Article publicat a VilaWeb el 2 d’agost de 2022. Fes clic per veure l’article original

Entrevistem el director editorial del Grup 62, que fa balanç d’aquest primer semestre de l’any i parla de les perspectives per a la tardor i d’algunes novetats editorials

Emili Rosales, director editorial del Grup 62, analitza el moment que viu el sector. El trobem molt optimista, després d’un 2021 en què la facturació ha estat de rècord, 8% de creixement respecte del 2019, que ja havia estat un bon any, i en el cas del Grup 62, l’augment arriba al 9%. Quan diu que el 2021 ha estat un any excepcional es refereix al fet que la facturació de l’edició en llengua catalana és al voltant dels 75 milions. Unes xifres assolides tan sols en llibreries i sense incloure el llibre de text. També diu que el llibre n’ha sortit reforçat, de la crisi del 2020: “El llibre resisteix en les pitjors situacions. Ara més que abans.” I, finalment, rebla l’optimisme situant la literatura catalana en un nivell de Lliga de Campions, respecte de la qualitat literària dels seus autors, nombre d’edicions, nombre de traduccions al català i del català a més llengües.

I enmig d’aquesta anàlisi gairebé eufòrica, amb Emili Rosales també parlem d’algunes de les novetats que el Grup 62 editarà després de l’estiu, del setembre al novembre, amb noms com ara el de Maria Barbal, Ramon Solsona, Jordi Coca i Francesc Serés.

Comencem fent un balanç del primer semestre del 2022. Com ha anat?
—Venim del 2021, un any extraordinari, que va ser de reacció al 2020. Cap a final del 2020 ja es va veure que començàvem una recuperació i el 2021 ha estat un any de rècord. I enguany va començar amb xifres de vendes molt altes encara i el Sant Jordi ha estat molt bo, però el furor que hi havia s’ha anat calmant.

El missatge és que després d’un any excepcional arriba l’estabilització?
—Sí, i, així i tot, ara ens trobem xifres de facturació més altes que no les de l’any 2019. Per prudència, diem que és un any d’estabilització, perquè si al final és un any tan bo com el 2021, podrem estar molt contents.

Quan dieu que el 2021 ha estat un any excepcional, a què us referiu?
—Si parlem de xifres de venda de llibres en català, han estat d’un 8% més que l’any 2019, que ja havia estat un any bo. En el cas del Grup 62, és una mica més alt, un 9% i, per tant, és el millor any de la història editorial recent. Ens hem de remuntar a xifres d’abans de la crisi del 2008.

A què ho atribuïu? Quina és la raó d’aquest creixement?
—Hi ha un factor d’hàbit, de manera de viure, i un altre més profund. M’agradaria pensar que el més profund romandrà. És a dir, durant molts mesos del 2021 la gent tenia limitades les activitats de lleure i culturals que podia fer. La lectura va ser la manera triada per moltíssima gent per a passar aquestes estones. Però vull pensar que això ha fet que algunes d’aquestes moltíssimes persones que es van abocar a la lectura s’han quedat com a lectors habituals. Han descobert que és un refugi.

En aquesta anàlisi, en concret del Grup 62, hi trobo a faltar el fet que l’any 2021 es van publicar llibres d’autors consolidats i d’uns altres de molt mediàtics. Això també devia fer pujar les vendes.
—Aquesta és la part més encoratjadora. El Grup 62, que es basa a publicar tota mena de llibres en diferents registres, es troba amb la bona acollida de la traducció de Safo o dels Quartets d’Alexandria, fins a la gran acollida d’una autora de llarg recorregut com és Maria Barbal, que ha tingut l’èxit més gran des de Pedra de tartera, amb Tàndem; o la tornada de Jaume Cabré, amb una novel·la singular, breu; o els èxits de literatura internacional diversos, o l’auge de la literatura juvenil; amb uns quants autors nous que han aconseguit un públic ampli com ara Carlota Gurt i Laura Gost. Veiem que hi ha un creixement general de la lectura. L’èxit de Gabriel Ferrater i els volums d’Obra Completa de Joan Fuster… Ens fa feliços veure que tots aquests registres tan diferents han tingut tan bona acollida.

Si vols llegir l’article sencer clica aquí