Entrevistem a l’Editorial Flamboyant sobre la seva participació a la 60a edició de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya celebrada la setmana passada.

La missió de l’Editorial Flamboyant és contribuir al desenvolupament i la riquesa intel·lectual dels nens a través de la creació d’obres de qualitat que despertin la seva imaginació i la seva sensibilitat artística, fomentin la seva empatia, enriqueixin els seus punts de vista i els ajudin al seu creixement personal.

Alhora la seva missió és afavorir el desenvolupament sostenible i el respecte pel Medi Ambient.

Com valoreu l’experiència d’haver anat a la Fira? Què ha estat el més destacable que heu vist?

L’experiència, com sempre, ha estat fantàstica. Ja fa molts anys que anem a Bolònia i sempre quedem encantades. Per una banda, la Directora editorial, té l’oportunitat de veure tendències i de reunir-se amb editorials estrangeres per comprar llibres en traducció i, per l’altra, jo mateixa (Eva Jiménez) i la persona que teim a Flamboyant gestionant la venda de drets estrangers, contractem taula al Gremi per mostrar el nostre catàleg de producció propia als nostres clients estrangers. Aquest any hem fet un total de 90 reunions per vendre drets i creiem que el resultat ha estat molt positiu.  En el meu cas, no he vist gaire cosa perquè he estat tancada a l’estand de Catalunya!

De què creieu que us pot servir a vosaltres en concret?

Tal i com he comentat, ens serveix tant per veure tendències, com per comprar títols que volguem traduïr, com per vendre drets i exportar la feina d’autors catalans fora de les nostres fronteres. Per nosaltres, aquest és un pilar fonamental del nostre negoci.

Quina percepció heu tingut que es té a fora del sector editorial català?

La percepció que tenen les editorials de fora del sector català, sobretot de l’infantil, és que hi ha una producció de moltíssima qualitat i talent, que hi ha molts il·lustradors i autors fent una feina molt potent, i moltes editorials fent molts esforços, i d’èxit, per vendre-ho fora. Amb els anys, hem vist com cada vegada rebem més interès dels editors internacionals.

Què penseu que es podria fer per potenciar la internacionalització de les editorials catalanes?

En aquests moments penso que hi ha moltes ajudes, tant per part de l’Institut Ramon Llull com també del Ministerio de Cultura. Hi ha ajudes per anar a fires, per enviar a autors a fer promoció fora, per fer materials promocionals, per traduïr textos per poder oferir-los, etc. Però també és cert que perquè les editorials puguin dedicar-se a la seva internacionalització tenen que tenir una situació més o menys estable al mercat propi, perquè calen no només recursos econòmics per internacionalitzar-se sinó personal i temps!