Avui entrevistem a Arianna Squilloni, fundadora i editora de l’editorial A Buen Paso, i que enguany celebra 15 anys d’existència.
Arianna Squilloni és una cercadora de tresors i facilitadora de meravelles. Va néixer a Itàlia i hi va estudiar filologia llatina i grega. Es va especialitzar en edició i gestió editorial i des del 2002 viu a Barcelona. Va treballar per a l’editorial Thule fins a 2007, impulsant la col·lecció de llibres àlbum Trampantojo. El 2008 va iniciar el seu projecte personal a través de l’editorial A buen paso, una editorial amb esperit propi, llibres desafiadors i de vegades incòmodes, llibres plens de natura, refugis i herois impossibles.
A Buen Paso representa un caminar de manera lleugerament accelerada i és que hi ha tant per veure, conèixer i descobrir en aquest món que, empesos per la curiositat, no podem deixar de caminar.
Sense córrer, això sí, que després hom ho perd tot, i és que la velocitat real d’un anar a bon pas és també relativa: a l’entorn, a l’ambient, a la velocitat del pensament que acostuma a ser pausat i necessita espais de silenci per condensar-se.
Espais que el llibre àlbum proporciona precisament a través de la unió poètica d imatges i paraules.
A A Buen Paso creiem que una vida es pot regir segons tres coordenades bàsiques: en obrir els ulls ens trobem en un món per descobrir. I no estem sols, sinó que ens trobem envoltats per moltes altres persones, amb qui compartim aquest lloc fascinant que és la Terra. Cadascú intenta ser feliç en el temps que li ha tocat viure, compatible amb les circumstàncies i l’entorn. Perquè pel simple fet d’existir, cadascú té la seva part de responsabilitat envers aquest món.
Publicar llibres per a nens és la manera que les persones i els autors de A buen paso coneixen per tractar de ser feliços. I també representa la nostra part de responsabilitat social. A través de la unió de paraules i imatges busquem comprendre les persones i mantenir viva a cada lector la curiositat per aquest món i la seva bellesa.
D’alguna manera ens agrada pensar que els llibres A Buen Paso contribueixen a crear lectors lliurepensadors, persones curioses i intrèpides.
Quan i per què neix la vostra editorial?
A buen paso neix perquè crec que sé fer llibres i llibres per a nens i nenes en concret. Llibres que juguin amb paraules i imatges. També crec que publicar llibres és una acció moralment important i no volia haver d’obeir a un departament de vendes que podia condicionar la manera d’escollir els projectes de l’editorial. L’ordre de les meves accions és primer trobar allò que m’agrada i que vull publicar i, després, espavilar-me per aconseguir vendre’l. Per aquest raó necessitava treballar en una editorial independent que tingués un cost estructural ben petit.
Com valoreu l’evolució dels anys de vida de l’editorial? Creieu que heu assolit els objectius que us proposaveu quan es va fundar?
Sí, és curiós dir que sí, amb tranquil·litat (en realitat amo dubtar, sempre), però és així: crec que A buen paso ha aconseguit proposar-se com a editorial per a caminants curiosos que s’estimen les persones, la vida, el medi ambient i que juguen amb els codis comunicatius, tot buscant sorpresa, humor, enginy i molta tendresa.
Com valoreu l’evolució del món del llibre en català en aquests anys?
És un mercat al que li agraden llibres que fan pensar, llibres que sorprenen, llibres que engresquen el lector. Al menys a l’àmbit dels llibres àlbum per a nenes i nens. I és un mercat que s’ha donat a conèixer a la resta del món. Hi ha creadors i creadores amb talent i una fantàstica formació. Hi ha moltes llibreries que recomanen amb intel·ligència i fan comunitat amb la gent del seu barri o de la seva ciutat. I això és una sort immensa.
Quins son els vostres reptes de futur per als propers anys?
Seguir fent llibres a bon pas, protegint l’espai mental seguir pensant, observant, tafanejant pel món. Resistir-me al miratge d’aquest temps que et diu que has de córrer, arribar primer. Prefereixo seguir caminant de manera pausada pels camins de la vida, parant-me cada cop que alguna cosa em cridi l’atenció.