Del 12 al 14 de març, l’estand del Departament de Cultura comptarà amb la participació de 18 editorials catalanes
El Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i l’Institut Ramon Llull (IRL), ha incorporat de forma estable la presència a la Fira del llibre de Londres, amb un estand institucional per acollir la presència de les editorials catalanes. Enguany hi participaran un total de 18.
Com a novetat, aquest 2024 la Fira avança les seves dates – del 12 al 14 de març – per oferir un millor encaix en el calendari d’esdeveniments internacionals del sector del llibre.
Identificat amb el lema ‘Catalonia, land of Books, Barcelona, city of Literature’ i sota la marca d’internacionalització de l’ICEC, Catalan Arts – Books, l’estand té l’objectiu de donar una imatge conjunta del sector i oferir als professionals un espai de negoci on desenvolupar les seves activitats a la fira amb les màximes facilitats.
Les 18 editorials catalanes participants son: Ara Llibres / Amsterdam; Barcanova Editorial; Edicions Bromera; Ediciones Minotauro; Editorial Anagrama; Editorial GG; Eva Prenafeta; Galaxia Gutenberg; Grup 62; Hoaki Books; L’Altra editorial; Larousse Editorial; Manifest Llibres / Verso Libros; Obrador Editorial; Quaderns Crema; Penguin Random House Grupo Editorial; Tigre de Paper i Vegueta Ediciones. .
Per a una millor informació l’ICEC ha elaborat un tríptic amb la informació de les editorials, associacions i institucions que participen a la Fira i que es distribuirà als professionals acreditats. També es posa a disposició el Catàleg d’Ilustradores i Il·lustradors de Catalunya una eina per poder accedir als i les professionals del sector amb mostres de les seves feines i versatilitat d’estils.
Fent xarxa amb el mercat internacional
El dimarts 12 de març, a les 13.00hores, la Delegació del Govern al Regne Unit i Irlanda, conjuntament amb l’ICEC i l’IRL, oferiran una recepció per afavorir el networking entre la delegació catalana i els delegats internacionals presents a la fira.
L’IRL i l’ICEC organitzen, un any més, un programa professional de matchmaking perquè editors i agents literaris catalans es reuneixin amb editors britànics i nord-americansamb l’objectiu de generar noves oportunitats per a la traducció a l’anglès d’obres de la literatura catalana. Les editorials i agències literàries catalanes participants són: Asterisc Agents, Galaxia Gutenberg, Grup 62, IMC Agency, L’Altra Editorial, PRHGE, Quaderns Crema i Silvia Bastos Agency.
L’equip de l’Àrea de Literatura de l’IRL també durà a terme una extensa agenda de reunions amb editorials internacionals, a les quals informarà de les novetats de la literatura catalana i dels ajuts de què disposa l’IRL per a la traducció i promoció d’obres.
D’altra banda, i per segon any consecutiu, l’IRL organitza tres taules rodones al Literary Translation Centre de la fira sobre diverses temàtiques relacionades amb la traducció. La primera, que es farà el 12 de març, es titula What about the Translation of Nonfiction Works? i abordarà les traduccions de no ficció, els seus reptes particulars i les oportunitats potencials que ofereix; hi participaran, entre altres, el traductor del català a l’anglès, Peter Bush. La segona taula, que es farà el 13 de març, porta per títol Other Worlds Behind the Words: Global Issues and Literary Creation i comptarà amb la participació de l’escriptor català Pol Guasch i l’escriptora kurda Balsam Karam. També el 13 de març, es durà a terme una presentació de la xarxa europea ENLIT, que agrupa organitzacions nacionals que tenen com a missió la promoció internacional de la literatura i el suport a la traducció de les seves literatures. L’IRL és membre d’aquesta xarxa i Joan de Sola, director de l’Àrea de Literatura, participarà en aquesta sessió.
Un dels certàmens editorials més importants del món
La London Book Fair es considera el certamen del llibre més important de primavera en el calendari editorial internacional. La Fira és exclusivament professional, i està especialitzada en la venda de drets i distribució de continguts a través de diversos canals: impresos, d’àudio, de TV, de cinema i/o digitals. És una oportunitat única per explorar, comprendre i aprofitar les innovacions que estan configurant el món editorial del futur, i ofereix als professionals que hi assisteixen un extens programa de xerrades al voltant de qüestions que afecten la indústria del llibre.
La participació d’editorials i agents literaris catalans a la fira s’emmarca en la línia d’accions que el Departament de Cultura duu a terme per impulsar la literatura catalana i la internacionalització dels editors en aquest àmbit. Amb aquest objectiu, el Departament de Cultura, a través de l’ICEC i la seva marca d’internacionalització Catalan Arts-Books, assisteix regularment a les grans cites professionals del sector del llibre, com la Fira del Llibre de Frankfurt (Alemanya), la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (Mèxic), la Fira del llibre infantil i juvenil de Bolonya (Itàlia), la Fira Internacional del Llibre de Buenos Aires i la London Book Fair (Regne Unit).
L’Institut Ramon Llull impulsa la literatura catalana a l’exterior a través del suport a la traducció d’obres en català a altres idiomes i de la presència constant en fires i festivals internacionals. Al 2023, l’Àrea de literatura va obtenir un remarcable creixement de sol·licituds en totes les seves línies de subvencions literàries (traducció, obra il·lustrada i promoció), amb un total de 422 subvencions atorgades, un 37% més que l’any anterior (308). Algunes de les prioritats per aquest any són reforçar el suport a la traducció de poesia, de teatre de text i dels clàssics a través de programes i plans específics, i establir una estratègia per crear noves oportunitats als països nòrdics i al món àrab.
Nota de premsa publicada a govern.cat, clica aquí per accedir-hi