Més informació: