Entrevistem a l’editora Aissata M’ballo de Amsterdam Llibres sobre la seva participació a la Fira del Llibre de Londres celebrada del 18 al 20 d’abril a Londres.

La London Book Fair es considera el certamen del llibre més important de primavera en el calendari editorial internacional. La Fira és exclusivament professional i amb un marcat caràcter comercial, especialitzada en la venda de drets i distribució de continguts a través de diversos canals: impresos, d’àudio, de TV, de cinema i/o digitals. És una oportunitat única per explorar, comprendre i aprofitar les innovacions que estan configurant el món editorial del futur.

Sobre l’editorial:

Les bones històries ens connecten

Aquest és el lema que ens fa moure i seguir fent créixer Amsterdam. Amb la celebració del nostre desè aniversari vam renovar la imatge afegint-hi al logotip una casa que recorda els típics edificis de la ciutat europea que ens dona nom, Amsterdam. Aquesta és ja tota una declaració d’intencions: volem ser una casa per als lectors i lectores que desitgen explorar nous canals a la imaginació.

El nostre equip treballa amb força i il·lusió per tirar endavant, conjuntament, un projecte editorial ambiciós i arrelat al territori més pròxim. Davant dels canvis en el context editorial de l’última dècada, la voluntat a Amsterdam és ferma: volem esdevenir un pol d’atracció del talent literari del nostre país i descobrir propostes internacionals que desperten, generen i consoliden l’hàbit lector en la nostra llengua.

L’any 2007 naixia el nostre segell de ficció amb la publicació en català de l’exitosa novel·la de Khaled Hosseini, Mil sols esplèndids, que ha arribat a més de 12.000 lectors en català. D’aleshores ençà, hem publicat més de 200 obres escrites per autors d’èxit internacional com Camilla Läckberg, Toni Morrisson, Colm Tóibin o Agota Kristof, passant per plomes de gran trajectòria a casa nostra com Màrius Serra, Carme Martí, Marc Pastor o Milena Busquets, fins a noves veus que mereixen ser descobertes com Laura Pinyol, Anna Punsoda o Marc Cerrudo.

Aissata M’ballo, editora a Amsterdam Llibres

Com valoreu l’experiència d’haver anat a la Fira? Què ha estat el més destacable que heu vist?

Valorem l’experiència de la Fira molt positivament! Ha estat molt agradable tenir uns dies per retrobar-nos amb agents literaris i editors estrangers amb qui solem tenir molt contacte per email però no tant en persona.

Enguany entre les coses més destacables que hem vist hi ha la selecció de Best of Young British Novelists de la revista GRANTA, que anuncia cada deu anys i que aquest cop l’anunci ha coincidit amb els dies previs a la Fira.

De què creieu que us pot servir a vosaltres en concret?

D’una banda, la Fira ens serveix sobretot per enfortir relacions que ja tenim amb altres interlocutors estrangers del sector del llibre (agents literaris, autors, editors…), així com crear i establir nous vincles amb altres interlocutors (en altres paraules, fer networking).

D’altra banda, també ens va molt bé per detectar noves tendències literàries, noves veus emergents i sobretot per continuar donant a conèixer el nostre projecte editorial a l’estranger.

Quina percepció heu tingut que es té a fora del sector editorial català?

La percepció que tenim és que el sector editorial català des de fora es veu com un sector emergent, una font de talent literari cada cop més interessant per traduir.

N’és testimoni, per exemple, que Boulder, d’Eva Baltasar, hagi entrat a la shortlist de l’International Booker Prize 2023 (és el primer llibre en català en ser-hi nominada!), una fita que es va anunciar a la Fira, de fet.

Què penseu que es podria fer per potenciar la internacionalització de les editorials catalanes?

Creiem que les trobades entre editors estrangers, agents literaris i editors catalans al nostre territori, com per exemple la Llull Fellowship (organitzades per l’Institut Ramon Llull) contribueixen molt a potenciar la internacionalització no només de les editorials catalanes, sinó també de l’obra publicada originalment en català, susceptible de ser traduïda a l’estranger.

Propiciar més trobades entre editors estrangers, agents literaris estrangers i editors catalans al nostre territori.