El Fòrum Edita Barcelona, organitzat pel Gremi d’Editors de Catalunya i per la Universitat Pompeu Fabra, que es va celebrar del 6 al 8 de juliol, va ser un èxit. La primera edició del Fòrum va comptar amb 230 inscrits i la participació de 30 ponents que al llarg dels tres dies van debatre sobre els principals problemes del sector sota el títol de «Renovació i estratègies al món del libre».
El Fòrum, que va comptar amb el patrocini de l’Ajuntament de Barcelona i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Cultura, Cedro i la Federación de Gremios de Editores de España, es va inaugurar al Saló de Cent de l’Ajuntament amb la presència del Tinent d’Alcalde Jaume Collboni i el Rector de la UPF, Jaume Casals. La conferència inaugural va ser a càrrec del president del Grupo Planeta, José Creuheras, «Estratègies i renovació en el món del llibre» i es va clausurar amb la conferència de Carme Riera, escriptora, acadèmica i presidenta Cedro «En defensa de la propietat intelectual».
El Fòrum va comptar amb diversos ponents de talla internacional, com Richard Charkin, director de Bloomsbury i president de l’Associació Internacional d’Editors (IPA), que va mantenir una conversa inaugural sobre l’estat de salut del món de l’edició i els reptes de present i futur del sector amb Daniel Fernández, director general d’Edhasa i president de la Federación de Gremios de Editores de España.
També va destacar la presència de Sean O’Keeffe (Liberties Press) i Ron Grosset (Waverley Books), que van fer juntament amb Marina Espasa, coordinadora de Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO, una taula rodona titulada “Biodiversitat editorial i ciutats creatives de la Unesco”.
Entre els objectius del Fòrum Edita Barcelona ha estat servir de plataforma regular per debatre els principals reptes del sector; de fomentar l’intercanvi d’idees i la relació entre professionals de l’àmbit editorial; i de consolidar el paper de Barcelona com a capital internacional del llibre i de l’edició; objectius que han estat assolits en el decurs de les sessions.
El Fòrum va estar co-dirigit per Javier Aparicio, creador i director del Màster en Edició de la UPF-School of Managmenet, Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya, i Sergio Vila-Sanjuán, periodista cultural, escriptor i historiador del món del llibre. En les seves paraules de cloenda, Vila-Sanjuán va dir que “l’escenari editorial és més viu que mai, tot i els problemes que tenim“, afegint que “El Fòrum Edita Barcelona s’ha demostrat necessari, i esperem celebrar la segona edició l’any vinent“.
Algunes de les frases dels ponents de la jornada:
- «La pirateria és més que una petita entremaliadura , és un robatori, un atemptat a la creació intel·lectual», José Creuheras
- «Els editors estem estables dins de la gravetat», Daniel Fernández
- «Els editors han de recuperar la confiança dels lectors», Richard Charkin
- «No puc competir amb grans editorials en diners, però sí en promoció dels llibres que edito», Jan Martí
- «Cal tractar el llibre català com una excepció cultural», Albert Pèlach
- «L’edició necessita segells petits on la creativitat estigui per sobre de la mida», Joaquim Palau
- «Els editors estan canviant molt més que els agents», Claudio López Lamadrid
- «La missió dels editors de Literatura Infantil i Juvenil és canviar el món a millor», Reina Duarte
- «Cal publicar bé i publicar poc perquè hi hagi coherència en el catàleg», Luis Solano
- «El llibre segueix sent el principal circuit per a la circulació d’idees», Joan Tarrida
- «El 98 per cent d’accés digital pirata als nostres llibres s’ha fet a través de Google», Núria Cabutí
- «Disposar d’un sistema de protecció fort és l’única garantia del nostre sistema cultural», Carme Riera
Més informació:
- Podeu veure tota la informació del Fòrum, cròniques dels actes i galeries de fotos a la pàgina web del Fòrum Edita, clicant aquí.