Article de José Durán Rodríguez
Conclou la consulta pública del Ministeri de Cultura sobre el Reial decret per regular la concessió de llicències col·lectives ampliades per a l’explotació massiva d’obres protegides per drets de propietat intel·lectual per al desenvolupament de models d’intel·ligència artificial.
Dimarts 10 de desembre va vèncer el termini donat pel Ministeri de Cultura per a la presentació d’aportacions sobre el projecte de Reial Decret amb què es pretén regular la concessió de llicències col·lectives ampliades per a l’explotació massiva d’obres i prestacions protegides per drets de propietat intel·lectual per al desenvolupament de models d’Intel·ligència Artificial (IA) d’ús general.
Escriptors, il·lustradors, artistes o creadors de contingut el treball dels quals pugui ser utilitzat per al desenvolupament de models d’IA generativa estaven convocats per donar la seva opinió sobre aquest projecte legislatiu que pretén facilitar la concessió d’autoritzacions no exclusives per a l’ús amb aquesta finalitat del repertori que manegen les entitats de gestió de drets. És a dir, facilitar que la SGAE, per exemple, concedeixi, sota determinats supòsits, autoritzacions per a l’explotació d’obres i prestacions en nom dels titulars de drets, amb independència que aquests hagin autoritzat o no l’entitat a fer-ho, és a dir , en absència dautorització expressa per part daquests titulars de drets.
I aquests titulars de drets han respost a la proposta del ministeri. L’artista gràfic Luis NCT ha fet públic el text que ha remès, en què expressa que el projecte de Reial Decret suposa “posicionar-se inequívocament del costat del genocidi cultural, de la destrucció de llocs de treball presents i futurs, de la debilitació del teixit cultural i artístic, i de la degradació de la salut mental de tots els creadors”. Segons la seva opinió, el ministeri, amb aquesta proposta, està recolzant “un sistema en què la ment humana, supeditada a l’ús de ‘eines’ que no ajuden sinó que substitueixen part dels processos mentals, es veurà debilitada generació rere generació”.
El guionista de còmic El Torres també ha compartit a xarxes socials la seva aportació sobre el projecte legislatiu. Després de recordar les condicions d’extrema precarietat en què viuen els que es dediquen al còmic a Espanya, aquest guionista deixa anar als responsables del ministeri que “vostès pretenen que les meves creacions i les de molts altres companys serveixin per alimentar una maquinària tecnològica que em deixarà sense la poca feina que puc fer, sense manera de plasmar aquesta vocació en una feina”.
La il·lustradora Nia Soler ha estat una altra de les veus que s’ha pronunciat sobre el projecte de Reial decret. Després de llegir-lo, ella va arribar a la conclusió que l’Estat “ha tornat a desatendre els advertiments de les associacions artístiques, i tria defensar els interessos de les Big Tech i el “avantatge competitiu” del país abans que els drets de les persones”. Per a Soler, participant en el col·lectiu Art és Ètica, el “derrotisme institucional davant la IA generativa és aclaparador. Davant la pèrdua de drets decideixen abraçar aquesta tecnologia i adaptar-se a una mediocritat que només ‘benefici’ a miops culturals”.